iOS 9 hakkında her şey ve çok daha fazlası!

iOS 9, OS X El Capitan, Apple Music, Watch OS 2... İşte Apple'ın yeni bombaları hakkında her şey!

iOS 9, OS X ve fazlası!

Apple'ın bugünkü konferansından aslında çok büyük yenilikler beklenmiyordu, ancak firma yazılımsal yenilikleriyle bizleri şaşırttı. Beklendiği gibi yeni bir donanımla tanışmadık, ancak tanıtılan yenilikler bizce yeterince önemliydi. Bir başka ilginç noktaysa Apple Pay başkan yardımcısı Jennifer Bailey'in sahneye çıkmasıydı. İlginç çünkü Bailey, Apple'ın uzun süredir sahnede erkeklerle tanıtım yapma geleneğini bozmuş oldu.

Peki Apple'ın geliştirici etkinliğinde hangi yazılımlar yenilendi, hangi yenilikler ortaya çıktı?

iOS 9

Apple'ın mobil işletim sistemine son büyük güncelleme, neredeyse 10 ay önce yapılmıştı. Bugünkü geliştirici etkinliğinde yapılan tanıtımla birlikte platformun bir sonraki sürümü olan iOS 9 ortaya çıktı. iOS 9'daki geliştirmelerin çoğu Siri'ye odaklanıyor. Bu geliştirmeler, bir süredir dedikodusu yapılan Proactive programının bir parçası niteliğinde.

Apple, amacının her iOS cihazının "zeka seviyesini" güçlendirmek olduğunu söylüyor. Firma, göründüğü kadarıyla bu amacına ulaşmak için rakip dijital asistanlarda gördüğümüz özelliklerden faydalanıyor. Siri, zaman içinde sizi daha iyi tanıyor - örneğin sabahları koşu yapıyorsanız, iPhone'unuz bunu düzenli olarak yaptığınızı ve bu etkinliğin gününüzün bir parçası olduğunu anlıyor. Bu sırada kulaklığınızı taktığınızda otomatik olarak "Şimdi çalıyor" görünümüne geçiş yapılıyor, böylece koşunuz için müzik listenizi oluşturup, sıralayabiliyorsunuz.

iOS 9 hakkında her şey ve çok daha fazlası!

Siri, artık takviminize girdileri otomatik olarak ekliyor ve size trafik bilgileri sunuyor. Apple'ın iOS 9'daki "daha zeki" işletim sistemi yaklaşımının bir başka örneği, tanımadığınız bir numara tarafından arandığınızda bu numaranın kim olduğunun otomatik olarak araştırılması ve en iyi tahminin size sunulması. Apple, işletim sistemine entegre edilmiş olan ve doğal konuşma dillinden anlayan arama özelliklerinden de övgüyle bahsetti.

Apple'a göre gizliliğiniz açığa çıkmıyor

Apple'a göre gizliliğiniz açığa çıkmıyor

Apple, bu yeni yaklaşımın kullanımı kolaylaştırırken gizliliğinizi veya güvenliğinizi tehlikeye atmadığının altını çiziyor. Hatta firma, bizleri ikna etmek için epostalarımızı, fotoğrafları ve diğer verileri taramadığını vurguluyor. Burada elbette yaptıklarımızı yakından takip eden Google'a atılan bir taş var.

Apple Pay, artık ödül kartlarını desteklerken iOS 9'la birlikte Passbook'un adı, "Wallet" olarak değişiyor ve işlev, tüm kredi, ödül kartı vs. için bir merkez haline geliyor. Apple, Notes'un yeni işlevler sunan yeni bir sürümünün ise yolda olduğunu söylüyor. Apple Maps'te de yenilikler var ve bunlardan biri, dünyanın belli başlı şehirlerine eklenen toplu taşıma desteği.

iOS 9'un dokunmatik klavyesi, artık kes/kopyala/yapıştır kısayollarıyla geliyor ve iki parmakla dokunmayı destekliyor. Bu sayede klavye, bir tür touchpad'e dönüşmüş oluyor yazarken ve imleci istediğiniz yere taşımanız kolaylaşıyor.

iOS 9'un önemli yeniliklerinden bir tanesi, Microsoft'un Windows 8'de ortaya çıkardığı Snap işlevine oldukça benziyor. Bununla birlikte ekranı bölme işlevi, yalnızca iPad Air 2'de desteklenecek. Çoklu görevle ilgili bazı yeniliklerin, iPhone'larda da destekleneceği söyleniyor.

Başlangıçta sadece ABD, İngiltere ve Avustralya'ya sunulacak olan yeni News uygulaması, Flipboard, Blingfeed ve Feedly gibi uygulamaların en iyi taraflarını bir araya getirerek, kullanıcıya ilgi alanlarına yönelik haberler sunmayı amaçlıyor.

iOS'a yeni eklenen "düşük güç" modu, Apple'a göre pil ömrünü 3 saate kadar uzatabiliyor.

Etkinlikte bir başka önemli gelişme, Apple'ın Swift 2 programlama dilini açık kaynak kodlu hale getirmesi oldu.

