iPhone 4G: Tüm dedikodular ve gerçekler

CHIP Online iPhone 4G ile ilgili tüm güncel dedikoduları ve gerçeklik payını araştırdı...

iPhone 4G nasıl olacak?

iPhone 2G, 3G veya yakında çıkacak olan 4G: Yeni bir iPhone'un çıkış tarihi yaklaştıkça dedikodu kazanı daha şiddetli kaynıyor. CHIP Online, yapılan tüm spekülasyonların inandırıcılığını araştırdı ve dedikoduların ne kadar gerçek olduğunu ortaya çıkardı.

Şu sıralar medyada iPhone 4G ismiyle dolaşan bir sonraki Apple cep telefonuyla ilgili bazı inandırıcı bilgiler ve fotoğraflar ortaya çıktı. CHIP Online olarak tüm 4G-dedikodularını mercek altına aldık. iPhone topluluğunun tüm dilekleri gerçeğe dönüşecek mi? HD desteği sunan ekran veya değiştirilebilir batarya gibi donanım özelliklerinin ne kadarı gerçek? Apple, iPhone'un kullanım biçimini ve kasasını yenileyecek mi? Yeni firmware ne gibi artılar getirebilir? CHIP Online tüm bunların ve daha fazlasının cevabını veriyor.

Donanım: Kamera

Donanım: Kamera

Yeni iPhone'dan her halükarda daha iyi bir kamera ve daha büyük bir ekran bekliyoruz. Lakin genişletilebilir bellek ve değiştirilebilir batarya konusundaki dileklerimiz muhtemelen gerçeğe dönüşmeyecek.

Donanım: KameraKamera
iPhone 4G şimdiye kadarki 3 Megapiksel kamera yerine 5 Megapiksel bir kamera ile beraber gelecek. Kameranın optik algılayıcıları OmniVision firması tarafından üretilecek. iPhone 3GS'nin 3 Megapiksel kamerası da OmniVision tarafından üretilmişti. Bu noktada dedikodunun inandırıcılık seviyesi yüksek.

Kamerayla ilgili uzman görüşleri:
Megapiksel her şey demek olmasa da güncel cep telefonu piyasasına bakıldığında pahalı üst seviye cihazlarda 5 Megapiksel kameranın standart hale geldiği görülüyor. Dolayısıyla iPhone'dan daha yüksek çözünürlüklü bir kamera beklemek hayalcilik olmaz. Hatta bu sınır istenirse 8 veya 12 Megapiksele dahi çıkarılabilir. Sonuçta kamerayı aktif biçimde kullanan birçok iPhone uygulaması var. Ayrıca bir Xenon flaş da uygun olurdu. Şimdiye kadar iPhone, kötü ışık şartları altında hep vasat bir resim kalitesi sunmuştu.

Donanım: Bellek ve ekran

Donanım: Bellek ve ekran

Bellek
Bir sonraki nesil iPhone, 64 GB depolama alanıyla giriş yapabilir. Sebep: Apple'ın bellek sağlayıcısı Toshiba, 64 GB'lık yeni NAND modülleri sunmaya başladı. Seri üretime ise 2010'un ilk çeyreğinde başlanacak; yani tam da iPhone 4G'ye yetişecek bir zaman aralığında. Apple şimdiye kadar iPhone 4G'de maksimum tek bir 32 GB bellek modülü, iPod touch'ta ise bundan iki adet kullandı. Dolayısıyla daha fazla bellek kapasitesi beklemek mantıklı.

Bellekle ilgili uzman görüşleri:
Yeni iPhone biraz daha büyük gözüküyor; ama iki bellek modülü için yeterli yer sunuyor mu? 128 GB'lık bir iPhone 4G harika olurdu; özellikle de yine dedikodular arasında yer alan HD video fonksiyonuna paralel olarak daha fazla depolama alanına ihtiyaç duyulacağı düşünülürse. microSD bellek kartları ile genişletme imkânı da sunulabilir. Ama Apple'ın şimdiye kadar tüm iPhone modellerinde buna asla yer vermediği için bellek kartı slotu dilek kategorisinde kalmaya devam edebilir.

