Microsoft, Windows 10 ve 11 PC'lere izinsiz olarak uygulama kuruyor

Bazı Windows PC'lerde, aniden ortaya çıkan bir yazılım kafaları karıştırdı ve Microsoft'un, PC'lere izinsiz olarak uygulama yüklediği ile ilgili haberlerin ortaya çıkmasına neden oldu.

Microsoft, Windows 10 ve 11 PC'lere izinsiz olarak uygulama kuruyor

Eskiden “Sıfır bir Windows kurulumu”, “Yeni bir Windows kurulumu” veya “Temiz bir Windows kurulumu” denildiğinde herhangi bir “bloatware” veya üçüncü taraf uygulamanın olmadığı bir yüklemeden bahsedildiğini hatırlıyor olabilirsiniz. Ne yazık ki bu sakin zamanlar bir daha karşımıza çıkmayabilir. Şu anda, temiz bir Windows 11 kurulumu bile çok sayıda uygulamayla birlikte geliyor ve Başlat menüsüne sabitlenmiş TikTok gibi bazıları üretkenliğe odaklanan bir işletim sisteminde biraz yersiz görünüyor.

Yeni Windows kurulumunuzu şişiren bu uygulamalardan arınmasını sağlamak için çeşitli yöntemler bulunsa da, yine de bunlardan kurtulamayabiliyorsunuz. Windows Latest’ın bildirdiğine göre, bazı Windows kullanıcılarının yaşadığı durum da tam olarak bu.

Blog, bazı kullanıcıların bilgisayarlarının ve sanal makinelerinin, aniden HP yazıcılarını ve diğer çevre birimlerini yönetmeye yönelik uygulama olan HP Smart’ı yüklediğini iddia ediyor. Bu yüklemenin şaşırtıcı olan kısmı, bu aygıtlardan hiçbirinin herhangi bir HP aksesuarına veya hesabına bağlı olmaması.

Bir Microsoft sözcüsü, şirketin şikayetlerden haberdar olduğunu ve durumu araştırdığını söyledi. Şirket sorunun sebebini bulana ve düzeltene kadar, Windows 10 veya 11 bilgisayarınızda aniden ortaya çıkan ve kullanmadığınız HP Smart uygulaması varsa, herhangi bir endişe duymadan uygulamayı silebilirsiniz.

Ayrıca programın meşru bir kaynaktan geliyormuş gibi göründüğünü de belirtmek gerekir ve bu nedenle, programın varlığı, muhtemelen, bilgisayarınıza kötü amaçlı yazılım veya reklam yazılımı bulaştığı anlamına gelmiyor. Ancak yüklemeyi yapanın Windows olmayabileceğinden şüpheleniyorsanız, uygun önlemleri almanızda ve kontrolleri yapmanızda fayda var.