Kasetlerinizi Dijital Ortama Taşıyın

Yıllanmış müzik kasetlerinizi birkaç küçük işlem ile dijital ortama taşıyabilirsiniz.

Kasetlerinizi Taşıyın

Artık geçmişin sayfalarına gömülmüş, ancak atmaya kıyamadığınız ses kasetlerinizi küçük bir işlem sonunda dijital ortama aktarabilir, mp3 çalarınızda kasetlerinizi dinleyebilirsiniz. Bu işlem için ihtiyacınız olanlar, line-in girişine sahip bir ses kartı, bir kasetçalar(walkman olması avantajınızadır), iki uçlu stereo jack ses kablosu ve işlemleri yapacak uygun bir bilgisayar yazılımı.

Şu anda piyasada bu işlemi yapabilecek birçok program bulunmakta. CHIP Online olarak sizlere, kullanımı kolay, boyutu küçük, hızlı çalışan, tamamen ücretsiz ve birçok ses editleme işlemini başarıyla yapan Audacity adlı yazılımı öneriyoruz. Şimdi ayrıntılara geçelim.

Audacity 1.2.6'yı İndirin

Audacity MP3 Codec desteğini İndirin

Neler Gerekli?

Neler Gerekli?

Müzik kasetinizdeki ses kaydını bilgisayar ortamına aktarmak için öncelikle kasetçalar ile ses kartınız arasında bir kablo bağlantısı kurmanız gerekiyor. Bu bağlantıyı yazımızın ilk sayfasında bahsettiğimiz iki uçlu stereo jack ses kablosuyla yapacaksınız. Bu kabloyu hemen hemen her televizyon tamircisinde ya da mahalle içi elektirikçi dükkanlarında ve nalburlarda bulabilir veya yaptırabilirsiniz. Kablonun bir ucunu ses kartınızın "line-in" girişine bir ucunu da kasetçalarınızın ses çıkışına takmanız ses bağlantısı kurmanız için yeterli olacaktır.

Audacity 1.2.6'yı İndirin

Audacity MP3 Codec desteğini İndirin

Audacity ile Kayıt ve Daha Fazlası

Audacity ile Kayıt ve Daha Fazlası

İşlem sırasında kullanacağınız yazılım ise Audacity adlı açık kaynak ve tamamen ücretsiz bir programdır. Audacity, canlı sesi bir mikrofondan ya da karıştırıcıdan, ya da kasetlerdeki, vinil kayıtlardaki ya da minidisklerdeki sesleri sayısallaştırıyor. Bazı ses kartları ile çalan sesi yakalayabiliyor.

Mikrofondan, hat girişinden ya da diğer kaynaklardan kaydetme yapabilirsiniz. Kanallar oluşturulduktan sonra üzerine eklemeler yaparak çok kanallı kayıtlar oluşturabilirsiniz. Bir kerede 16 kadar sayıda kanala kayıt yapabilirsiniz (çok kanallı donanım gerektirir). Seviye ölçücüler ses seviyelerini kayıttan önce, kayıt sırasında ve kayıttan sonra görüntüleyebiliyor.

Audacity 1.2.6'yı İndirin

Audacity MP3 Codec desteğini İndirin

İşleme Başlayın

İşleme Başlayın

Kasetçalar ile ses kartı arasındaki bağlantıyı kurduktan sonra, sıra geldi ses kayıt işleminde kullanacağınız yazılıma. Öncelikle az önce yazımızda ayrıntılı şekilde okuduğunuz ve her sayfa altında yer alan indirme linklerini kullanarak bilgisayarına indirdiğinizi varsaydığımız "Audacity" adlı ses editör programını bilgisayarınıza kolayca kurun.

Programın "Edit" menüsü altındaki "Preferences" komutuna tıklayın. Bundan sonra, ekrana gelecek diyalog kutusunun "Audio I/O sekmesine geçin. Son olarak da, bu sekmenin "Recording" başlığı altında yer alan "Channels" seçeneğini 2 (Stereo) olacak biçimde değiştirin ve okeyleyin.

