Kablo TV Üzerinden İnternet

Daha hızlı bir internet bağlantısı mı istiyorsunuz? Aslında bunu kim istemiyor ki? Dial up bağlantıdan daha hızlı olan ve fiyatı el yakmayan tek alternatif: kablo internet.

Kablo TV Üzerinden İnternet

Hizmet Verilen Bölgeler

AKTİF KABLO TV
Ankara(Ulus, Etlik, Aydınlıkevler, İncirli), İstanbul(Fatih, Kumkapı, Topkapı, Bakırköy, Yeşilköy, Ataköy, Bahçelievler, Bahçeşehir), Konya, Adana

İNTERAKTİF
Ankara(Bahçelievler, Maltepe, Balgat, Cebeci, İncesu, Yenişehir, Dikmen, Oran, Bilkent, Ümitköy, Çayyolu)

KABLO NET
Ankara(Çankaya, Kavaklıdere, Küçükesat), İstanbul(Kadıköy, Acıbadem, Ataşehir, Gayrettepe, Beşiktaş, Levent, Tarabya), İzmir(Alsancak, Bostanlı), Bursa, Antalya, Gebze, Körfez, Çerkezköy, Çorlu, Yalova, Çiftlikköy

TEKFEN
Denizli TOPAZ İzmir(Bornova, Çiğli), Adapazarı, Balıkesir, Tekirdağ, Gaziantep, Kayseri

ULTRA KABLO TV
İstanbul(Erenköy, Bostancı, Küçükyalı), İzmit, Gölcük, Mersin, Tarsus, Eskişehir, Bandırma, Samsun, Zonguldak, Krd.Ereğli, Alaplı, Erzurum

Kablo tv hizmeti veren şirketler, KAİDER (Kablo iletişimcileri derneği) çatısı altında birleşmiş durumda. KAİDER ve bölgenize hizmet veren kablo tv şirketi hakkında ayrıntılı bilgiyi http://www.kaider.org.tr/ adresinden öğrenebilirsiniz.

Kablo internet için gereken altyapı
Eğer bölgenizdeki kablo tv şirketi kablo internet hizmeti veriyorsa, normal şartlar altında yani şebekede bir problem yoksa başvurunuzu takiben 4-5 gün içinde internet bağlantınız devreye girebiliyor. Kablo tv şebekesinin kablo internet hizmeti verebilmesi için, şirket önceden kablo şebekesini geri dönüşlü hale getiriyor. Sonuçta normal kablo tv hattı döşenirken sadece veri gönderecek bir altyapı döşeniyor. Fakat internet hizmeti için sadece download değil upload da yapılabilmesi gerektiği için şebekenin buna adapte edilmesi ciddi bir çalışma gerektirmekte. Bu işlemin ardından apartmandaki kablo tv güçlendirici-dağıtıcı cihaz, özel bir yükselticiyle değiştiriliyor. Şebekeden kaynaklanan parazitler ve çeşitli interferans etkileri, kablo tv yayını için önemli olmayabilirse de kablo internet bağlantısı (özellikle upload için kullanılan frekans) bundan etkilenebiliyor. Bu durumun önüne geçebilmek için bina giriş yükselticisi denilen bu cihaz çeşitli filtrelerle donatılmış. Bu cihazın bir kere değiştirilmesi yeterli. Yani eğer apartmanınızda daha önceden kablo internet’e abone olmuş bir kişi varsa bu değişim işlemine gerek kalmıyor.

DHCP server ile dinamik IP adresi
Kablo internet için gereken bir önemli değişiklik de abonenin evinde gerçekleştiriliyor. Abonenin evine data prizi denilen özel bir priz takılıyor. Bu özel prizde de parazit önleyici bazı bileşenler mevcut. Kablo modemin bağlanacağı bu priz de takıldıktan sonra teknik altyapı sorunları halledilmiş oluyor. Kablo internet bağlantısı için bilgisayarınızda ethernet kartı bulunması şart. Gerekli bağlantıların yapılmasının ardından bilgisayarınız açık olduğu sürece internet’tesiniz demektir. Peki bağlantı sürekli olduğuna göre IP adresi sabit mi? Hayır değil. DHCP server, IP adreslerini belli aralıklarla değiştirmekte. Yani kablo internet aracılığıyla evinizde web server kurmanız pek mümkün değil Dial up bağlantıda kullanılan modemler kablo internet bağlantısında kullanılamıyor. Dolayısıyla kablo modem almak şart. Bu modemi size kablo internet bağlantısı sunan şirketten temin edebilirsiniz.

Kablo internet bağlantısı ücreti
Bölgenizde bu hizmeti veren şirketin web sayfasında gerekli formu doldurduktan sonra abonelik süreciniz kısa süre içinde başlayacaktır. Ödemeler için kredi kartı şart. Kablo modem için 165$+KDV’lik ücret peşin olarak ödeniyor. Eğer istenirse bu bedel 5 eşit taksite de bölünebiliyor. Fakat bu durumda modemin fiyatı 195$+KDV’ye çıkmakta. Bir defalık Türk Telekom’a kayıt için 15 milyon TL ödeniyor. 19.95$+KDV ve 20milyonTL ise her ay ödenmesi gereken sabit ücretler. Bu durumda ilk başta ödenen ücretlerden sonra ayda yaklaşık 33 milyon TL sabit bir ücret ödeyerek kablo internet bağlantısına sahip oluyorsunuz.

Ultra tv şirketinden Halil Taş, hem kablo internet hakkındaki sorularımızı cevapladı hem de Ultra TV’nin hizmetlerinden bahsetti.

