Microsoft, Vista ile hayatımıza giren bir Windows özelliğini daha sonlandırıyor

İlk kez Windows Vista ile hayatımıza giren Windows özelliklerinden biri daha yolun sonuna geldi. Microsoft, konuşma tanıma özelliğinin yolun sonuna geldiğini duyurdu.

Microsoft, bir Windows özelliğini daha sonlandırıyor

Microsoft’un kullanımdan kaldırdığı Windows özellikleri listesi giderek uzamaya devam ediyor. Şirket, yeni yaptığı bir duyuru ile Windows’un konuşma tanıma özelliğinin artık geliştirilmediğini bildirdi. Windows 11 23H2 ve Windows 11 22H2’de bu özelliğin yerini Sesli Erişim alacak.

Şirketin web sitesinde belirtildiği üzere “Windows ses tanıma özelliği kullanımdan kaldırılmıştır ve artık geliştirilmemektedir. Bu özelliğin yerini sesli erişim alacak. Sesli erişim, Windows 11, sürüm 22H2 veya üzeri cihazlarda kullanılabilir.”

Microsoft, birkaç gün önce Sesli Erişim de dahil olmak üzere 2023’te eklediği Erişilebilirlik özelliklerine dikkat çektiği bir tanıtım yaptı. Bu tür diğer özellikler arasında Canlı Altyazılar, Anlatıcı Sesleri ve Anlatıcı Uzantıları gibi oldukça işe yarayan hizmetler bulunuyor.

Sesli erişim için Microsoft’un belirttiğine göre “Windows 11’deki sesli erişim, hareket engelli kişiler de dahil olmak üzere herkesin bilgisayarlarını kontrol etmesine ve sesini kullanarak metin yazmasına olanak tanıyan yeni bir deneyimdir. Örneğin, sesinizi kullanarak uygulamaları açıp bunlar arasında geçiş yapabilir, web’de gezinebilir ve e-postaları okuyup yazabilirsiniz. Sesli erişim, konuşmayı doğru bir şekilde tanımak için modern, cihaz içi konuşma tanımayı kullanır ve internet bağlantısı olmadan çalışır.”

Microsoft, işletim sistemini daha erişilebilir hale getirmek amacıyla 2006 yılında Windows Vista ile birlikte Ses Tanıma’yı ayrı bir uygulama olarak kullanıma sunmuştu.