Audacity 1.2.6'yı İndirin

Audacity MP3 Codec desteğini İndirin

İnce Ayarlar ile Doğru Sonuç

İnce Ayarlar ile Doğru Sonuç

Dijital ortama aktardığınız ses kaydını mp3 biçiminde kaydetmek isterseniz "Audacity"nizde ufak bir ayarlama daha yapmanız gerekiyor. Yazılım sisteminize ilk olarak yüklendiğinde bir dosyayı mp3 olarak kaydetme kabiliyetine sahip değildir. Programa bu yeteneği kazandırabilmek için mp3 format desteğini programa enjekte etmeniz gerekiyor. Setup dosyasından sonra indirdiğiniz mp3 desteğini programa iliştirmek için, "Edit/Preferences/File Formats" yolunu izleyin ve "File Library" düğmesine tıklayın. Açılacak diyalog kutusu içinde indirmiş olduğunuz "LAME_ENC.DLL" dosyasının konumu belirtin ve yükleyin.

Ses kaydına başlamadan önce kontrol etmeniz gereken son ayar, Programın ana menüsündeki kayıt seçeneğidir. Ana menüdeki "Line-in"i seçiniz. Şimdi kasetinizden dijital ortama aktarmak istediğiniz şarkıyı ya da bölümü ayarlayın. Daha sonra ise program arabirimindeki kırmızı "Record" düğmesine bastıktan hemen sonra kasetçalarınızın "Play" tuşuna basınız. Kayıt başladıktan sonra, şarkının sonuna kadar bekleyin ve kaydetmek istediğiniz bölüm tamamlandığında "Stop" düğmesine basınız.

Audacity 1.2.6'yı İndirin

Audacity MP3 Codec desteğini İndirin

Kaydı Sayısallaştırın

Kaydı Sayısallaştırın

Şimdiye kadar yaptığınız işlemler sonucunda, ses kalitesinde yer alan bir şarkıyı artık dijital ortama aktarmış olmalısınız. Bu aşamada, ortaya çıkan dijital kaydın ses kalitesini kontrol etmek için programın "Play" düğmesine tıklamanız yeterli olacaktır. Tüm bu adımları hatasız bir şekilde izlediyseniz, dipten gelebilecek gürültü dışında rahatsızlık veren başka bir etken olmaması gerekmektedir. Şarkının dijital ortama atılmasından sonra oluşabilecek ses kirliliğini programın ince ayarlarını kullanarak ses kulağınıza göre kolaylıkla yok edebilirsiniz.

Ses kaydında her şey hoşunuza gittiyse şimdi sıra geldi şarkının başındaki ve sonundaki boşlukları kesmeye. Bunun için, fare imlecini kullanarak, şarkının başındaki sessiz kısmı seçin ve "Edit" menüsü altındaki "Delete" komutuna tıklayın. Şarkının başındaki sessiz kısmı sildikten sonra, şarkının sonundaki boşluğu temizlemek için de aynı işlemleri tekrarlayın. Ancak bu işlemi mutlaka dipteki gürültüleri ve ses bozukluklarını temizledikten sonra yaptığınıza emin olun, çünkü ses temizliği yapma esnasında şarkının başındaki ve sonundaki boş alana ihtiyaç duyabilirsiniz.

Audacity 1.2.6'yı İndirin

Audacity MP3 Codec desteğini İndirin

MP3 Olarak Kaydedin ve İşlemi Tamamlayın

MP3 Olarak Kaydedin ve İşlemi Tamamlayın

Dijital ortama aktardığınız ses kaydını MP3 formatında kaydetmek için "File" menüsündeki "Export as MP3" komutuna tıklayın. Daha sonra, ekranınıza gelecek olan diyalog kutusunda, MP3 dosyasını kaydetmek istediğiniz konumu belirtmeniz istenecektir. Bu diyalog kutusunda istediğiniz bir klasörü seçtikten sonra "Save" düğmesine tıklayınız.

Bu aşamadan sonra, ekranınızda açılacak olan "Edit the ID tags fort he MP3 file" başlıklı diyalog kutusundaki "ID3v2" seçeneğini işaretleyin. Geri kalan bölümlere şarkı bilgilerini uygun biçimde girdikten sonra "Ok" düğmesiyle işlemi tamamlayın. Artık kasetinizden dijital ortama aktardığınız bu parçayı dilediğiniz dijital müzik çalarda dinleyebilirsiniz.

Audacity 1.2.6'yı İndirin

Audacity MP3 Codec desteğini İndirin

Okuyucu Yorumları