Fan gürültüsünü tarihe gömecek soğutma sistemi: AirJet geliyor!

Laptop fanlarının gürültüsünü tarihe gömecek, tamamen fansız olan yeni bir soğutma sistemi: AirJet Mini ve AirJet Pro geliyor...

Fan gürültüsünü tarihe gömecek soğutma sistemi

Yenilikçi bir soğutma çözümü, eğer geliştiricilerinin önerdiği kadar etkili olursa, dizüstü bilgisayar fanlarının sonunu getirebilir.

San Jose merkezli Frore Systems, ultrabook'lardan VR başlığına kadar her şey için üstün ve neredeyse tamamen sessiz bir soğutma sağlamak amacıyla uygulanabilecek devrim niteliğinde yeni bir “soğutma çipi” geliştirdi. Bu çözüm bir pasif soğutma çözümü değil. Fan kullanılmamasına rağmen, “AirJet” olarak adlandırılan bu çipler, hava jetleri oluşturmak için çipin içindeki süper ince zarları ultrasonik frekanslarda titreştirerek aktif hava akışı sağlıyor.

Bu işlem, çipin üst yüzeyindeki küçük deliklerden daha soğuk havayı emerek ve ardından bir ısı yayıcı plaka ile temas ettiği alt taraftaki dar bir hazneye püskürterek soğutma sağlıyor. Yayıcı, soğutulan bileşenden (örneğin, çoğu dizüstü bilgisayar işlemcisine bağlı bulunan bakır ısı boruları) ısıyı emiyor ve çipin bir ucundan sıcak atık havayı dışarı atarak AirJet'in dahili hava akışı yoluyla dağıtıyor.

En iyi dizüstü bilgisayarlar bile ağır yük altında fan sesi nedeniyle can sıkıcı bir duruma neden olabiliyor ve Frore System'in çözümü bu sorunu tamamen ortadan kaldırmaya aday gibi görünüyor.

AirJet Mini ve AirJet Pro

AirJet Mini ve daha büyük ama daha güçlü AirJet Pro olmak üzere iki çeşidi bulunan teknolojinin, 2,8mm kalınlığındaki çipin içindeki küçük hazne tarafından üretilen büyük ölçüde artan hava basıncı nedeniyle geleneksel dizüstü bilgisayar fanlarından önemli ölçüde daha iyi performans gösterdiği de iddia ediliyor.

Geliştiricilerin söylediğine göre AirJet, 21 dBA'da çalışıyor. Bu, insan işitme duyusunun alt kademelerine yaklaşan bir insan fısıltısından daha sessiz. Karşılaştırma için belirtmek gerekirse, ortalama dizüstü bilgisayar fanı 40 dBA'nın üzerinde, normal konuşma ise 65 dBA civarında ses üretir. Ayrıca çip, AirJet Mini için yalnızca tek bir Watt ile çok az miktarda güç tüketimine sahip.

Frore System şu anda Intel ve dizüstü bilgisayar ortaklarıyla birlikte çalışarak 2023'ün sonuna kadar AirJet soğutma kullanan yeni bir dizüstü bilgisayar sunmayı amaçlıyor.