Apple, iOS güncelleme işleminde önemli geliştirmeler yaptığını ve bu sayede indirme boyutunun 4,6GB'tan 1,3GB gibi bir boyuta düşeceğini söylüyor.

iOS 9'un ilk önizleme sürümü Temmuz ayında yayınlanacak. Final sürümün son kullanıcılara sonbaharda sunulması bekleniyor.

OS X El Capitan

OS X El Capitan

OS X Yosemite, yeni işlevlere odaklanan bir platformdu. Bugün tanıtılan OS X El Capitan ise kullanıcı deneyimini ve performansı geliştirmeye odaklanıyor.

Apple, OS X'te yaptığı geliştirmelerin tümünden bahsetmese de, Mail uygulamasında yapılan el hareketiyle kontrol işlevlerini gösterdi. Geliştirmelerden kaçamayan Safari ise artık daha iyi bir "sabitlenen" siteler işlevine sahip. Web tarayıcısı, sıkça erişilen siteleri sol üst tarafa sabitlemenize olanak tanırken, Google Chrome'daki gibi hangi sekmenin müzik çaldığını gösterebiliyor. Sesin hangi sekmeden geldiğini bulduktan sonra sekmenin üzerindeki hoparlör simgesine tıklayarak onu sessize alabiliyorsunuz.

Spotlight'ta yapılan geliştirmeler, verileri daha detaylı olarak aramanıza olanak tanıyor. Pencere yönetiminde yapılan geliştirmelerin yanında Mission Control artık daha iyi çalışıyor. Tam ekrandayken kullanıcı, pencerelere daha kolay erişim sağlıyor. Windows'taki "snap"i andıran Apple'ın yeni pencere işlevi, pencereleri ekranın kenarlarına sabitlemenize olanak tanıyor. Bu pencereleri taşıyıp, boyutunu değiştirmeniz de mümkün.

Apple, OS X'in performansında kritik geliştirmeler yaptığını ileri sürüyor. Bunu göstermek amacıyla yukarıdaki slaytı paylaşan firma, geçen sene Metal ile iOS'a getirdiği geliştirmeleri şimdi de Mac'e taşıyor. Bu, Mac'lerin daha iyi rendering yeteneklerine sahip olacağı ve pil ömrünün uzayacağı anlamını taşıyor.

Geliştiricilerin bugünden itibaren erişebileceği güncellemenin herkese açık beta sürümü, Temmuz'da yayınlanacak. OS X El Capitan'ın bu sonbaharda kullanıma hazır hale gelmesi bekleniyor.

Apple Music

Apple Music

Apple, beklenen müzik hizmeti Apple Music'i de sonunda gerçeğe dönüştürdü. Cook'a göre Music, "müziği deneyimleme biçiminizi değiştirecek". Dünya çapında 7/24 yayın yapan Beats adında bir radyo kanalını içeren hizmet, Connect yoluyla büyük ve küçük kayıt firmalarının ve sanatçıların kullanıcılarla bağlantı kurmasını sağlayacak. Apple Music, müzik kliplerini izleme olanağıyla gelecek.

For You adındaki bölüm, size algoritmalar ve gerçek insanlar tarafından oluşturulan öneriler sunacak. iTunes kitaplığınıza erişebileceksiniz ve iTunes'taki şarkılarınızı çalabileceksiniz - bu konuda bir değişiklik olmayacak. Siri, ondan istediğiniz şarkıları bulup çalabilecek. Mesela Siri'den "Bana Ocak 1984'ün hit şarkısını çal" veya "Selma filminin müziğini çal" gibi isteklerde bulunabileceksiniz.

Ücretsiz 1 ay denenebilecek olan Apple Music'in fiyatı, ayda 9,99 dolar olacak.

Apple Watch OS 2

Apple Watch OS 2

Apple Watch'a gelecek olan güncelleme, yeni saat yüzleri ve işlevler getiriyor. Güncellemeyle birlikte geliştiriciler, saat yüzlerinde istediklerini yapabilecekler. Bunun yanında Fotoğraflar uygulaması yoluyla seçeceğiniz herhangi bir fotoğrafı saatinizin arka planı olarak kullanabileceksiniz.

Time Travel adındaki yeni işlev, Apple Watch'un dijital taçını çevirerek gelecekteki etkinlikleri ve hava durumunu görmenizi sağlayacak. watchOS 2'yle birlikte Apple Watch şarjdayken, eğer yan tarafının üzerinde duruyorsa otomatik olarak Nightstand moduna geçecek. Bu durumda dijital taç düğmesi, alarmı geciktirmek, yan düğme ise alarmı kapatmak için kullanılacak.

Güncelleme, epostalara kolunuzdan akıllı cevaplar, emojiler ve ses algılama yoluyla cevap göndermenize izin verecek.

Geliştirici önizleme sürümü bugün kullanıma sunulan Apple Watch OS 2, bu sonbaharda kullanıcının hizmetine açılacak.

Okuyucu Yorumları