Kuzey Kore'nin işletim sistemi eleğe döndü

Kuzey Kore'nin kendi işletim sistemi "Red Star OS", gelmiş geçmiş en kötü işletim sistemi olabilir!

Delik deşik bir OS!

Kuzey Kore, batılı yazılım devlerine gebe kalmamak ve elbette casusluk girişimlerini engellemek için kendine ait, Linux tabanlı bir işletim sistemi hazırlamıştı. Red Star OS ismli Linux sisteminin aslında Kuzey Kore dışına çıkması bile yasaktı ancak casuslar işletim sisteminin ISO dosyasını ele geçirmeyi başardılar ve Red Star OS hızla hack kanallarında yayıldı.

Bu arada sistemdeki açıkları inceleyen antivirüs firmaları, Red Star OS'un sayısız açığa sahip olduğunu belirledi. Bunlardan en önemlisi, web üzerinden gelen herhangi bir kullanıcının, sistemin root dizinine dilediği gibi müdahale edebilmesi. Böyle bir açığın bulunmasını hem çok komik,hem de çok vahim olarak değerlendiren güvenlik uzmanları, bu derece amatörce bir işletim sistemi hazırlayan ve güvenlik konusunda son derece amatör bir ülkenin nükleer silah sahibi olmasını da son derece tehlikeli bir durum olarak değerlendiriyorlar zira nükleer silahları kontrol eden sistemlerin Red Star OS gibi bir işletim sistemi ile çalıştırılması durumunda, hacker'ların nükleer silahları ateşleyebilmesi kaçınılmaz olacak.

Hacker'lar, Red Star OS'da HP 1000-serisi LaserJet yazıcıların sürücüleri olan /etc/udev/rules.d/85-hplj10xx.rules dosyasına diledikleri gibi müdahale edebiliyorlar ve buradan da root dizinine ulaşabiliyorlar. root dizinine ulaşan hacker ise, bilgisayara tamamen hakim olabiliyor.

Kuzey Kore'li yazılımcılar Red Star OS'u, OS X görünümüyle hazırladılar ancak sistemin kendisi dünyadaki en kötü işletim sistemleri arasında ilk sıraya yerleşecek gibi görünüyor.

Okuyucu Yorumları