Donanım: Bellek ve ekranEkran
iPhone 4G'nin OLED tekniğini kullanacağından bahsediliyor. Daha büyük ebatlar da buna işaret eder nitelikte. Bu, daha fazla kontrast ve daha iyi renk anlamına geliyor. Samsung da birçok cep telefonunda bu tekniği kullanıyor. Bu dedikoduda gerçeklik payı olabilir. Uygulamada OLED ekranların görüntü kalitesi TFT'lerden daha iyi oluyor. Maksimum çözünürlük hakkında henüz bir bilgi yok.

Ekranla ilgili uzman görüşleri:
High Definition konusu artık cep telefonları için de geçerli. iPhone 4G'de yeterli işlem gücüyle beraber HD destekli bir ekran görmeyi isteriz. Lâkin bu sadece ekrana değil, işlemciye de bağlı bir konu.

Donanım: İşlemci ve batarya

Donanım: İşlemci ve batarya

İşlemci
Apple'a iPhone'un güncel işlemci performansıyla ilgili bir soru sorulduğunda bir cevap alınmaz. Her nedense üretici asla kesin rakamlarla açıklama yapmaz. Gerçek şu ki iPhone 3GS'nin performansı son derece yüksek; zira detaylı hız testimizin sonuçları da bunu kanıtladı. Yalnız bu seneki Tüketici Elektroniği Fuarında (CES) kapalı kapıların ardında Apple'ın şimdiye kadarki yonga ortağı Samsung'dan ayrılıp Qualcomm'un daha hızlı olan Snapdragon işlemcilerine geçiş yapmak istediği hakkında konuşuldu. Ama bu dedikoduların gerçeğe dönüşme ihtimali çok düşük.

İşlemci hakkında uzman görüşleri:
iPhone kesinlikle yavaş değil: Güncel olarak kullanılan işlemci muhtemelen 833 MHz'e kadar çıkabiliyor. Buna rağmen 1,5 GHz veya daha yüksek hızdaki bir işlemci ağır uygulamalar için ideal olacaktır. Yalnız hız artışının bu denli yüksek olacağını düşünmüyoruz. Apple yüksek bir ihtimalle HTC HD2 gibi akıllı ceplerde de kullanılan 1 GHz işlemciye başvuracak.

Donanım: İşlemci ve bataryaBatarya
iPhone'un bataryası hem pil süresi hem de değiştirilebilirlik bakımından hep bir şikâyet nedeniydi. Cep telefonu sürekli kullanımda en geç on saat sonra prizle buluşmak zorunda kalıyordu. Uzmanlar ve hayranlar Apple'ın iPhone 4G'de değiştirilebilir bir batarya kullanacağını düşünüyor. Lakin biz buna pek ihtimal vermiyoruz.

Batarya ile ilgili uzman görüşleri
Değiştirilebilir bir batarya her halükarda görmeye değer. Böylece servis maliyetleri düşer, daha güçlü bir üçüncü parti batarya kullanımı ve hızlı değişim sayesinde daha fazla mobilite mümkün olabilir. Apple'ın tam da 4G modelinde şimdiye kadarki batarya uygulamasından vazgeçip vazgeçmeyeceğini zaman gösterecek.

Tasarım ve teknik: Algılayıcılar, n-WLAN

Tasarım ve teknik: Algılayıcılar, n-WLAN

Tasarım:
iPhone 4G, şimdiye kadarki modellerden biraz daha büyük gözüküyor. Bir cep telefonu tamir servisi daha şimdiden kendi web sayfasında 4G'ye ait olduğunu iddia ettiği aksesuarlar sunuyor. Bunların arasında ekranlı ön panel de vardı. iPhone 3GS ile karşılaştırıldığında panelin 6 mm daha kalın olduğu görülüyor. Bunun ışında kulak hoparlörünün yukarısında ya bir yakınlık algılayıcısı ya da bir ön kamera bulunuyor. Ana ekran butonu da artık panele sabitlenmiş gibi gözükmüyor. Fotoğraf gerçeği yansıtıyor olabilir. Deneyimlerimizi göz önünde bulundurursak cihazın veya bir parçasının bir veya birkaç fotoğrafı genellikle hep internete sızmıştır.

