Kripto para hırsızları yine boş durmadı: Sadece 3 ay içinde 1.3 milyar dolar...

Siber suçlular, sadece 3 ay içinde çaldıkları 1 milyar doların üzerinde kripto para ile boş durmadıklarını kanıtladı...

Kripto para hırsızları yine iş başında

Merkezi olmayan finans yöntemlerine (DeFi) yatırım yapmayı düşünüyorsanız, siber suçluların bu yıl sadece 3 ay içinde tam 1.3 milyar dolarlık kripto para çaldığını göz önünde bulundurmanızda yarar var.

ABD'li blockchain analiz firması Chainalysis'in araştırmasını açıklayan FBI, kripto paraların neredeyse yüzde 97'sinin DeFi platformlarından çalındığını belirtti.

Peki, DeFi nedir?

DeFi, başta Ethereum olmak üzere herkese açık blok zincirlerindeki finansal hizmetler için kullanılan kapsayıcı bir terim. DeFi platformları, bir blok zinciri üzerinde akıllı sözleşmeler kullanarak aracı kurumlar, borsalar veya bankalar gibi aracılara bel bağlamadan finansal araçlar sunuyor. İnsanlar tarafından tercih edilme nedeni ise, daha hızlı olması ve evrak işleri ile uğraştırmaması. Eğer siz de bu yöntemlerden birini kullanıyorsanız, paranız tehlikede olabilir.

Araştırma şirketi Chainalysis'e göre çalınan 1.3 milyar dolar, geçtiğimiz yıllara göre daha yüksek bir meblağ. Bu, 2021'e göre yüzde 72'lik artış, 2020'ye kıyasla ise yüzde 30'luk bir yükseliş anlamına geliyor.

Eğer bu risk sizi DeFi'ye yatırım yapmaktan tamamen vazgeçirmediyse, FBI'ın sizi güvende tutmaya yardımcı olacak bazı kullanışlı ipuçları var. Bunlar arasında, yatırım yapmadan önce DeFi platformlarını, protokollerini ve akıllı sözleşmelerini araştırmanız ve DeFi yatırımlarının içerdiği belirli risklerin farkında olmanız yer alıyor. FBI ayrıca, DeFi yatırım platformunun bağımsız denetçiler tarafından bir veya daha fazla kod denetimi gerçekleştirdiğinden emin olmanın yanı sıra, katılmak için son derece sınırlı zaman dilimlerine ve akıllı sözleşmelerin hızlı dağıtımına sahip DeFi yatırım havuzlarına şüpheyle yaklaşılmasını da tavsiye ediyor.