Just Cause 4 İnceleme

Rico Rodriguez'in artık emekli olması gerekiyor. Oynarken ayrı, yazarken ayrı sıkıldık. Peki, neden? İşte Just Cause 4 incelemesi...

İnceleme: Just Cause 4

Geçtiğimiz ay incelediğimiz Fallout 76'dan sonra, herhalde bir daha bu kadar beklenti yaratıp ters köşe yapan bir oyun daha karşımıza çıkmaz diyorduk ki, çıktı arkadaşlar. Evet, Just Cause 4'ten bahsediyoruz. Oyunun tek olayı anlamsız bir aksiyon; hepsi bu kadar. Bitti, evet; artık dağılabiliriz. Ya da durun, bir iki çift laf daha edelim; zira gerçekten anlamakta zorlanıyoruz...

Bir oyun hikaye örgüsüyle kötü olabilir, görsel yönden sıkıntılarla boğuşabilir, yapay zekasıyla eleştirilebilir veya serinin önceki oyunu üzerine fazla bir şey koyamamış olabilir. Ancak önceki oyunun tam 3 sene sonrasında tüm bu noktaların -ve hatta daha pek çok noktanın- hepsinden birden çuvallayamaz. Arkadaş hiç mi oynamadınız bu oyunu? Avalanche Studios sana sesleniyoruz! Olmamış ki bu oyun. Nesine güvenerek piyasaya sürdünüz gerçekten anlamakta güçlük çekiyoruz. Neden mi bahsediyoruz; hadi şimdi biraz Just Cause 4 dünyasına girelim ve Rico Rodriguez'in dertlerinden bahsedelim.

Just Cause 4 İnceleme

Evet, Just Cause hiçbir zaman hikaye örgüsüyle en önemli yapımlardan biri olmadı, bu yönde bir iddiası da yoktu zaten. Oyunun en önemli olayı, oyunculara safi bir aksiyon deneyimi yaşatmaktı. Just Cause 4 de öyle. Ancak anlamsız bir aksiyon, aksiyon olmaktan çok uzak! Özellikle artık oyunların hikayeleriyle özelleştiği, aksiyon ile hikaye örgüsünün iç içe geçtiği ve bunu gerek görsel gerek atmosfer anlamında oturaklı şekilde sunma çabası içinde olan oyunların sıkça karşımıza çıktığı bir dönemde, bu kadar sığ bir yapım, 2018'in oyunu olmaktan çok uzak duruyor.

Serinin önceki oyunlarını oynayanlar da bilirler; serideki hikaye genel olarak hep aynı: Ülkenin başında bir diktatör var ve Rico, bu diktatöre karşı halkı örgütlüyor, diktatörü koltuğundan etmeye çalışıyor. Just Cause 4 de bundan ibaret.

Just Cause 4 İnceleme

Just Cause 4'te Güney Amerika'da Solis'teyiz. Diktatörümüzün adı Oscar Espinosa ve emrindeki Black Hand isimli silahlı kuvvet ile bu bölgeye hükmediyor. Black Hand'in başındaki aktör ise Gabriela Morales. Oyunda bu ikilinin peşindeyiz. Öte yandan bu oyunda Rico'nun babası Miguel Rodriguez'in üzerindeki sır perdesini de aralıyoruz. Kendisi Black Hand'in eski bilim insanlarından biri ve hava şartlarını mahveden meteorolojik silahı Illapa Projesi'nin de yapımcısı. Evet, Just Cause 4'te Illapa Projesi'ne çomak sokmaya, Gabriela Morales ve Oscar Espinosa'yı indirmeye çalışıyorsunuz; hepsi bu kadar.

Just Cause 4'ün en büyük yeniliği ise yaşanan dinamik hava olayları. Hortumlar, yıldırımlar, kum fırtınaları gibi hava olayları gerçekten de ilk intibada etkileyici duruyor, evet. Kasırga içinde yayılan hortumların çevre ile etkileşime girmesi büyüleyici dursa da sonrasında, oyunun tüm pazarlama politikasının bunun üzerine kurulu olması üzücü geliyor. Zira Just Cause 4, bunu öyle kötü bir görsellikle sunuyor ki, gerçekten elle tutulur belki de tek tarafını heba ediyor. Evet, Just Cause 4 görsel açıdan da çok kötü görünüyor ne yazık ki.

