Microsoft, Nokia'yı satın aldı!

İşte yılın en bomba haberi: Cep devi Nokia resmi olarak satıldı! İşte Nokia'nın yeni sahibi...

...Ve Nokia satıldı!

Windows Phone'lu cepleri dolayısıyla bir süredir Microsoft ile çok yakın bir ilişkisi bulunan Nokia, "Cihazlar & Hizmetler" bölümünü Microsoft'un satın alacağını duyurdu. Bu satın almayla birlikte Nokia'nın patentleri ve fazlası da Microsoft'a devrolacak.

Microsoft ve Nokia, ortak yaptıkları açıklamada Microsoft'un anlaşma için 5.44 milyar dolar nakit ödemede bulunacağını duyurdu. Anlaşmanın tamamı ise 7.17 milyar dolara malolacak. Satın alma işleminin Nokia'nın hissedarları ve 2014'ün ilk çeyreğinde tamamlanması bekleniyor. Yapılan basın açıklamasına göre anlaşma tamamlandığında Nokia'nın 32.000 çalışanı, Microsoft'un takım çalışanı olarak görevini sürdürecek. Buna Nokia'nın merkezinin bulunduğu Finlandiya'daki 4.700 kişi de dahil.

Satın almayla beraber Microsoft, kendi işletim sistemi Windows Phone'u kullanan Lumia markasının da kontrolünü eline alacak.

Anlaşma, Microsoft'un Nokia patentlerini 10 sene boyunca kullanabileceğini söylüyor. Bunun yanında Microsoft, Nokia'nın HERE harita hizmetlerini de 14 yıl kullanabilecek. Nokia da Microsoft'un patentlerini HERE hizmetleri için kullanabilecek.

Bununla birlikte Nokia markasını öldürmek gibi bir plan henüz yok. Microsoft, telefonlarında Nokia markasını kullanmaya devam edecek.

Bu haber aynı zamanda Nokia başkanı ve CEO'su Stephen Elop'un mevcut pozisyonunu şu andan itibaren bıraktığı, Microsoft'un Cihazlar & Hizmetler bölümünün ikinci başkanı haline geldiği anlamına geliyor. Nokia'nın şu anki yönetim kurulu başkanı Risto Siilasmaa, geçici CEO'luk görevini üstlenecek.

Okuyucu Yorumları