iPhone 4S mercek altında

Ve sonunda iPhone 4S testte... Almalı mı, iPhone 5'i mi beklemeli? Cevap testimizde saklı...

iPhone 4S testte

Satın almak mı yoksa iPhone 5'i beklemek mi? Bu soru tahminen iPhone 4S almayı düşünen bir çok Apple hayranının kafasını kurcalıyor. iPhone 3G'nin 3GS'ye model değişikliliğindeki gibi, yenilikler biraz donanım ve birkaç yazılım alanında sınırlanıyor.

Yeni iPhone'da 800 MHZ saat hızına sahip çift çekirdek işlemcibulunuyor, bu da uygulamaların ve web sayfalarının çok daha hızlı açılacağını gösteriyor. 600 KB boyutundaki test sitesi WLAN bağlansı ile 1.1 saniye de tamamen açıldı. iPad 2'de de bulunan A5-CPU oyunlarda ve program başlangıcında da pozitif olarak dikkat çekici. Herşey sabit ve akıcı çalışıyor, buna rağmen eski iPhone'da da hız açısından bir sorun yoktu.

Daha zayıf batarya süresi!
iPhone 4 ve iPhone 4S... Her iki batarya eşit kapasiteye (1400 mAh) sahip olmasına rağmen iPhone 4S batarya süresi bakımından iPhone 4e göre daha geride. Görünüşe göre daha güçlü çift çekirdekli işlemci iPhone 4'deki tek çekirdekli CPU'ya göre daha fazla enerji harcıyor. Bu telefon etme süresinde 4:50 saat ile kötü olmayan bir konuşma süresi ve aynı şekilde yoğun 6:17 saat internet çalışma süresi ile anlaşılıyor.

iPhone 4S'in büyük bombası: Siri

iPhone 4S'in büyük bombası: Siri

iPhone 4S'nin Ekim başındaki tanıtımda tüm tanıtım Siri uygulaması üzerinden döndü. Kullanım haberleri yazan, randevu düzenleyen veya hava ile ilgili haberleri alan bireysel yardımcı uygulama... Tüm bunların dışında Siri ses girişini emrinize veriyor. Düğmeye uzun süre basıldığında veya telefon kulağa tutulduğunda Siri aktif hale geliyor. Yazılım sizin ses girişinizi Apple sunucusuna analize gönderiyor ve istek üzerine de her ses girişini doğrudan cevaplıyor.

Şimdiye kadar Siri Türkiye'de pek doğru çalışmıyor. Buna her şeyden önce Siri'yi kaplayan Wolfram Alpha'nın veri bankasında yalnızca çok az Türkçe kayıdın yer alması neden oluyor. Böylece örneğin trafik bilgileri alınamayabiliyor, çünkü Siri Türkiye için yer verileri ve güncel trafik verilerine sahip değil.

Bunun yanında testte gerçek bir risk tespit ettik. Kim kod engellemesini aktif hale getirirse ve kesin olarak Siri'yi kapatmazsa tehlike yaşıyor: Açılan kod engellemesine rağmen cep telefonunun ele alındığı her defasında basitçe Siri ile çağrı harekete geçebilir, e-mailler gönderilip SMS'ler okunabilir veya Siri'nin başka işletim alanı kullanılabilir.

8 megapiksel kamera ne kadar iyi?

8 megapiksel kamera ne kadar iyi?

3.264 x 2.448 Piksel çözünürlük ile iPhone 4S'in 8 megapiksel kamerası iPhone 4'deki kameradan sadece daha fazla piksel sunmuyor, ayrıca ilave olarak daha fazla ışık için büyük bir diyafram (f/2,4), kısa süre ışık verme zamanını mümkün kılan geriye ışık veren sensör, aynı şekilde yüz tanıma veya HDR-Fonksiyonu gibi ilave özellikleri sunuyor.

Test fotoğraflarımız özellikle gün ışığında ve yapay ışıkta mükemmel net ve renk doğruluğunda oldu. Zayıf loş ışıkta ve tam karanlıkta flaşlı veya flaşsız aydınlanma idare eder düzeyde, yavaş yavaş yok olacak şekilde fotoğrafları etkiliyor. Yeni entegre resim sabitleyici bulanık resimleri Full-HD video kamerada (1.080p) telafi ediyor.

iOS 5: Neler yeni?

iOS 5: Neler yeni?

Yeni işletim sistemi iOS 5 ile yeni yazılımlar geliyor. Böylece iPhone kullanıcıları iCloud ile bireysel veri tabanlarını hazır bulunduruyor. Orada dokümanlar, irtibatlar, resimler ve hatırlatmaları emniyetli bir şekilde saklamak mümkün.

iTunes aracılığıyla senkronizasyon derhal geçmişe ait oluyor. Geri çağrıldığında da derhal çalışmaya başlıyor. Bunun yanında birçok iOS cihaz sahibi uygulamalarını otomatik olarak bütün cihazlara aktarabiliyor. 5GB'a kadar iCloud tamamen ücretsiz, 80 Euro karşılığında ise 1 yıllık 50 GB'ınız oluyor.

Diğer mükemmel bir özellik; internet üzerinde ücretsiz olarak mesajları diğer iOS 5 kullanıcısına gönderen iMessenger. Kullanıcı olarak sizlerin hiçbir şey ile ilgilenmeniz gerekmiyor, testte iPhone 4S alıcının bir iOS 5 cihazı kullanıp kullanmadığını, iMessage alıp alamadığını veya SMS gönderilip gönderilemediğini otomatik olarak tanıyor.

Apple, iPhone 4S'de de eski bilinen kızgınlıkları ortadan kaldırmadı. Daha önce olduğu gibi, iPhone 4S de Flash desteği sunmuyor. Batarya çıkarılabilir değil, bellek genişletilemiyor ve multitasking tam anlamıyla yok. Konuşma kalitesinde de yeni bir şey yok;.testlerimizde arkadan gelen gürültünün rahatsız edici olabildiğini gördük...

...Ve sonuç!

...Ve sonuç!

iPhone 4S, iyileştirilmiş kamerası, hızlı işlemcisi ve yeni özellikleri ile iPhone 4'ün başarılı bir güncellemesi. En büyük kazanç ise Apple'ın, iPhone 4'ün rahatsız edici anten sorununun ortadan kalkmış olması. Fiyatta da Apple, tipik olarak "pahalı" segmentinde devam ediyor.

iPhone 4S, CHIP Online'ın en iyi cep telefonları listesinde en üst sırada olmayacak çünkü Samsung, HTC gibi güçlü Android rakipleri yenmek için güncellenmiş bir iPhone 4'ten fazlası gerekiyor. Muhtemelen gelecek iPhone nesilleri bunu başaracak.

Bir çok Apple hayranı tarafından beklenen iPhone 5 yenilenen dizaynı, yeni özellikleri ile Apple dolaplarında hala duruyor ve ilk defa 2012 ortalarında dünyaya sunulacak.

Alternatif
iPhone 4S alternatifi bir önceki modeli olaniPhone 4. Önceki modeli tamamen iPhone 4S gibi görünüyor, Siri yok, zayıf kamera ve yavaş CPU dışında yaklaşık olarak aynı şeyleri sunuyor; fiyatı da iPhone 4S'e göre daha uygun. Bununla birlikte, yeni iOS 5 iPhone 4'e de kurulabiliyor.

Okuyucu Yorumları