iPhone satışlarında kırılan rekor Apple'ı kurtarmaya yetmedi, gelirler yine düştü

Apple'ın son üç aylık kazanç raporuna göre hizmetler ve iPhone gelirleri rekor kırdı. Ama diğer donanım kategorilerinde görülen büyük düşüş, gelirin ardı ardına dördüncü çeyrekte de düşmesine neden oldu.

iPhone satışlarında kırılan rekor, Apple'ı kurtarmaya yetmedi

Apple, dördüncü çeyrek mali sonuçlarını açıkladığı bir bildiride, hizmetler bölümünden elde edilen gelirin tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını belirtti. Ayrıca iPhone gelirlerinin 2023'ün üçüncü çeyreğinde rekor kırdığı belirtildi. Yine de 89,5 milyar dolarlık kazancın bir önceki yıla göre yüzde 1'lik bir düşüş göstermesiyle birlikte, genel gelir düşüşünün art arda dördüncü çeyreğine girildiği görülüyor.

Yine de cansız performans biraz anlaşılabilir. Şirket bu hafta henüz hiçbiri henüz satışa sunulmamış olan yeni M3 çipleri için bir lansman etkinliği düzenledi. Yeni iPhone 15 serisi ve Apple Watch'lar Eylül ayında tanıtılmış olsa da bu cihazların satışları muhtemelen bu mali çeyrek sonuçlarının çoğunu etkilemedi. Ayrıca bu yıl yeni iPad'lerin Kasım ayında piyasaya sürülmesini bekliyoruz ki bu da donanım gelirlerini daha da artırabilir.

Buna paralel olarak, Mac, iPad ve giyilebilir cihazlar bölümleri bu çeyrekte düşüş gösterdi ve ilk ikisi kayda değer darbeler aldı. Apple bu yılın başlarında Vision Pro başlığı ile önemli bir ilgi toplamış olsa da söz konusu cihaz satışa hazır olmaktan çok uzak ve en erken 2024 yılına kadar piyasaya çıkması beklenmiyor. Yılbaşı alışverişlerinin hızlanacağı ve ufukta daha fazla ürünün görünmesi düşünüldüğünde, şirketin donanım ürünlerinin önümüzdeki çeyrekte karlılık göstermesi mümkün.