"iPhone mu, Android mi?" haritası

Android mi daha çok kullanılıyor; yoksa iPhone mu? İşte bunun cevabını veren müthiş bir harita!

iPhone mu, Android mi?

iPhone ve Android arasındaki kıyasıya mücadele, yakın zamanda sona ereceğe benzemiyor. Her iki platformun da avantajlı olduğu alanlar, kullanıcılarına sunduğu farklı seçenekler bulunuyor. Aralarındaki farklar, kullanıcı tercihlerini de etkiliyor. Peki, platformların temsil oranları bir harita üzerine yansıtılsa, yani platform savaşlarının cephe hatları çizilse nasıl bir görüntü ortaya çıkardı? Tom MacWright ve Eric Fischer isimli "veri sanatçıları" bu soruya cevap vermek için yola çıkmışlar ve ortaya son derece ilginç bir harita çıkarmışlar.

Konum belirleme hizmeti kullanılarak gönderilen üç milyar Twitter mesajına dair verileri MapBox üzerinden bir haritaya yansıtan sanatçılar, iPhone, Android ve Blackberry kullanıcılarının coğrafi dağılımını gösteren bir harita elde etmişler. Aynı noktadan gönderildiği tespit edilen yaklaşık 2,7 milyar mesaj haritadan çıkartılmış. Sonuçta ortaya 280 milyon farklı noktanın işaretlendiği bir dünya haritası çıkmış. Haritada kırmızı noktalar iPhone kullanıcılarını, yeşil noktalar Android kullanıcılarını, mor noktalar Blackberry kullanıcılarını gösteriyor. Geri kalan tüm platformlar ise pembe renkli noktalarla gösterilmiş. Yukarıdaki haritada, İstanbul kent merkezinde kullanılan Android ve iPhone cihazları görebilirsiniz.

Eğer platform savaşlarının cephe hatlarını görmek ve dünyanın herhangi bir noktasındaki mobil cihaz kullanım oranlarına dair bir fikir edinmek isterseniz bu bağlantıyı takip ederek, Twitter üzerinde kullanılan dilleri de gösteren orijinal haritaya ulaşabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları