iPhone hırsızlarına çok kötü haber: Yeni iPhone özelliği iOS 17.3 ile geliyor

Apple'dan iPhone hırsızlarına karşı yeni bir önlem daha: Çalıntı Cihaz Koruması ismi verilen özellik, iOS 17.3 ile birlikte tüm iPhone'lara gelebilir.

iPhone hırsızlarına çok kötü haber: Yeni özellik iOS 17.3 ile geliyor

Apple, hırsızların çalıntı bir telefon ve şifreyle yapabileceklerini sınırlayan, Çalıntı Cihaz Koruması adı verilen yeni bir iPhone özelliğini sunmaya hazırlanıyor. Bu özellik, iOS 17.3 beta sürümüne isteğe bağlı katılım seçeneği ile eklendi ve artık geliştiricilerin kullanımına sunuldu. Özellik, konum, biyometrik taramalar ve zaman gecikmelerinin bir kombinasyonunu kullanarak hırsızın cihaza ulaşmasını engelleme ve verileri korumaya yardımcı oluyor.

Çalıntı Cihaz Koruması, yaygın bir uygulama olan, halka açık yerlerde kap-kaç hırsızlıklarından önce kullanıcıların cihaza girdikleri şifreleri izleyen iPhone hırsızlarına karşı gelmeyi amaçlıyor. Bu gibi hırsızlık durumlarda hırsız, mağdur herhangi bir şey yapmadan önce cihaz sahibinin Apple Kimliği parolasını sıfırlayabiliyor, Cihazımı Bul’u kapatabiliyor, bir kurtarma anahtarı ekleyebiliyor ve telefonu yeniden satış için fabrika ayarlarına sıfırlayabiliyor.

Çalıntı Cihaz Koruması açık olmadığında, şifrenizi bilen bir iPhone hırsızı Apple ID şifrenizi değiştirebilir ve sizi cihazınıza kilitleyebilir. Bu, hırsızın cihazı yeni bir kullanıcıya satabilmesi için çok önemli olan Cihazımı Bul’u kapatmasına imkan tanır. Daha sonra hırsız, iCloud’u kilitli bir cihazı çok ucuza devretmeye çalışmak yerine cihazı normal bir kullanılmış telefon değeriyle satabilir.

Ancak bu özelliğin açılması, kullanıcı ev veya iş gibi tanıdık bir yerden uzaktaysa telefonun, Face ID veya Touch ID taraması istemesini sağlıyor. Ayrıca cihazdaki Apple ID şifresini değiştirmeden önce de bir saatlik bir gecikmeyi zorunlu tutuyor. Bir saatin geçmesinden sonra, iPhone’dan Apple Kimliği şifresini değiştirmeden önce yine Face ID veya Touch ID taraması isteniyor. Bu, hırsızın istediği sıfırlamaları yapmasını çok zorlaştırıyor ve cihaz sahibine iPhone’un çalındığını bildirmek için zaman tanıyor.

Benzer şekilde, Apple’ın yerleşik şifre yöneticisi olan iCloud Anahtarlık şifreleri de Face ID veya Touch ID taraması gerektirmeye başlıyor. Çalıntı Cihaz Koruması açıkken başarısız biyometrik taramalar yerine yedek olarak şifreyi kullanılamıyor.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu özellik, iOS 17.3 beta sürümünde ilk kez orrtaya çıktı ve kararlı sürüm yayınlandığında tüm iPhone'lara gelmesi bekleniyor.