Korsan film uygulaması Kimi, Apple App Store'da nasıl zirveye yerleşti?

Apple, uygulama mağazasında yayınlanacak uygulamaları çok sıkı güvenlik kontrolünden geçirmesiyle biliniyor ancak nasıl olduysa korsan bir film uygulaması olan Kimi'nin yayına girmesine engel olamadı. Üstelik uygulama App Store'un zirvesine kadar ulaştı. Peki bu nasıl oldu?

Korsan film uygulaması, Apple App Store'da nasıl zirveye yerleşti?

Ücretli online dizi/film akış hizmetleri, dünyada büyüyen enflasyon oranları nedeniyle ücretlerine yüksek zamlar yapınca pek çok izleyici korsan servislere yöneliyor olabileceğinden daha önce bahsetmiştik.

Geçtiğimiz hafta yaşanan bir olay da bunun son kanıtı. Kimi adlı bir uygulama, App Store'un en iyi ücretsiz eğlence uygulamaları listesinde Netflix ve Prime Video gibi tanınmış yayın hizmetlerinin önüne geçti. Şimdi ise Apple, büyük olasılıkla kullanıcılara korsan filmlere erişim sağladığı için uygulamayı yayından kaldırdı.

Kimi, benzer fotoğraflardaki farkı bulma oyunu oynatarak görme yeteneğinizi test eden bir uygulama olarak gizlenmişti. Gerçekte ise böyle bir şey değildi ve bunun yerine son zamanlarda gişe rekorları kıran ve ödüllü filmler de dahil olmak üzere korsan dizi ve filmler içeriyordu.

Ancak sundukları, yayın hizmetlerinin ortaya çıkmasından önce internetten dizi ve film arayanların aşina olduğu şekilde kalite açısından farklılık gösteriyordu. Kimi'nin Emma Stone'un başrolde olduğu Poor Things filminin kopyası grenli ve pikselli iken, yüksek kaliteli kopyaları bulunan diğer filmlerde ise ekranın üst kısmında görüntüyü engelleyen reklamlar yer alıyordu.

Uygulamanın kullanımı ise son derece kolaydı: İzleyicilerin tek yapması gereken uygulamayı indirmek ve izlemeye başlamak için çalıştırmaktı. Kimi, korsan film izlemeyi Netflix izlemek kadar kolay hale getirmesi açısından, artık kullanılmayan Popcorn Time hizmetine benziyordu. Popcorn Time 2022 yılında temelli kapatılmıştı.

Ancak kullanıcıların yoğun ilgisiyle karşılaşacak benzer uygulamaların ortaya çıkması pek de sürpriz olmayacak zira dünya çapında içerik servislerinin ücretlerine yapılan zamlar konusunda şikayetler yükselmeye devam ediyor.