Kuantum internet için çok önemli bir adım daha atıldı

Yeni bir keşif, kuantum donanımının daha iyi iletişim kurmasını ve kuantum internetin geleceğine daha umutlu bakmamızı sağlıyor.

Kuantum internette önemli bir adım daha atıldı

Uzmanlar, kuantum internetin geliştirilmesinde önemli bir atılım daha gerçekleştirildiğini açıkladı. Kanada’daki Simon Fraser Üniversitesi'nden bir ekip tarafından gerçekleştirilen ve Nature bilim dergisinde yayınlanan araştırma, silikondaki belirli bir ışıldama kusuru olan T merkezlerinin, kübitler (kuantum hesaplamanın ikili basamak veya klasik hesaplama biti) arasında bir foton bağlantısı kurabildiğini öne sürüyor.

Kuantum teknolojisini başarılı bir şekilde kullanmak, bu kübitlerin ölçeklenebilir bir şekilde birbirine bağlanmasını sağlayan iletişim teknolojisinden faydalanacağından, bu keşif ileriye doğru büyük bir adım olabilir. Araştırmaya göre, bu "T merkezleri", günümüzde kullanılan fiber iletişim ve telekom ağ ekipmanlarıyla aynı dalga boyunda ışık yayma avantajına sahip.

Silicon Quantum Technologies'deki Kanada Araştırma Başkanı Stephanie Simmons'a göre bu, "doğal olarak diğer işlemcilerle iletişim kuran kuantum işlemciler oluşturulabilmesini" ve "silikon kubitiniz, kullanılan aynı bantta fotonlar (ışık) yayarak iletişim kurabilmesini" mümkün hale getiriyor. Kuantum hesaplama için gereken milyonlarca kübiti bu şekilde birbirine bağlamak mümkün oluyor.

Kuantum hesaplamanın, geleneksel silikon hesaplama dünyasında büyük ölçekte kullanılmakta olan mevcut iletişim teknolojisi kullanmasını sağlamak, gelişmekte olan kuantum teknolojisi için büyük bir adım olarak değerlendiriliyor.