Menzil genişleticiler nasıl çalışır?

Wi-Fi sinyalinizi daha geniş bir alana yayan menzil genişleticiler nasıl çalışıyor?

Menzil genişletici dosyası!

Wi-Fi teknolojisi şu an ortadan kalksaydı, sanırız hayatımızdaki eksikliğini yoğun biçimde hissederdik. Kablosuz ağlar hayatımızın her yanındalar ve onlarsız bir hayat, neredeyse düşünülemiyor. Nesnelerin interneti gibi yeniliklerin yaygınlaşmasıyla önümüzdeki senelerde Wi-Fi teknolojisinin önemi daha da artacak.

Bugün neredeyse her yerde ücretsiz bir Wi-Fi noktası bulmanız mümkün. Ancak kendi evinizde bile Wi-Fi sinyaliyle sorun yaşıyorsanız yalnız değilsiniz. Bu durumda ihtiyacınız olan çözüm, bir Wi-Fi extender, yani menzil genişletici olabilir.

Wi-Fi Extender'lar basittir

Bazen Wi-Fi repeater veya Wi-Fi booster olarak da adlandırılan Wi-Fi extender'lar, kablosuz router'ınızın sinyalini güçlendirerek onun menzilini genişletebilir.

Bununla birlikte bir Wi-Fi extender satın almadan önce, router'ınızın konumunu değiştirmeyi denemenizi öneriyoruz. Her şeye rağmen Wi-Fi menzilini genişletmeniz gerekiyorsa, Wi-Fi extender aradığınız şey olabilir.

Extender'ı "ikinci router" gibi düşünebilirsiniz. Extender, asıl sinyali alıp onu tekrar yayınlar ve cihazların bağlanabileceği ikinci bir ağ oluşturur. Yani akıllı telefonunuz veya laptop'unuz, erişim noktaları arasında hem router'ınızı hem de extender'ı görecektir.

Wi-Fi Extender'dan ne beklemelisiniz?

Wi-Fi Extender'dan ne beklemelisiniz?

Extender'la ilgili her şey, kağıt üzerinde müthiş görünüyor olabilir. Ancak bir extender almadan önce dikkat etmeniz gereken bazı noktalar da var. Öncelikle geleneksel Wi-Fi extender'ların veri aktarım hızını düşürdüğünden haberdar olmalısınız. Extender, hem cihazınıza hem de ana router'a bağlandığından hız, düşecektir. Bu yüzden 100Mbps'lik tek bantlı bir extender'da en yüksek 50Mbps hız elde edeceksinizdir. Gerçek hayatta bu sayılar, daha da aşağı düşecektir.

Ancak modern extender'lar, çift bantlı Wi-Fi yoluyla bu sorunu çözmenin yolunu bulmuş durumdalar. Çift bantlı extender'lar, 2,4 ve 5GHz bantlarından aynı anda veri aktarımı yapabildiklerinden bant genişliği kaybı yaşamazlar.

N300'den AC1200'e

Extender satın alırken en çok rastlanan çift bantlı modellerin N300, N60, AC750 ve AC1200 olduğuna dikkat edin. N300'ler, tek bantlı ve çift bantlı olabilirken çift bantlı cihazlar, her bantta 150Mbps kısıtlamayla geliyorlar. N600'lerin çift bant olması garantiyken, bu cihazlar her bantta 300 Mbps'ye ulaşabiliyor.

AC750 ve AC1200, daha yüksek bant genişliği sunan iki model. AC750 extender'lar, 5GHz bandında 750Mbps'ye kadar aktarım yapabilirken AC1200 extender'lar, 5GHz bandında 1200Mbps'ye ulaşabiliyor. Frekansın kısıtlamaları nedeniyle 2,4GHz bandındaki hızlar ise daha yavaş.

Bunların yanında, dikkat etmeniz gereken birkaç nokta daha var. Uyumsuzluk riskini en aza indirgemek için extender'ın router'ınızla aynı marka olmasına özen gösterin. Wi-Fi spesifikasyonları global ve standartlara bağlı olsa da, her marka yalnızca kendi ürettiği cihazlarla uyumlu olan özel işlevler sunabiliyor.

Eski nesil extender'ların yeni router'ların sinyalini tekrarlayamadığını, ancak yeni modellerin geriye daha uyumlu olabildiğini söyleyelim. Bu yüzden router'ınızla extender'ın aynı standartları desteklediğinden emin olun (örneğin 802.11a/b/g/n/ac standartları).

Okuyucu Yorumları