LG'nin OLED'i mi, Panasonic'in OLED'i mi?

OLED panel teknolojisini önümüze getiren LG'nin TV'si mi daha iyi, yoksa Panasonic'in TV'si mi?

En iyi OLED TV hangisi?

Geleceğin TV teknolojisi OLED, uzun seneler LG'nin izolasyonu altında kaldı. Koreli dev, ışığını kendi üreten OLED panelleri gerçeğe dönüştürmek için yaklaşık 1,5 milyar dolarlık ar-ge ve üretim masrafı yapmıştı.

Bunun sonucunda LG, yeryüzünün en güzel TV görüntülerinden birini sunuyor. Ancak şu sıralar piyasada LG'nin en iyi OLED'lerine rakip olan yeni bir oyuncu var: Japon ev sineması markası Panasonic.

Panasonic TX-65CZ952 TV'nin satışa sunulması, en üst düzey OLED ekranlı TV'lerde artık iki önemli ürünün olduğu anlamına geliyor.

İki televizyon hakkında aklınızdaki soru işaretlerini azaltmak amacıyla, bu yazımızda LG 65EF950V'yi Panasonic'in TX-65CZ952'siyle kafa kafaya getiriyoruz.

OLED nedir?

OLED, eski plazma teknolojisinin gerçek selefi olarak değerlendiriliyor. OLED'in mükemmele yakın resim kalitesi, ışığını kendi üretmesine dayanıyor. Yani paneldeki her piksel, kendi ışığını üretiyor ve böylece TV'nizin arkasında yanan bir arka ışığa gerek kalmıyor.

Bunun birkaç etkisi bulunuyor. Öncelikle OLED paneller pikselleri birbirinden bağımsız olarak kapatabildiğinden rakipsiz siyah renk seviyeleri sunuyorlar. Bunun yanında ışığın diğer pikselleri etkilememesi, baş döndüren kontrast (karşıtlık) anlamına geliyor. Yüksek kontrast, renklerin de göz alıcı olması demek. En derin siyahlar ve en canlı renkler, OLED ekranları HDR (yüksek dinamik aralık) içerik için de etkileyici bir mekan haline getiriyor.

Son olarak LED arka ışığın olmayışı, OLED TV'lerin şaşırtıcı derecede incelmesine izin veriyor.

Hangisinin OLED teknolojisi daha iyi? Fiyat?

Hangisinin OLED teknolojisi daha iyi? Fiyat?

En iyi OLED teknolojisi kimde?

İlk önce bu iki televizyonun birbirinden izole olmadığını söylemek gerekiyor. Panasonic TX-65CZ952'nin içerisinde LG'nin yaptığı OLED panel var.

LG, OLED ekranları üst seviye TV'lerde kullanılabilir hale getirmek için bol miktarda para harcadı. Son senelerdeyse OLED seçeneklerinin giriş fiyatı, oldukça düştü. Dünyanın en büyük panel üreticilerinden LG, bugün OLED teknolojisini rahatça dışarıya lisanslayabilecek bir konuma gelmiş durumda. Ancak Panasonic, yeni amiral gemisi TV'sini üretmekte daha hızlı davrandı.

Panasonic TX-65CZ952'nin fiyatı, LG 65EF950V'nin neredeyse iki katı. Peki aynı panel için daha fazla para ödemeye değer mi?

Neden daha fazla ödeyesiniz?

Panel tek başına TV'yi oluşturmuyor. Panasonic'in temel OLED teknolojisini LG'den aldığı doğru, ancak CZ950 serisinin etkileyici görüntülerini sunmak için çok daha fazlası gerekli.

LG'nin OLED'i mi, Panasonic'in OLED'i mi?

İyi bir görüntüde resim işlemenin büyük önemi var. Panasonic'in yeni 4K Pro sistemi ise bu işin altından başarıyla kalkıyor. Sadece stüdyo mastering monitörlerinde görülen bir ışık teknolojisine sahip TV, katı THX testlerini geçerek THX sertifikası alan ilk OLED televizyon olmayı başardı.

