Klavye teknolojileri ve fazlası...

Hangi klavye sizin için? Klavye teknolojilerine göz atıyor, size en uygununu seçmeye çalışıyoruz!

Klavye deyip geçmeyin!

Bilgisayar dünyasının ismi en az anılan kahramanlarından birinin kesinlikle klavyeler olduğu söylenebilir. Ancak çevre birimlerine bakıldığında, klavye kadar fazla kullanılan araç sayısı oldukça azdır. Yine de ergonomik bir fare için 100 liranın üstünde bir miktar ödemek normal gözükse de, klavye için fazla para harcamayı hiç istemeyiz.

Klavyeler, genellikle hep aynı gözükürler ve ne tarz bir klavye aldığımızı çok düşünmeyebiliriz. Oysa ki bir klavye alırken ne amaçla kullanılacağı oldukça önemli bir yer tutmakta.

Bilgisayar klavyeleri genel olarak ne tarz bir tuş mekanizması kullandıklarına göre sınıflandırılırlar. Ergonomi ve özellikler bir kenara bırakıldığında, klavye teknolojisi yüzeyde görünenden daha fazla seçenek sunmakta. Klavyeler farklı stiller ve yüzey malzemeleri seçenekleri ile sunulmaktalar ancak değişmez olan tek şey, sahip oldukları ve çalışmalarını sağlayan 80 ile 110 arasındaki tuş. Bu yazıda, popüler tuş mekanizmalarından bazılarını kısaca tanıtıyor en doğru tercihi yapmanız için ipuçları vermeye çalışıyoruz...

Örtü Klavye

Örtü Klavye

Bu teknolojide üç katman kullanılır. En üst katman düz bir tuşun ön yüzeyindeki etiketlerden (flat panel) veya aynı zamanda tuş-üstü de denilen tuş pimlerinden (full travel) oluşur. Orta katman, üst katman ile alt katman arasında bir boşluk olarak bulunur. En alt katmanda ise üst katmana dik olacak şekilde ayarlanmış bir dizi seri bulunur. Üst katman yeterli bir kuvvetle basıldığında orta katmanı geçer alt katman ile buluşur. Böylelikle de bağlantı kapanmış olur ve devre işleme girer.

Flat panel ve full travel sistemlerinin arasındaki fark ise büyük oranda uygulamadan kaynaklanır. Flat panel örtü klavyeler, genellikle mikrodalga fırınlar, fotokopi cihazlar ve benzeri, tuşun arkasında fazla boşluk bulunmayan ürünlerde karşımıza çıkar.

Bu teknolojinin bir diğer popüler sürümü de dome (kubbe) klavyelerdir. Aslında, kubbe klavyenin örtü klavye ve mekanik klavye arasında bir karma olduğunu söyleyebiliriz. Teknoloji genel olarak aynıdır ancak lastik kubbe tuşlar kullanılarak örtü klavyelerde genellikle eksik olan dokunma geribildirimi sağlanmış olur.

Bir diğer örtü klavye türü ise...

Bir diğer örtü klavye türü ise...

Kubbe tuş teknolojisini kullanan ancak scissor (makas) tuş olarak bilinen bir başka teknoloji daha bulunmakta. Bu teknolojide, genellikle yüksekliği azaltmak için arttırılmış dayanıma sahip kubbe tuşların yanı sıra her tuşun kenarlarında bir de "X" şeklinde eklentiler bulunur. Bu "X" şekli, tuş basıldığında sıkışarak "x" ve bırakıldığında "X" şekline girer. Bu tür klavyeler Macbook Pro ve Macbook Air dizüstü bilgisayarlarda standart olarak bulunurlar.

Mekanik klavyeler

Mekanik klavyeler

Mekanik klavye teknolojisi, bir zamanlar sadece meraklılarının ilgilendiği küçük bir alan olarak düşünülürken, şu anda hızlı bir büyüme dönemine girmiş durumda.

Mekanik klavyelerin her bir tuşunun altında tam bir anahtar bulunur. Çalışma olarak bu klavyeler örtü klavyelere oldukça fazla benzerler ve en önemli fark, lastiğin eksikliğinde dayanım yaratması için kullanılan yaylardır. Bir tuşa basılınca yay gerilir ve pim anahtara basarken bir dayanım oluşturur.

Uğraşmayı seven kişiler, kullanılan malzemelere bağlı bir şekilde, emrin gerçekleşmesi için gereken basıncı, tuşların gösterdikleri dayanımı ve benzeri diğer özellikleri istedikleri gibi ayarlayabilirler.

Lazer Klavyeler – Lazer yansıtma ve Optik

Lazer Klavyeler – Lazer yansıtma ve Optik

Lazer klavyeler söz konusu olduğunda pek çok farklı teknoloji bulunmaktadır ancak burada, bu teknolojilerin en popüler olanlarından ikisi hakkında bilgi vereceğiz.

Lazer yansıtma klavyeler, herhangi bir düz yüzeye bir klavyenin hatlarını yansıtır. Bu klavyeler, bir tuşa "basıldığı" bilgisini cihazınıza göndermek için ışık direncini ölçerler. Bu klavye türü her ne kadar "havalı" gözükse de, çoğu zaman göründüğü kadar etkili olmaz. Bunun sebebi de bir dokunma hissinin veya gerçek bir direncin bulunmamasının yanı sıra, yanlışlıkla bir tuşa basmanın aşırı kolay olmasından kaynaklanır.

