iPhone 14 ile sunulan bu özellik, yakında tüm telefonlarda standart haline gelebilir

iPhone 14 serisinin sunduğu bu özellik, yakın gelecekte Android kullananlar da dahil tüm akıllı telefonlarda standart haline gelebilir.

iPhone 14 özelliği, tüm telefonlarda standart olabilir

Uydu bağlantısı, Apple'ın iPhone 14 serisindeki her telefonda bulunan önemli bir özellik olarak karşımıza çıktı. Ve şimdi ABD hükümeti, telefondan uyduya bağlantının yakın gelecekte daha fazla kullanıcı için daha erişilebilir olması amacıyla yeni planlar yapıyor.

PhoneArena'nın haberine göre, Federal İletişim Komisyonu (FCC), Verizon ve AT&T gibi mobil operatörlerin, sinyalin olmadığı alanlarda mobil kapsama alanı sağlamak için uydu operatörleriyle birlikte çalışmasına izin verecek bir teklif sundu.

Şu anda, Apple'ın uydu telekomünikasyon şirketi Globalstar ile ortaklığı, en yeni iPhone'larının “Uydu üzerinden Acil Yardım” adlı bir özellik aracılığıyla uydularla bağlantı kurmasına izin veriyor. Dört iPhone 14 modelinin tamamı, ABD, Birleşik Krallık, Kanada, Fransa, İrlanda ve Almanya'daki kullanıcılara bu hizmeti sunabilen yüksek teknolojili bileşenlere sahip. Yani, şu anda akıllı telefon tabanlı uydu bağlantısı var olan mevcut altyapı büyük ölçüde Apple'a ait ve Apple tarafından işletiliyor. ABD hükümeti ise, işte bu durumu değiştirmeyi amaçlıyor.

Samsung'un önümüzdeki yıl Samsung Galaxy S24 serisi ile benzer uydu yeteneklerini sunması bekleniyor, ancak Koreli şirket bu yetenekler için Qualcomm'un tescilli Snapdragon Uydu hizmetini kullanacak.

Bu yüzden ABD hükümeti, “durağan olmayan yörünge uydularının karasal spektrum sahiplerinden kira aldığı” bir sistem öneriyor. Başka bir deyişle, uydu şirketleri ve mobil operatörlerin mevcut Wi-Fi veya hücresel kapsama alanı olmayan alanlarda kapsama alanı sağlamak için birlikte çalışmaları mümkün olacak.

Teklif onaylanırsa, yeni telefonların uydularla bağlantı kurmak için Apple’ın yaptığı gibi özel bileşenlere ihtiyacı olmayacak ve bu bağlantıları kolaylaştırmanın sorumluluğu mobil operatörlere aktarılacak. Böylece yeni nesil akıllı telefonlarda uydu bağlantısının standart hale gelmesi için önemli bir adım atılmış olacak.

Mobil operatörlerin acil durum uydu bağlantısına izin veren planlar için daha yüksek ücretler talep edecekleri rahatlıkla tahmin edilebilir, ancak böyle üst seviye ve hayat kurtarma ihtimali olan bir özelliğin daha yaygın bir şekilde kullanılabilir olmasının önemini unutmamak gerekiyor.