Garip sesler duyan kadının kulağından çıkan şey, doktorları bile şaşırttı

Kulağa yerleşen örümcek vakası: Garip sesler duyduğu şikayetiyle doktora başvuran kadının kulağından çıkan şey, orayı tam anlamıyla "evi haline getiren" bir örümcekmiş.

Garip sesler duyan kadının kulağından çıkan şey, doktorları bile şaşırttı

Yeni bir raporda doktorlar, bir kadının kulağının içinde bir örümcek buldukları vakayı ayrıntılarıyla anlattı. Örümcek, muhtemelen en az dört gün boyunca kendine rahat bir yer bulmuş, hatta bir kez deri bile değiştirmişti. Neyse ki, doktorlar istilacı örümceği herhangi bir sorun yaşanmadan çıkardı ve bir de fotoğrafını çekti.

Vaka raporu Çarşamba günü New England Journal of Medicine’de yayınlandı.

64 yaşındaki kadın hasta, dört gün boyunca sol kulağında garip sesler duymaya başladıktan sonra Tayvan’daki bir kulak burun boğaz kliniğini ziyaret etti. “Sürekli çarpma, tıklama ve hışırtı” olarak tanımlanan bu sesler, düzgün bir şekilde uyumasını imkansız hale getirmişti. Ayrıca semptomların başladığı ilk gün “sol kulağının içinde bir yaratığın hareket ettiği hissiyle” uyandığını da belirtti. Doktorların yaptıkların incelemede, kulak kanalının içinde hayatına devam eden küçük bir örümcek hemen fark edildi.

Ne yazık ki insanlık için böceklerin ve örümceklerin kulaklarımıza girmesi duyulmamış bir şey değil. Bu canlıların kulaklarımıza girmesinin ne sıklıkta gerçekleştiğine dair somut veriler yok gibi görünüyor, ancak doktorların karşılaşabileceği kadar yaygın bir durum. Örneğin 2018’de KBB doktoru Benjamin McGrew SELF’e Birmingham’daki Alabama Üniversitesi’ndeki kliniğinde yılda yaklaşık dört ila beş bu tür vakanın görüldüğünü söyledi.

Raporun yazarı Tengchin Wang’a göre bu vakayı gerçekten ilginç kılan şey sadece eklembacaklılar değil, aynı zamanda geride bıraktıklarıydı. Wang, Gizmodo ile e-posta yoluyla yaptığı görüşmede “kulağının içinde dış iskeletini dökmüş olan bir örümceği daha önce görmedik” dedi.

Bu durum kulağa dehşete düşürücü gibi gelse de, kulak böcekleri genellikle ciddi bir tıbbi sorun değildir, ancak kulağa zarar verme veya enfeksiyon riskini önlemek için mümkün olduğu kadar çabuk çıkarılmaları gerekir. Wang, bu vakada, doktorların örümceği ve tüylerini çıkarmak için otoskop aracılığıyla bir emme kanülü kullandığını ve kadının “eve mutlu bir şekilde gittiğini” söyledi.

Kulağınıza böcek girerse...

Eğer kendinizi benzer bir durumda bulursanız, aklınızda tutmanız gereken en önemli şey, ne kadar zor olursa olsun paniğe kapılmamak. Böceği temizlemek için pamuklu çubuk gibi başka bir şeyi içeriye sokmak kesinlikle tavsiye edilmiyor, çünkü bu, yaratığı daha derine itebilir ve daha sonra kulak zarını delebilir. Bazen yağ, eğer hala hayattaysa, çıkarmadan önce böceği boğmak için kullanılır, ancak kulak zarı hasarından şüpheleniyorsanız bu önerilmez. Ve elbette, kulağınızın hasar görmediğinden ve kalıntılardan arınmış olduğundan emin olmak için muhtemelen mümkün olan en kısa sürede bir doktora görünmelisiniz.

Wang, “Yardım edecek bir kulak burun boğaz uzmanının bulunması en iyisidir” diyor.