Microsoft, Not Defteri'ne bile üretken yapay zeka özellikleri ekliyor

Microsoft'un Windows 11'in hemen her köşesini yapay zeka ile doldurma çabalarından, görünüşe bakılırsa Not Defteri uygulaması da kurtulamayacak.

Microsoft, Not Defteri'ne bile üretken yapay zeka özellikleri ekliyor

Microsoft, mümkün olduğu kadar fazla uygulama ve hizmete sağladığı destekle üretken yapay zeka için hazır olduğunu açıkça belirtiyor. Hatta, Microsoft’un en eski uygulamalarından biri olan Notepad (Not Defteri) bile artık yapay zeka etkisinden kurtulamayacak gibi görünüyor.

Tanınmış Windows kod meraklısı “PhantomOcean3”, X hesabında Notepad’in Windows 11 sürümünün 11.2312.17.0 sürüm numaralı yeni test sürümünün ekran görüntüsünü yayınladı. Bu ekran görüntüsünde, “Yeniden Yaz”, “Kısalt”, “Uzat”, “Tonu değiştir” ve “Biçimi değiştir” gibi seçenekler içeren, “Ortak Yazar” adı verilen yeni bir menü seçimi gözüküyor.

Bu seçeneklerden ulaşılabilecek en bariz sonuç, Microsoft’un Notepad uygulamasında bazı değişiklikler yaparak, kullanıcıların yazı yazmalarına “yardımcı olmak” için bazı yapay zeka özellikleri sunmayı planladığı. “PhantomOcean3” daha sonraki bir gönderisinde “Cowriter”ın henüz çalışmadığını belirtti. Bu özelliğin yakın gelecekte Windows Insider Programı üyelerinin test etmesi için açılması bekleniyor.

Microsoft, Eylül 2023'te Paint uygulamasının Windows 11 sürümüne Cocreator adı verilen bir AI sanat oluşturma yeteneği ekledi. Bu özellik, Paint uygulamasının tanımladığınız bir şeyi üretmesi için birkaç metin istemi yazabildiğiniz, Bing Image Creator’a benzeyen bir özellik olarak tanımlanabilir. OpenAI’nin DALL-E AI modelini temel alan Cocreator özelliği, Kasım 2023’te tüm Windows 11 Paint kullanıcılarının kullanımına sunuldu.

Paint üzerinde Cocreator’ın kullanıma sunulma sürecine bakıldığında, Microsoft’un, Windows Insider Programı kullanıcılarının Windows 11 için Notepad’de Cowriter özelliğine erişmeleri için bir bekleme listesi oluşturacağı tahmin edilebilir. Yine de, sadeliği ve minimal kullanıcı arayüzünü seven Notepad hayranlarının, Microsoft’un bu AI yazma özelliğini eklemesine nasıl tepki vereceğini zaman gösterecek.