Koronavirüs Gibi, İnsanlara da Bulaşan Virüslerin Tek "Suçlusu" Yarasa mı?

Yeni bir araştırma, Koronavirüs gibi virüslerin, insanlara sadece yarasalardan değil, her tür hayvandan bulaşabileceğini ortaya koydu.

"Suçlu" sadece yarasalar değilmiş

SARS-CoV-2'nin yarasalardan insanlara geçmiş olma olasılığı, bazı çevrelerin yarasaları ortadan kaldırma çağrısı yapmasına neden olmuştu. Ancak yeni bir kanıt, böyle bir "önlemin" birçok hayvanı öldürmeyi gerektireceğini ortaya çıkardı.

Glasgow Üniversitesi'nden Dr. Nardus Mollentze ve Dr. Daniel Streicker memelilerde ve kuşlarda görünen, aynı zamanda insanlara bulaşabilen virüs türleri üzerinde bir araştırma gerçekleştirdi. Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı'nda yayınlanan raporda araştırmacılar, "insanları enfekte eden virüslerin oranının, rezervuar taksonomik düzenler arasında çok az değişiklik gösterdiği" sonucuna vardılar. Bir başka deyişle bir sonraki küresel salgının herhangi bir yarasa türünden gelmesiyle zebralardan gelme olasılığı arasında önemli bir fark yok. Bazı virüslerin bazı hayvanlarda daha çok görüldüğü doğru, ancak bunun nedeni, o hayvan grubundaki türlerin çok olması. Araştırmada bakterilerin hesaba katılmadığını belirtelim.

Araştırmacılara göre 1.200'den fazla yarasa türü bulunuyor ve eğer bir sonraki salgın yine yarasalardan çıkarsa, sebebi bu. Bu bir önceki teoriyle çelişiyor gibi görünüyor, ancak araştırma bizlere salgınların herhangi bir hayvan türünden başlayabileceğini hatırlatıyor.

Okuyucu Yorumları