iPhone'unuzdaki casuslar!

Dikkat! Bu popüler uygulamalar sizi adım adım takip ediyor; bilgilerinizi ele geçiriyor!

iPhone'unuzdaki casuslar!

iPhone, iPad ve iPod Touch cihazlarının kimliği, UDID (Unique Device Identifier: Bireysel Cihaz Tanımlayıcı) sayesinde kolayca tanınabiliyor. Birkaç ay öncesine kadar UDID, uygulamaların kullanıcılarının tam olarak belirlenebilmesi için yazılımcıların kullandığı en rahat çözümdü. Ne var ki, UDID, aynı zamanda kullanıcıları takip etmek için de eşsiz bir imkan sağlıyor. Bir hacker'ın bu sayede bir FBI çalışanının bilgisayarına girerek yaklaşık 1 milyon numarayı çalması büyük tepkilere neden oldu.

Doodle Jump gibi bazı uygulamalar, UDID'leri kendi sunucularına yüklüyordu. Ama aslında Apple, UDID takibini yasaklıyor. Apple yılın başlarında veri koruması konusundaki yaklaşımını biraz değiştirdi ve UDID'leri izinsiz kullanan uygulamaları engelledi. Ortaya çıkan skandalın temelinde kullanıcıların adres defterlerine izinsiz girerek bilgileri kendi sunucularına kopyalayan App Path yatıyordu. Yine de halihazırda App Store'da UDID değerlendirmesini kullanan çok sayıda uygulama var. Neticede özellikle ücretsiz uygulamaların çoğu UDID'yi okuyor ve hatta yabancı sunuculara yüklüyor. Bu uygulamalar arasında Doodle Jump, Spotify ve WhatsApp Messenger da var.

Apple, iOS 6 ile daha iyi bir veri koruma sunmayı amaçlıyor. Örneğin uygulamalar artık izinsiz olarak adres defterine erişemiyor. Kullanıcılardan, konum bilgisi kullanan uygulamalarda olduğu gibi böylesi bir erişim için izin isteniyor. Ayrıca artık takvim kayıtları, resimler ve notlara da kullanıcının izni olmadan ulaşılamıyor. Kullanıcı fikir değiştirdiği takdirde uygulamaların veri koruma özelliklerini bireysel olarak istediği gibi ayarlayabiliyor.

Peki ama iPhone veya iPad'de casusluk yapan; bilgilerimizi ele geçirmek için her yolu deneyen en tehlikeli uygulamalar hangileri? Sizin için, bu uyguamalardan en popüler 20 tanesini belirledik. Hepsi galerimizde... Tıklayın...

Daha fazla veri koruması

Apple, iOS 6 ile daha iyi bir veri koruma sunmayı amaçlıyor. Örneğin uygulamalar artık izinsiz olarak adres defterine erişemiyor. Kullanıcılardan, konum bilgisi kullanan uygulamalarda olduğu gibi böylesi bir erişim için izin isteniyor. Ayrıca artık takvim kayıtları, resimler ve notlara da kullanıcının izni olmadan ulaşılamıyor. Kullanıcı fikir değiştirdiği takdirde uygulamaların veri koruma özelliklerini bireysel olarak istediği gibi ayarlayabiliyor. Bütün bunların yanında kullanıcıların bir uygulamayı kurmadan önce erişim ayarlarını kontrol etmeleri de yararlı bir alışkanlık. Uygulamalarınızın çoğunun güvenlik ayarlarını web uygulaması Clueful ile kontrol edebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları