Bir zamanlar Microsoft'un göz bebeğiydi; Windows desteğini tamamen kaybetti

Microsoft'un Windows 10 ve 11'de Cortana desteğini sonlandırmasıyla birlikte, bir zamanlar Microsoft'un göz bebeği olan sesli asistan için yolun sonu gelmiş oldu...

Bir zamanlar göz bebeğiydi; Windows desteğini tamamen kaybetti

Artık Microsoft'un sanal asistan uygulaması Cortana'nın mezar taşını, başarısız ürünlerin büyüyen mezarlığında ziyaret etmek mümkün. Şirket, Bing ve diğer dijital ürün ve hizmetlerinin devam eden yapay zekaya geçişine yer açmak için, uygulamaya verdiği Windows 10 ve 11 desteğini tamamen sonlandırdı.

Bunun olacağını birkaç aydır zaten biliyorduk. Microsoft, Haziran ayında Windows ve Teams'de Cortana için bir destek sonlandırma bildirimi yayınlayarak, uygulamanın kullanımdan kaldırılacağını belirtti ve desteğin 2023'ün sonlarında sona ereceğini söyledi. Uygulama Microsoft Teams, Teams mobil ve Teams ekranlarında hala kullanılabilir olsa da, bu platformlar için destek de bu yılın sonbaharında sona erecek.

Cortana'yı en azından önümüzdeki dönemde Microsoft Outlook'un mobil versiyonunda kullanmaya devam edebileceksiniz. Yine de uygulama akıllı hoparlörlerde kullanılamıyor ve yaklaşık üç yıl önce iOS ve Android'de zaten kullanımdan kaldırıldı.

İlk olarak The Verge tarafından fark edildiği üzere, Cortana uygulamasını yüklemeye çalışan Windows 10 ve 11 kullanıcıları "Windows'ta bağımsız bir uygulama olarak Cortana kullanımdan kaldırılmıştır" şeklinde bir mesaj alıyor. Şirket bunun yerine Microsoft 365 ve Windows 11 Copilot yapay zekalarını kullanmaya çalışıyor. Halen Windows 10 kullanan kişiler, Bing tarayıcı içi yapay zekası dışında hiçbir şansa sahip değil.

Şirket Cortana'yı 2014 yılında piyasaya sürdü ve 2015 yılında Windows 10'a entegre edildi. Aynı yılın ilerleyen günlerinde Microsoft dijital asistanını Xbox konsollarına da ekledi. Cortana'nın; Apple'ın Siri'si, Amazon Alexa ya da Google Assistant ile rekabet edecek sanal asistanı olması amaçlanıyordu.