Windows 12 böyle görünebilir: Microsoft’un ilk Windows 12 prototipi ortaya çıktı

Gelen yeni ipuçları, Microsoft'un Next Valley kod ismiyle geliştirdiği Windows 12 işletim sisteminin prototipini gözler önüne seriyor.

Windows 12 böyle görünebilir

Tahminlere ve raporlara göre Microsoft'un -Windows 12 olarak da anılan- Next Valley işletim sisteminin genel kullanıma sunulmasına yaklaşık 1 yıl olmasına rağmen, yeni nesil Windows sürümünün neye benzeyeceği konusunda şimdiden bir fikrimiz var.

Geçtiğimiz yıl, ekim ayı civarında Microsoft, belki de yanlışlıkla, yeni bir Windows 11 kullanıcı arayüzünü ortaya çıkarmıştı ve arayüzde kayan bir görev çubuğu ile bildirim alanı üstte yer alıyordu. İlk sızdırılan görüntüde bu kadar net olmasa da, güncellenmiş ve geliştirilmiş bir versiyonda "Next Valley Protoype Design" yazıları belirgin bir şekilde görülüyordu.

İlginç bir şekilde, Microsoft, görünüşe göre, yavaş yavaş böyle bir tasarım hedefine doğru ilerliyor. Şirket, Dev build 25300'e sessizce dizeler eklemiş ve bu dizelere seçenekler eklemişti:

  • Görev çubuğu saatini gizle
  • Sistem tepsisinde saat ve tarihi gizleme
  • Görev çubuğunuzun köşesindeki saat ve tarih bilgilerinizi gizlemek için bunu açın

Stardock yazılımının Müdür Yardımcısı ve Genel Müdürü olan Brad Sams, "Gün Işığında Windows 12" başlıklı son YouTube videosunda buna dikkat çekti. Sams, bu değişikliğin Microsoft'un Next Valley için yüzen görev çubuğu kullanıcı arayüzünü test ediyor olabileceği için yapıldığına inanıyor ve bu çok da mantıksız değil.

Windows 12'nin kullanıcı arayüzünün yanı sıra, Microsoft işlevsellik açısından da bazı küçük ilerlemeler kaydetmiş gibi görünüyor. Üst düzey yönetici Panos Panay, yeni nesil Windows 11 ve Windows 12'nin bulut destekli ve yapay zeka odaklı deneyimlerin bir karışımı olacağını ve Microsoft'un bu yönde yavaş yavaş ilerleme kaydettiğini açıkladı. Güvenlik açısından şirket, MSDT gibi eski bileşenlerin yanı sıra geçmişte istismar edilen VBScript'i de ortadan kaldırıyor.

Yayınlanan ilgili videoyu aşağıda görebilirsiniz.