Tasarımla ilgili uzman görüşleri:
Yandaki resim dedikodu için yeterli malzeme sunuyor. Örneğin şimdiye kadar tasarımın ayrılmaz bir parçası olan ana ekran butonu yerini optik bir giriş alanına bırakabilir. Lakin bu tip giriş alanları genellikle asla bir donanımsal tuş gibi keskin çalışmaz. Bu yüzden Apple deneyim sahibi olduğu tuş tasarımında kalmalı.

Donanım: Algılayıcılar ve kullanım

Donanım: Algılayıcılar ve kullanım

Apple'ın iPhone 4G'de tamamen yeni algılayıcılar kullanma ihtimali de var. Keza Kaliforniyalı üretici buna paralel teknolojilerin patentini de aldı. Tüketicinin kullanım alışkanlıklarını kaydını tutan bir algılayıcı bu patentlerin arasında yer alıyor. Bu sayede cihaza Apple tarafından onaylanmamış yazılım yükleme, modifiye etme, cihazı sökme veya bileşen değiştirme gibi garanti kapsamı dışına çıkaran hamleler hemen ortaya çıkabilecek. İşte bu dedikodunun gerçeklik payı olabilir. Sonuçta Apple'a ait bir patent numarası ve buna uygun dokümanlar mevcut.

Algılayıcılar ile ilgili uzman görüşleri:
Bu tip teknikler kullanıcıyı şeffaf tüketiciler haline getirebilir. Diğer yandan daha fazla algılayıcı cep telefonu için daha fazla kullanım alanı anlamında da gelebilir. Ne olursa olsun hiçbir kullanıcı arka planda sürekli kendisini izleyen ve verileri üçüncü partiye gönderen bir cep telefonu istemez.

Donanım: Algılayıcılar ve kullanımKullanım
Bir dedikoduya göre 4G'de yönetim için sadece dokunmatik ekrana değil, cihazın tüm kasası kullanılabilir. Apple bu iş için gerekli tekniği zaten geliştirdi. Sonuçta Magic Mouse bu prensibe göre çalışıyor. Bu sayede el hareketleri cihazın arka yüzeyinde de gerçekleştirilebilir.

Kullanımla ilgili uzman görüşleri:
Şayet bu iddia gerçekleşirse Apple yine cep telefonu kullanımında yeni bir konsepte öncülük edebilir. Fakat Magic Mouse tarzı yönetimin zorlama bir iddia olduğunu düşünüyoruz. Bu tip bir kullanım konseptini ancak 4G'den sonra çıkacak olan iPhone serisinde hayal edebiliyoruz. Kullanım alanında görmek istediğimiz gelişme: Ekrana dokunduktan sonra girişleri mekanik açıdan da hissedilebilir hale getiren hızlı bir geri bildirim sistemi.

Donanım: 3G/4G desteği ve kablosuz veri aktarımı

Donanım: 3G/4G desteği ve kablosuz veri aktarımı

3G mi 4G mi?
LTE, şu an kullanımda olan HSDPA (3G, 3,5G) standardının halefi oluyor. 4G olarak da hitap edilen hizmet 300 Mbit/s download ve 75 Mbit/s upload hızını mümkün kılabiliyor. Bu teknik şimdilik test aşamasında bulunuyor.

LTE (4G) ile ilgili uzman görüşleri:
Yeni iPhone elbette gayrı resmi olarak iPhone 4G olarak adlandırılıyor. Yalnız cep telefonunun cidden 4G tekniği ile donatılacağına şüpheyle bakıyoruz. 4G takısı LTE tekniğinden ziyade cihazın 4. nesil (4. Generation) iPhone olduğunu belirtecektir. Dedikodulara göre ABD'de daha şimdiden LTE destekleyen iPhone'lar test ediliyor ama bu teknoloji seri üretim perspektifinde ancak bir iki nesil sonra, yani 2011'de çıkacak olan iPhone'da devreye girebilir.

Donanım: 3G/4G desteği ve kablosuz veri aktarımıKablosuz veri aktarımı:
802.11n WLAN standardı ile ilgili dedikodular gerçeğe daha yakın. Hatta Apple'ın kendisi bu dedikoduyu alevlendirdi. Firma kendi web sitesinde iPhone takımı için WLAN alanında yazılım geliştiricisi aradığına dair bir iş ilanı yayımlamıştı. Bu iş ilanına göre işe alınacak kişi, bir sonraki mobil WLAN neslini Apple cep telefonuna getirmeye yardımcı olacaktı. N-standardının entegrasyonu da belirtilen amaçlar arasındaydı.

n-WLAN ile ilgili uzman görüşleri:
802.11n bilgisayar alanında uzun süredir konuşulan bir konu. iPhone'un WLAN konusunda daha hızlı olması ve daha fazla kapsama alanı sunması akıllıca bir adım olur. Yeni iPhone'un 802.11n standardını destekleyeceğini düşünüyoruz.