Optik klavyeler ise, yansıtma klavyelerin aksine, tuş takımının altında yatay ve dikey olarak bulunan, lazer gibi parlak bir ışık yayan cihazları kullanırlar. Tuş takımının her kenarında, hangi X ve Y koordinatlarında bulunan tuşun ışığı kestiğini hesaplayan ve böylelikle de aktif edilen tuşu belirleyen algılayıcılar bulunur.

Hall etkisi klavyeler

Hall etkisi klavyeler

Hall etkisi klavyeler, mekanik veya örtü-benzeri bir anahtar yerine mıknatıslar ve algılayıcıları kullanırlar. Bir tuşa basıldığı zaman, mıknatıs yer değiştirir. Aşağıda bulunan algılayıcı da bu hareketi fark belirleyerek, bilgisayarınıza hangi tuşun basıldığı bilgisini gönderir.

Bu klavyeler genellikle daha az hata riski ile daha fazla dayanıklılığa ihtiyaç duyan, yüksek güvenilirlik gereksinimi bulunan uygulamalarda kullanılır. Bu uygulamaların bazıları, uçak kokpitleri, denizaltılar, nükleer enerji santralleri ve bilimsel saha çalışmalarıdır.

Sizin için hangi klavye daha doğrudur?

Sizin için hangi klavye daha doğrudur?

Listelenen bu klavye türleri, tabii ki tüm klavye teknolojilerini içermemektedir ancak karşınıza çıkacak olan en popüler türleri anlamanızı sağlayacaktır. Eğer bu teknolojiler kafanızı karıştırmaya başladıysa da telaş yapmanıza gerek yok çünkü hangi amaçlar için hangi klavyenin en iyi olduğunu anlatmaya başlıyoruz...

Oyuncular

Oyuncular için en doğru klavye teknolojisi seçeneği mekanik klavye olacaktır. Bunun sebebi ise istenildiği gibi özelleştirilebilmelerinin yanı sıra bir tuş aktif olduğunda oyuncuların fark etmelerini kolaylaştıran yüksek dokunma geri bildirimidir. Oyuncular, yanlışla bir tuşa basılma ihtimalini azaltmak için genellikle daha sert parçalara sahip olan klavyeleri tercih ederler. Bu yüzden de oyuncular için özel olarak üretilmiş klavyeleri incelemenin veya donanımı internette kolaylıkla bulabileceğiniz araçlarla değiştirmenizin faydası olacaktır.

Genel bilgisayar kullanıcıları

Çoğu kullanıcı için en iyi seçenek ucuz, hafif ve göreceli olarak dayanıklı olan örtü klavyelerdir. Bu klavye türü, çoğu kullanıcının zaten kullanmakta olduğu türdür ve karşınıza çıkan klavyelerin büyük bir çoğunluğu bu grupta yer alır.

Gezginler

Gezginler

Lazer klavyelerin muhtemelen en rahat taşınır klavye türü olduğunu söyleyebilsek de, eğer çok miktarda yazı yazmayı planlıyorsanız en iyi seçenek olduğu söylenemez. Kıvrılan örtü klavyeler, suya dayanıklı doğaları ve kolay bir şekilde çantanızın herhangi bir noktasına rahatça sığabilme özellikleri ile en popüler tercihlerden biri olurlar. Her ne kadar sık klavye kullanımı için lazer yansıtma klavyelere göre daha iyi olsalar da, belirgin bir dokunma geribildiriminin olmayışı ve yumuşak hissi sebebi ile pek çok kullanıcının rahat etmesini engellemektedirler. Tabii ki bu alanda çok iyi olan bazı taşınabilir klavyeler de bulunmuyor değil.

Gezginler için en iyi seçenek, genellikle dizüstü bilgisayarlarda zaten bulunan klavyeler olacaktır. Ancak ayrı bir klavye gerekliliği var ise, örtü klavye büyük ihtimal ile en iyi seçenektir. Bu klavyeler dayanıklı, etkili ve mekanik klavyelere göre çok daha hafif olma özellikleri ile en iyi tercih olarak gözükmekteler.

Yazarlar

Her gün binlerce kez tuşa basmak zorunda kalan (yazarlar gibi) kişiler için ise ne yazık ki kesin bir cevap bulunmamakta. Burada en önemli olan şey, klavyenin size verdiği his olacaktır. Genellikle mekanik bir klavye en iyi seçenektir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken şey, parmakların üzerindeki baskıyı azaltmak adına, oyuncular için olan türevlerin aksine sert değil daha yumuşak olan tuşlara sahip klavyelerin tercih edilmesidir. Eğer mekanik bir klavye kullanma kararı verirseniz, çok sert tuşlara sahip olmayan bir türevi aramanızda fayda var.

Ancak tekrar etmekte fayda var ki, örtü klavyeler de kesinlikle yeterlidir ve mekanik sürümlere göre daha ucuz olurlar. Eğer örtü klavye tercih edilecek olursa, kubbe veya makas türevleri denenebilir.

Dayanıklılık arayan kullanıcılar

Eğer yüksek bir dayanıklılığa sahip olan bir klavye arıyorsanız, Hall etkisi klavyelerden daha iyisini bulamazsınız. Bu klavyeler, kendilerini sokabileceğiniz en zor durumlarda bile çalışmak için tasarlanmıştır ve bu yüzden bu alanda en iyi seçenekler olurlar...

Okuyucu Yorumları