Just Cause 4 İnceleme

Oyunun mekaniklerine gelecek olursak, Just Cause 4'ün tek güzel yanı olan aksiyona yine tam ölçüde destek olur nitelikte olduğunu söyleyebiliriz. Daha önce de olduğu gibi paraşüt ve kanca bu oyunda aksiyona katkı sağlayan en büyük iki silahımız. Kanca atıyor, paraşütle atlıyor, wingsuit ile göklerde süzülüyor ve önümüze çıkanı vuruyor, çevredeki binaları patlatıyor, vuruyor, patlatıyor, vuruyor, patlatıyor, vur... Evet, tüm oyun boyunca bunu yapıyorsunuz.

Bu arada oyunu kısa süre de olsa eğlenceli hale getiren kancanın farklı kullanım alanları yine mevcut. Kancanın 3 temel özelliği bulunuyor. Air Lifter, Retractor ve Booster ile kancayı özelleştirebiliyor ve bunu çevrede kullanabiliyorsunuz. Mesela Air Lifter'ı kancaya bağladığınızda çevreye balon fırlatabiliyorsunuz. Böylece çevredeki araçları ve düşmanları gökyüzüne yollamanız mümkün. Birden fazla balon atabilir ve buna bir de Booster'ı eklerseniz, ortaya saçma sapan görüntüler çıkmasını da sağlayabilirsiniz. Eğlence de burada ortaya çıkıyor. Gökyüzünde saçma sapan şekilde oradan oraya doğru uçan araçların belirmesi en bariz kanıtı. Bu hadise kısa süreli de olsa eğlenceli olabiliyor. Bu arada Retractor ile de cisimleri birbirine doğru çekebiliyorsunuz.

Bunları taktik anlamında kullandığınızda elbette az önce de söylediğimiz gibi oyunun aksiyon tarafına katkı sağlayabiliyorsunuz. Bu yetenekleri farklı mod ve kombinasyonlarla kullanabilir, kimini Air Lifter ile havaya gönderirken, kimilerini veya nesneleri Retractor ile birbirine doğru çekebilirsiniz. Burada iş hayal gücünüze kalmış.

Just Cause 4 İnceleme

Just Cause 4'te yine çok sayıda araç seçeneği var. Drop'larla helikopter çağırabiliyorsunuz. Zibilyon tane aracı kullanabiliyorsunuz fakat özellikle otomobillerin sürüş mekanikleri gerçekten kötü. Otomobil mi sürüyorsunuz, yoksa buz pateni mi yapıyorsunuz belli değil. Kötü olan şeyler arasına yapay zekayı da dahil edelim. Just Cause 3'te de kötüydü, yine kötü. Bu da oyunun zorluk seviyesini olumsuz yönde etkiliyor. Zaten oyunda bir zorluk seviyesi de yok. Size seçim şansı tanınmıyor.

Bu arada Solis gerçekten çok büyük bir bölge. Evet, oyunda devasa bir haritanız var ve tahmin edersiniz ki açık dünyaya sahip bir oyun Just Cause 4. Haritada özgürlük kazandırmanız gereken çok fazla bölge var, çok fazla görev var, ancak genel olarak oyunun tümünde hep aynı şeyleri yaptığınız için oynama isteği uyandırmıyor doğrusu. Aynı şey oyunda yer alan etkinlikler için de geçerli. Uçuş, dalış yapabileceğiniz veya katılabileceğiniz ATV etkinlikleri gibi derece yükseltebileceğiniz çeşitli etkinlikler var. Sırf bunlarla da bir süre kadar eğlenebilirsiniz. Ancak bir süre...

SONUÇ

Sonuç olarak Just Cause 4, sırtını yine dayadığı kanca ve paraşütle oradan oraya uçabileceğiniz, önünüze geleni indirip, binaları patlatarak yerle bir edeceğiniz bir oyundan başka bir şey değil. Bu bir süre için eğlenceli olabiliyor, ancak bunun kısa bir süre olacağı kesin. Yapay zekanın işlevsizliği, görselliğin yetersizliği, hikayenin sığlığı ve mekanikleriyle gülünç duruma düşen bir oyun oluyor Just Cause 4. Açıkçası oynarken ayrı, yazarken ayrı sıkıldığımız bir oyun oldu. İncelemeye nokta koyuyor ve Just Cause 4'ü PlayStation 4 Pro'dan siliyoruz...

Puan: 45

KÜNYE

Yayıncı: Square Enix
Geliştirici: Avalanche Studios
Tür: Aksiyon, macera
Platform: PS4, PC, XONE
Web: https://justcause.square-enix-games.com

Okuyucu Yorumları