Firmware 4.0: Daha dokunmatik ve Multitasking

Firmware 4.0: Daha dokunmatik ve Multitasking

Daha fazla çoklu-dokunmatik
Yeni iPhone OS yenilenmiş bir çoklu dokunmatik yönetim sunabilir. Bu dedikoduyu destekleyen veriler iPhone'un daha büyük ekranı ve Apple'a göre iPhone OS'u baz alan iPad yazılımı oluyor. Resmi duyuruya göre iPad'in ekranı üç veya daha fazla parmağı tanıyabilecek. Dolayısıyla iPhone'da da on parmak sistemiyle giriş yapmak veya gelişmiş kullanım fonksiyonlarını beklemek pek de hayal sanılmaz.

Çoklu dokunmatikle ilgili uzman görüşleri:
Çoklu dokunmatik yönetim iPhone ilk çıktığından bu yana cihazda mevcut. Gelişmiş bir sürüm her halükarda rakip firmaları da yeni arayışlara yönlendirebilir. Sonuçta şimdiye kadar hiçbir firma Apple kalitesinde çoklu dokunmatik yönetim sunamadı.

Firmware 4.0: Daha dokunmatik ve MultitaskingÇoklu görev çalıştırma (Multitasking)
iPhone aynı anda sadece tek bir uygulama çalıştırabiliyor; arka planda çalıştırılabilir müzik çalar hariç. En azından hacklenmiş bir iPhone birden çok uygulama ile aynı anda çalışabiliyor. Apple'ın bu fonksiyonu yeni firmware ile gerçekten de sunup sunmayacağını zaman gösterecek. Ancak firmware 4.0 hakkındaki dedikodular çoklu görev işlemenin ekleneceğine işaret ediyor.

Multitasking ile ilgili uzman görüşleri:
Çoklu görev çalıştırmanın bir problem olmadığını Symbian ve Windows Mobile gibi işletim sistemleri gösteriyor. iPhone'un bunu yapamaması için hiçbir neden yok. Lakin Steve Jobs her seferinde bu fonksiyona dair söylentileri yalanladı. Ona göre iPhone'a bir görev yöneticisi entegre etmek çok karmaşık ve birden çok aktif uygulama çok fazla enerji tüketebilir.

Firmware 4.0: Flash desteği ve diğerleri

Firmware 4.0: Flash desteği ve diğerleri

Flash yok
iPhone kullanıcılarının çoğu artık Flash desteği sunan bir cihaz istese de iPhone OS 4.0'ın Flash desteği sunmasını beklemiyoruz. Halbuki Adobe birçok defa iPhone için Flash sunmaya çalıştı. Şimdiye kadarki tüm çözümler Apple tarafından "kaynak canavarı" olduğu için reddedildi. Keza iPad de Flash'ı desteklemeyecek.

Flash ile ilgili uzman görüşleri:
iPhone'da Flash yine hayal statüsünde kalmaya devam edecek. Zaten Flash'ın geleceği de pek parlak değil. Zira video ve ses dosyalarını direkt destekleyen ve böylece harici oynatıcıya bağımlı olmayan HTML 5, gelecekte Flash uygulamalarının büyük bir ölçüde azalmasına neden olacak. Bunun dışında popüler web tarayıcıların tüm yeni sürümleri kısa bir süre içerisinde HTML 5'i destekleyecek.

Son durağımız video chat oluyor. Yakın zamanda yeni SDK sürümünden alınan ekran görüntüleri bir sonraki iPhone'da videolu chat yapmanın mümkün olacağına işaret ediyor. Kaynak SDK olduğu için bu dedikodunun doğruluk payı yüksek. Tabi ki eninde sonunda her şey Apple'ın yapacağı duyuru ile kesinleşecek.

Okuyucu Yorumları