Küba, 3G Ağını Herkese Açıyor

Hükumet yasakları nedeniyle interneti pek bilmeyen ülke, mobil internetle tanışıyor!

İnternet yasağı kalkıyor

Küba, 3G mobil ağını açarak vatandaşlarına ilk kez mobil internet hizmeti vermeye başladı.

İnternet, şimdiye kadar ülkede sadece bazı yöneticilere, devlete bağlı gazetecilere ve yabancı şirketlere sunulan bir ayrıcalıktı. Ancak hükumet, internet bağlantısıyla ilgili kısıtlamaları gevşetme kararı aldı.

Küba'nın ilk internet kafesi, 2013'te açılmıştı. 2014'te ise hükumet, cep telefonu sahiplerinin devlet tarafından işletilen Nauta eposta hizmetine ulaşmasına izin verdi. 2015'te ise ülkenin ilk Wi-Fi hotspot'u ortaya çıktı. 2017 itibariyle bazı evlerin internete bağlanmasına izin verildi.

BBC'ye göre devlet tarafından işletilen monopop Etecsa, 3G bağını üç gün içinde kademeli olarak dağıtacak. Sıralama, müşterilerin telefon numarasının son iki hanesine göre yapılacak. Ülkenin belirli bölgelerinde olan kapsama sorunu, henüz giderilmemiş durumda.

Ancak BBC'ye göre yüksek fiyatlar, internetin zenginlere özel bir ayrıcalık olarak kalmasına yol açacak. En uygun fiyata sahip olan 600MB'lık paket, ayda 7 dolara satılacak ancak ülkede ortalama gelir ayda 30 dolar civarında. Dahası ülkede kullanılan telefonların çoğunun Küba'nın 3G 900MHz'lik ağını desteklemeyeceği söyleniyor.

Yine de Küba'nın, çok geç de olsa, bu tür yasaklarla bir yere varamayacağını anlamış olması doğru yönde bir adım.

Okuyucu Yorumları