Kilogram ve Diğer Birimler Yeniden Tanımlandı

Bilim adamları kilogramın tanımının yanı sıra, diğer üç ölçü birimi amper, kelvin ve molün tanımını değiştirmek üzere oy verdiler.

Kilogram birimi değiştirildi!

Oylama Fransa Versailles'teki, Ağırlıklar ve Ölçüler Genel Konferansı'nda yapıldı. Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Bürosu'ndan Estefanía de Mirandés'e göre tanımlamalar "Doğanın temel sabitlerini temel alacak". Örneğin kilogram birimi, Paris yakınlarında bir kasada saklanan ve Le Grand K olarak bilinen bir fiziksel silindir ile tanımlanmaktadır. Bu ise hassasiyet problemlerine yol açmaktaydı.

Bu yeniden tanımlama uzun süredir planlansa da aksiyon alınması için bugüne kadar beklendi. Yönetici direktör Terry Quinn, bu değişikliği Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Bürosu'nun "100 yıl içinde yapmış olduğu en önemli karar" olarak niteliklendiriyor ki bu biraz abartı olabilir. Ancak en azından 1960'dan beri bu birimlerin kullanıldığı düşünülürse değişim epey kökten denebilir.

Ancak ekleyelim: Yapılan değişiklikler günlük yaşamınıza pek yansımayacak olsa da, bilim insanlarının ileriye doğru daha doğru ölçümler yapmasına yardımcı olacak.

Kilogram artık Planck sabiti tarafından belirlenirken, amper, kelvin ve mol sırasıyla elektriksel yük, Boltzmann sabiti ve Avogadro sabiti ile ölçümlenecek. Ulusal Bilim ve Teknoloji Enstitüsü'nde araştırmacı ve metrolog olan David Newell, Science News'e verdiği demeçte, "Sonunda bunu yapabildiğimize inanamıyorum." şeklinde konuştu.

Yeni tanımlar 20 Mayıs 2019'da yürürlüğe girecek.

Okuyucu Yorumları