iPhone 15 Pro serisinde yer alacak yeni A17 Bionic işlemcinin özellikleri sızdırıldı

iPhone 15 Pro serisine güç vermesi beklenen yeni A17 Bionic işlemcinin sızdırılan özellikleri, A16'ya göre önemli geliştirmeler göreceğimize işaret ediyor.

iPhone 15 Pro'nun yeni işlemcisi A17 Bionic'in özellikleri sızdırıldı

Apple'ın iPhone 15 serisinin Eylül ayında tanıtılması bekleniyor. Telefonun duyurulmasına henüz yaklaşık bir ay olmasına rağmen, iPhone 15 Pro'nun A17 Bionic olarak adlandırılan işlemcisiyle ilgili bazı önemli ayrıntılar internete sızdı.

Sızıntıyı yapan URedditor'a göre A17 Bionic, 3,7 GHz hızında çalışan 6 CPU ve 6 GPU çekirdeğine sahip olacak. Bu, A16'nın 6 çekirdekli CPU ve 5 çekirdekli GPU'sundan biraz daha yüksek bir değer anlamına geliyor. A17'nin ayrıca A16 ile aynı miktarda olan 6GB LPDDR5 DRAM'i destekleyeceği söyleniyor.

Şubat ayında pazar araştırma firması TrendForce, 2023 iPhone modellerinin tümünün 8GB RAM'e sahip olacağını söylemişti. Ancak, son sızıntı iPhone 15 Pro'nun iPhone 14 Pro gibi 6GB RAM'e sahip olacağını gösteriyor.

Daha önemli yükseltme muhtemelen TSMC'nin yeni 3nm süreci üzerine inşa edilen A17'den gelecek. A16, 4nm'lik bir süreç kullanıyordu, bu nedenle 3nm'ye küçülmenin verimliliği artırması gerekiyor. Apple analisti Ming-Chi Kuo kısa süre önce 3nm sürecinin güç tüketimini %35'e kadar azaltacağını belirtmişti.

Sızdırılan özelliklere göre A17, 3nm sürecinden beklenen makul performans ve verimlilik artışları ile A16'ya göre kademeli bir yükseltme gibi görünüyor.

...Ve A18 Bionic

Öte yandan, 2024 ve sonrası için daha önemli değişiklikler olduğu söyleniyor. 2024'teki A18 yongası, TSMC'nin yeni nesil 2nm sürecini kullanan ilk yonga olabilir. Apple ayrıca kendi modem yongalarını da Qualcomm'unkilerin yerini alacak şekilde tasarlıyor.

Ayrıca, geçen hafta bir sızıntı, iPhone 15 Pro ve Pro Max'in yeni bir 2TB depolama katmanına sahip olabileceğini gösterdi. Bu iddia Weibo'da yinelenmiş ve Apple'ın Pro modellerinde temel kapasiteyi 128GB'tan 256GB'a çıkarabileceği de eklenmişti.

Tüm sızıntılarda olduğu gibi, Apple bunları doğrulayana kadar kesin bir kanıya varmak mümkün değil.