iPad 2 hakkında bilmeniz gereken her şey!

Apple'ın geçen hafta patlattığı tablet bombası iPad 2 hakkında bilmek istediğiniz her şey burada!

A'dan Z'ye iPad 2!

Apple, geçtiğimiz hafta iOS tabletinin yeni jenerasyonu iPad 2'nin üzerindeki sır perdesini kaldırdı. 'Daha hızlı, daha ince ve daha hafif' sloganıyla ortaya çıkan iPad 2, Steve Jobs tarafından tanıtıldı.

Tablette yapılan yenilikler genellikle beklediğimiz gibiydi: Çift kamera, FaceTime uygulamaları, elden geçirilmiş tasarım gibi. Ancak atlanan bazı ayrıntılar da mevcuttu.

Diğer rakip tabletlerin henüz orijinal iPad'le yarıştıklarını söyleyen Apple patronu Steve Jobs, şirketin yeni iPad'de oldukça iddialı olduğunu ortaya koydu. Peki tablet hangi yenilikleri sunuyor, orijinal iPad'den farkı ne? Bu soruların cevaplarını ve iPad 2'nin sunduğu her şeyi makalemizde derinlemesine inceleyeceğiz.

Boyut ve yapı özellikleri

Boyut ve yapı özellikleri
Aynı boyutta ama daha hafif, daha ince

Boyut ve yapı özellikleri

iPad 2, selefinin 9.7 inçlik boyutunu koruyor, ancak farkedilir şekilde daha ince ve daha hafif. 8.8mm kalınlığındaki tablet, iPhone 4'den bile daha ince ve yaklaşık 590 gram ağırlığı ile orijinal iPad'den daha hafif. Entegre hoparlör ve mikrofon sayesinde ses ve giriş çıkışı mümkün hale gelirken 3.5mm kulaklık girişi sayesinde etrafınızı rahatsız etmeden müzik dinleyebiliyorsunuz.

Yeni ön ve arka yüz kameralarını cihazın sağ üstünde bulunan anahtarı kullanarak açmak veya kapamak mümkün. Ses düğmeleri tabletin sağ tarafında bulunuyor. Ses düğmelerinin yanında ise ekran yön kilidi veya ses kesme tuşu olarak ayarlanabilen bir düğme var. Giriş düğmesi ise orijinal iPad'deki gibi alt orta konumda duruyor ve boyutu da hemen hemen aynı.

iPad 2, beyaz ve siyah olarak iki renkte satışa sunulacak. iPhone 4'ün tersine, beyaz iPad için fazladan beklememiz gerekmeyecek çünkü çıkış tarihinde hazır olacak.

İşlemci ve ekran

İşlemci ve ekran
iPad 2'nin ekranında önemli bir değişiklik yok

İşlemci

iPad 2, A5 'çip üzerinde sistem' çift çekirdekli işlemcisini kullanıyor. Apple yeni işlemcinin oyun ve çoklu görevlerde önemli gelişmeler getireceğini söylüyor. 1.2GHz saat hızına sahip işlemci, selefi A4'den iki kat hızlı ve pile ek bir yük bindirmiyor. Steve Jobs, yeni grafik işlemcisinin önceki iPad'den 9 kat daha yüksek bir performans sağlayacağı sözünü veriyor. Bunun anlamı ise etkileyici grafiklere sahip bazı iPad 2 oyunlarının ortaya çıkacağı olabilir.

Ekran

Açılışın hayal kırıklığı hangisiydi derseniz, bunun iPad 2'nin ekranı olduğunu söyleyebiliriz çünkü yeni tabletin ekranı orijinal modeline önemli bir yenilik getirmiyor. 9.7 inç ile aynı boyutta olan ekranın 1024x768 çözünürlüğünü koruyor. Bir çoğumuz, iPhone 4'teki gibi bir yüksek çözünürlüklü Retina display bekliyordu ancak bu beklentiler gerçeğe dönüşmedi...

Kameralar ve pil

Kameralar ve pil
Arka yüzdeki kamera 720p video kaydı yapabiliyor

Kameralar

iPad 2 beklendiği gibi ön ve arka yüzde kameralara sahip. Photobooth, iMovie ve FaceTime uygulamaları ile hoş bir ek oluşturan kameralar 720p çözürlüğünde HD video yakalayabiliyor. Ancak iPad 2'nin bir fotoğraf makinesi yerine geçmesini beklemeyin, çünkü iPad 2'nin iki sensörü de 1 megapikselden daha düşük bir çözünürlüğe sahip. Çektiğiniz resimler iPad 2'nin 1024x768 çözünürlüğündeki ekranında veya fotoğrafınızı Facebook'ta paylaştığınızda iyi görünecektir ancak taşınabilir bir fotoğraf makinesinin kalitesinin yanına yaklaşamayacaktır.