Buna ilave olarak Panasonic TV'yle ortaya çıkan Absolute Black Gradation Drive teknolojisi, LG'nin OLED ekranlarında en çok can sıkan sorunlardan birini çözüyor. İşlev, siyahın sadece biraz üzerinde olan ışık seviyelerinde ince kontrol sağlıyor.

İşletim sistemi ve dinamizm

İşletim sistemi ve dinamizm

İşletim sistemi

LG'nin webOS 2.0'ı piyasadaki en iyi TV işletim sistemlerinden biri olarak değerlendiriliyor. Bunun nedeni büyük bir tableti andıran Android TV'nin aksine bir televizyon olmaya öncelik vermesi. LG 65EF950V'nin webOS arayüzü oldukça temiz ve hiçbir zaman TV'yi kullanmanızın önüne geçmiyor. İşlevsellik ve akış hizmetleri yönünden de yeterli.

Panasonic'in kendi Smart TV'lerinde Firefox OS'u kullanması iyi bir tercih olabilir, ancak ilginç biçimde OLED TV'sinde bu kararını devam ettirmiyor. Dolayısıyla CZ950 serisi daha az akıllı TV işleviyle geliyor. Panasonic'in amacı, muhtemelen işlem gücünün büyük bölümünü resim işleme teknolojisine ayırmak.

Dinamizm

LG ve Panasonic'in TV'lerinin her ikisi de HDR görüntüyü gösterebilme yeteneğine sahip. LG'nin TV'leri Amazon üzerinden HDR içeriğini şimdiden oynatabiliyor ve firma, şu sıralar BBC ile kendi Hybrid Log-Gamma standardını geliştirmek üzere çalışıyor.

Panasonic ise bu gelişmiş resim teknolojisini TV'sine eklemek üzere bir firmware güncellemesi üzerinde çalışıyor.

Ses, incelik ve son sözler

Ses, incelik ve son sözler

Ses uzmanlığı

TV'nin ince gövdesine güçlü hoparlörler yerleştirmeniz pek mümkün değil. Ancak Harman Kardon'la birlikte sıkı çalışan LG, 65EF950V'ye yeterli ses gücünü yerleştirmeyi başarmış. Sesin Panasonic'in zayıf kalan hoparlöründekinden çok daha iyi olduğunu rahatça söyleyebiliriz.

Ancak gerçekçi olursak, bir TV'ye bu kadar çok para ödüyorsanız, ayrı bir ses sistemi için de bolca para harcayacaksınız demektir. Bu da TV üreticilerinin üst seviye modellerde neden hoparlörlere bu kadar önem verdiği sorusunu akla getirmiyor değil.

Fiziksel görünüm

Peki iki televizyonu fiziksel olarak karşılaştırdığımızda hangisi daha iyi görünüyor? Bu, düz ve kavisli ekranların hangisini desteklediğinize bağlı.

Kavis size göre değilse (açıkçası çoğu kullanıcı, bu ilginç geometrinin ve onun sebep olduğu garip yansımaların peşinde değil), düz OLED ekranda tek seçeneğiniz LG'nin mükemmel EF950V'si.

Ancak Panasonic'in CZ950 serisi, yansımanın sebep olduğu bozulmanın büyük bölümünü ortadan kaldıran etkili ekran filtresiyle kavisli panellerle başa çıktığını gösteriyor.

Bize sorarsanız, Panasonic'in göz alıcı görüntülerini LG'nin düz panelinde görmek isterdik.

Son sözler

Peki hangisi en iyi televizyon? Yalnızca resim kalitesine bakarsak, elbette TV'lerde gördüğümüz en iyi resimleri sunan Panasonic TX-65CZ952.

Ancak LG'nin baş döndüren düz ekranlı 65EF950V'si, yarı fiyata geri çevirmesi zor bir TV.

LG'nin televizyonu daha uygun fiyatlı olduğundan ve kullandığı teknolojiler nedeniyle muhtemelen daha çok evde kendine yer bulacak. Ancak gerçek TV tutkunları her zaman Panasonic CZ950 serisinin hayalini kuracaktır.

Okuyucu Yorumları