NASA, Mars'ta görev yapan özel keşif aracı InSight'ın fişini çekmeye hazırlanıyor

Mars’ta görev yapmakta olan ve bize kızıl gezegen hakkında eşsiz bilgiler kazandıran InSight keşif aracı için yolun sonu göründü...

Mars'ta görev yapan InSight için yolun sonu göründü

NASA'nın InSight uzay aracı Mars'ta neler olup bittiğini öğrenmemizi sağladı, Mars depremleri kaydetti ve kendisi için planlanan görevlerin çoğunu yerine getirip tamamladı. Kötü haberse, artık son günlerine yaklaşıyor olması.

InSight, güneş panelleri tozla kaplandığından dolayı yakında enerji elde edemeyecek. Ve şimdi NASA, InSight'ın finali için beklenen zaman çizelgesini açıkladı.

InSight baş yöneticisi Bruce Banerdt bir telekonferans sırasında yüzey araştırma aracının çok yakında bilimsel yaşamının sonuna geleceğini açıkladı. InSight bir süredir güneş panelleri tozla kaplandığından dolayı son derece az güçle çalışmak zorunda kalıyordu.

Araç içindeki güç dağılımında sismometrelere öncelik veriliyor. InSight’ın sismometresi mayıs ayında 5 şiddetinde çok büyük bir Mars depremi kaydetmişti. Sismometrenin 2022 baharının sonuna kadar çalışması bekleniyor. Şu anki sınırlamalar nedeniyle, büyük ihtimalle temmuz ayında kapatılacak. NASA InSight’ın tüm operasyonlarını 2022’nin sonunda durdurmayı planlıyor.

InSight'ın başarılı görevi, bilim insanlarının gezegenin ilk kez haritalandırmasına yardımcı oldu. NASA Gezegen Bilimleri Bölümü Direktörü Lori Glaze ise, "Bize NASA Mars filomuzdaki başka hiçbir uzay aracından alamadığımız kadar detaylı bilgiler verdi” açıklamasını yaptı.