Pil

Daha güçlü bir çipset, ağırlığının azaltılması ve inceliğine rağmen iPad'in etkileyici pil ömrü iPad 2'de mevcut. Tableti bir kez şarj ettiğinizde 10 saat kullanabiliyorsunuz, bunun yanında aylar uzunluğunda bekleme süresi vaadediliyor.

Depolama, bağlanabilirlik ve iOS 4.3

Depolama, bağlanabilirlik ve iOS 4.3
16GB, 32GB ve 64GB'lık kapasite seçenekleri bulunuyor

Depolama

iPad 2 üç entegre depolama boyutu seçeneğiyle geliyor: 16GB, 32GB ve 64GB. iPad 2'de SD veya microSD biçiminde genişletilebilir bellek slotu beklenenler arasındaydı ancak bu gerçekleşmedi.

Bağlanabilirlik

Orijinal iPad'de olduğu gibi, iPad 2 piyasaya sürüldüğünde iki modele sahip olacak: 'Sadece Wi-Fi' modeli ve 'Wi-Fi ve 3G' modeli. Wi-Fi, 802a/b/g/n standardını desteklerken, 3G modeli UMTS/HSDPA/HSUPA (850, 900, 1900, 2100 MHz); GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz) standartlarını destekliyor. İki model de Bluetooth 2.1 ve EDR teknolojisini destekliyor.

iOS 4.3

iPad 2 ile birlikte iOS'un yeni sürümü 4.3 de ortaya çıkacak. Bu sürümde yeni uygulamalar yanında iPad'de de bazı geliştirmeler yapılmış. Safari tarayıcısında bulunan Nitro Javascript motoru artık iPad'de de var ve bu sayede sayfalar daha çabuk yükleniyor. iTunes Home Sharing ile masaüstü iTunes'a veya diğer iOS cihazlarına kablosuz olarak akış yapmak mümkün olacak. iPhone 4 kullanıcıları iOS 4.3 ile bir WiFi hotspot oluşturabilecekler.

Akseusarlar ve uygulamalar

Akseusarlar ve uygulamalar
'Smart Cover' ile iPad 2'nizin ekranını onun görüntüsünü bozmadan koruyabileceksiniz

Akseusarlar

iPad 2 ile beraber iki ilginç aksesuar da hizmete sunulacak. Smart Cover ile iPad 2'nin ince tasarımını bozmadan ekranı korumanız mümkün. iPad 2'nin kenarlarına manyetik olarak yapışan Smart Cover, tableti ayakta tutacak şekilde katlanabiliyor. Poliüretan renklerde ve 5 deri stilinde sunulacak Smart Cover'lar, ayrı olarak satılacak.

iPad 2'deki HDMI-out bağlantısı sayesinde iPad'inizi bir HDTV'ye bağlamanız mümkün olacak.

Uygulamalar

Yeni donanım ve yeni iOS, Apple yapımı yeni uygulamarın habercisi. Çift kamera sayesinde FaceTime iPad 2'deki yerini alıyor ve herhangi bir FaceTime uyumlu cihaz aramak mümkün hale geliyor (Mac'ler ve iPhone'lar dahil). Photobooth'un fotoğraf düzenleme özellikleri ve 'parmak uyumlu' iMovie de iPad 2'ye dahil edilenler arasında.

Rock müzik sevenler de Garageband'ın iPad 2'ye gelmesinden memnun olacaklar.

Fiyatlar ve çıkış tarihi

Fiyatlar ve çıkış tarihi
iPad'e oldukça benzer bir fiyatlandırmaya sahip

Fiyatlar (yurtdışı)

16GB Wi-Fi modelin fiyatı 499 dolar iken, 32GB'lik mode 399 dolar, 64GB'lik model ise 699 dolar fiyatla satışa sunulacak. Wi-Fi ve 3G sürümleri 16GB'lık model için 629 dolar, 32GB'lık model için 729 dolar, 64GB'lık model için ise 829 dolar olacak.

Tabi bu fiyatlar şimdilik yurtdışı için geçerli. iPad 2 Türkiye'ye geldiğinde fiyatlarının nasıl olacağını kestirmek pek mümkün değil.

Çıkış tarihi

iPad 2 hakkında en şaşırtıcı haberlerden biri de tabletin çıkış tarihi. Tablet ilk önce 11 Mart'ta ABD'de satışa sunulacak, geri kalan birçok ülkede ise iki hafta sonra 25 Mart'ta mağazalardaki yerini alacak. Ancak ilk aşamada Türkiye'nin adı geçmiyor.

Okuyucu Yorumları