Koronavirüs'le İlgili Yanlış Bilgiler Yayan "Plandemic" Videosu Web'i Sardı

Facebook ve YouTube, internette ortaya çıkan ve salgına karşı garip iddialarda bulunan komplo teorisi videosu Plandemic'le başa çıkmakta zorlanıyor.

"Plandemic" sorunu interneti sardı

YouTube, Facebook ve diğer sosyal platformlar, korona virüsüyle ilgili yanlış bilgiler içeren bir videoyu kaldırmakta zorlanıyor.

"Plandemic" olarak adlandırılan yaklaşık 26 dakikalık videoda tartışmalı eski tıbbi araştırmacı Judy Mikovits, korona virüsü küresel salgınıyla ilgili komplo teorilerini tekrarlıyor. Mikovits'e göre maske takmak sizi hasta edebilir, çünkü sizi kendi "yeniden aktifleştirilmiş koronavirüslerinize" maruz bırakıyor. Mikovits'in iddiaları, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin açıklamalarıyla çelişiyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, COVID-19'a neden olan virüsü taşımanız halinde başkalarını korumak için herkesin maske takması gerektiğini söylemişti.

Facebook'tan bir yetkili, yaptığı açıklamada "maske takmanın sizi hasta edeceğini söylemek, zarara yol açabilir. Bu nedenle videoyu kaldırıyoruz," dedi.

Mikovits'in iddiaları arasında virüsün insanlar tarafından üretildiği de var. Buna karşın araştırmacıların büyük çoğunluğu, virüsün hayvanlardan insana sıçradığına inanıyorlar.

Videodaki bir başka iddiaya göre korona virüsünden ölümlerin olması gerektiğinden fazla olmasının nedeni, doktorların ulusal sağlık programından para alabilmek için hastalarının virüs yüzünden öldüğünü söylemeleri. Buna karşın ABD'deki ölüm sayılarının şişirildiğine dair bir kanıt bulunamadı.

YouTube, "COVID-19 için tıbbi olarak asılsız teşhis tavsiyesi" içeren videoları kaldıracağını söyledi ancak Plandemic videoları, sosyal medya aracı BuzzSumo'ya göre pazartesi ve salı itibariyle YouTube üzerinde 4,7 milyon kez izlendi.

Bu arada Twitter ise #PlagueOfCorruption ve #Plandemicmovie etiketlerini engelleyeceğini söyledi.

Çabalara rağmnen Plandemic videolarının Facebook dahil farklı platformlarda ortaya çıkmaya devam ettiği gözleniyor.

Okuyucu Yorumları