CHIP:Ultra tv olarak ne tür hizmetler sunuyorsunuz?
H.T.:Kendi bölgemizdeki kablo tv şebekesinin bakım ve onarımı dışında kablo internet uygulamasını da kullanıcılara sunuyoruz.

CHIP:Kablo internet kullanıcılarına sunduğunuz ek hizmetler var mı?
H.T.:Kablo modem arıza ve bakımı, bir adet POP3 e-posta adresi, 2MB web hosting alanı, irc server, news server ve oyun server kullanımının yanında 8.30-24.00 arası telefonla teknik destek kullanıcılarımıza sunduğumuz hizmetler arasında. Irc için irc.ultratv.net, news server içinse news.ultratv.net adresleri kullanıma açık. Oyun serverları hakkında ayrıntılı bilgiye www.oyun.ultratv.net adresinden ulaşılabilir. Bu serverlarda Half-Life modları (başta Counter Strike) ve Quake3 gibi popüler oyunlar oynanmakta.

CHIP:Yeni projeleriniz konusunda bilgi verirmisiniz?
H.T.:Dijital tv konusuna büyük önem veriyoruz. Çok yakında birçok kanalı dijital olarak yayınlayacağız. Halen bazı kanallarda test yayınlarımız devam etmekte. Dijital tv yayınını takiben “izlediğin kadar öde” ve tv üzerinden oyun gibi uygulamaların yanında kablo data ve kablo telefon (voice over IP) gibi oldukça yeni sayılabilecek teknolojileri de kullanıcılara sunacağız.

CHIP:Mevcut kapasiteniz nedir?
H.T.:Şu anda 225bin kişiye kablo internet hizmeti sağlayabilecek altyapıya sahibiz fakat bu, artan kullanıcı sayısıyla büyüyen bir rakam.

İnternet hayatımızda önem kazandıkça internet için ayırdığımız zaman da artmakta doğal olarak. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla yayılan internet kullanıcısı sayısı, beraberinde bazı problemleri de getiriyor. Özellikle bazı bürokratik engeller yüzünden mevcut kapasitenin ihtiyaca cevap verememesi, pratikte çözümü mümkün olmayan engellerin başında geliyor. Bilgisayar kullanıcılarının çoğu internet bağlantısı olarak Dial up bağlantıyı tercih ederler. Dial up kullanım e-posta yollamak ve almak, basit anlamda surf yapmak gibi işler sözkonusuyken çoğu zaman yeterli gibi görünür. Fakat web ortamından sürekli alacak birşeyler buluyorsanız örneğin sürekli mp3 indiriyorsanız, Dial up bağlantı hızı sizi tatmin etmekten uzak olacaktır. Benzer şekilde Dial up bağlantının surf hızı, yoğun kullanımlarda yetersiz kalabilir. Ülkemizde bu durumda ekonomik şartlar da gözönüne alınırsa son kullanıcı için yaklaşık 1.5 yıldır hizmet veren kablo internet seçeneği oldukça uygun.

Kablo internet kimler için gerekli?
Öyle ya da böyle herkesin “daha hızlı” bir internet bağlantısına ihtiyaç duyduğu azımsanmayacak bir gerçek. Buradaki “daha hızlı” ibaresinin yeterince açık olmaması birçok şeyi açıklıyor aslında. Yani neye göre daha hızlı sorusunun cevabı çok basit: Mümkün olduğu kadar hızlı. Normal şartlarda (tek bir modem, internet hesabı ve telefon hattıyla) Dial up bağlantıyla elde edilebilecek hız teorik olarak 56Kbit/sn’dir. Kablo internet ise 64Kbit/sn download 16Kbit/sn upload hızı sunuyor. Üstelik bu hızların efektif kullanımı Dial up bağlantıya göre çok daha yüksek. Ayrıca 24 saatlik internet bağlantısı da cabası. Dial up bağlantıdaki saat başı ücretin aksine kablo internet bağlantısında 24 saat internet bağlantısı karşılığında sabit bir aylık ücret ödüyorsunuz. Tabii bu konforun belli bir bedeli var. Kablo internet bağlantısı ücretlendirme açısından bakılınca günde 4 saat ya da üzeri internet kullanan kesim için uygun gibi görünüyor. Zira bu durumda Dial up bağlantı için internet servis sağlayıcıya ödenen miktar bir yana telefon ücreti oldukça yüklü bir meblağ tutuyor. Özellikle sabahlara kadar www.sanane.com server’larında counter strike oynayan kullanıcılar bunu iyi bilirler. Yeri gelmişken kablo internet bağlantısının internet üzerinde oynanan oyunlar için büyük bir avantaj sağladığını da belirtelim. Zira ortalama olarak Dial up bağlanan bir kullanıcının ping süresi 250ms iken aynı server’a bağlı bir kablo internet kullanıcısı yaklaşık 60ms’lik ping süresiyle oynayabiliyor.

Kablo internet için kablo tv şart
Kablo internet bağlantısı hakkında bilgi almak için görüştüğümüz Ultra Kablo TV şirketi yetkilisi Halil Taş, ülkemizde kablo internetin şimdiki durumu, geleceği, ve teknik ayrıntıları gibi konularda bizi aydınlattı. Buna göre; kablo internet hizmetinden faydalanabilmeniz için herşeyden önce bulunduğunuz bölgede kablo televizyon yayını hizmeti olması şart. Zira kablo internet, bağlantı için kablo tv hattını kullanıyor.

Okuyucu Yorumları