Microsoft'un yeni Surface modelleri tanıtıldı, ama her yerde satılmayacak

Microsoft, Surface Pro 10 ve Surface Laptop 6'yı nihayet tanıttı. Ancak bu modellerden birini satın almak isterseniz, bulmanız kolay olmayacak.

Microsoft'un yeni Surface modelleri tanıtıldı, ama her yerde satılmayacak

Geçtiğimiz sonbaharda Microsoft'un Surface ve AI etkinliğinde ortaya çıkmayan 2 cihaz nihayet karşımızda. Microsoft, önceki modellerle aynı tasarımlara sahip, ancak artık Intel'in yeni Core Ultra CPU'larının yapay zeka özelliklerine sahip Surface Pro 10 ve Surface Laptop 6'yı resmi olarak tanıttı.

Bu bilgisayarları dijital mağazalardan satın alamayacaksınız. Bilgisayarların her ikisinin de adında "iş için" (for business) ibaresi yer alıyor, bu nedenle yalnızca Microsoft'un web sitesinden veya ticari satıcılardan satın alınabilecekler.

Microsoft, tüketici bilgisayarları pazarından çıkmaya hazırlanıyor gibi gözükse de bir sözcü durumun böyle olmadığını iddia ediyor. Sözcü yaptığı açıklamada "Tüketici cihazlarına olan bağlılığımızı kesinlikle sürdürüyoruz. İnsanların kullanmayı sevdiği harika cihazlar üretmek, hem bireyleri hem de kurumları güçlendirmeye yönelik şirket misyonumuzla yakından örtüşüyor. Müşterilerimize harika yapay zeka deneyimleri sunan cihazları pazara sunmaktan heyecan duyuyoruz. Bu ticari duyuru, bu çabanın yalnızca ilk bölümüdür" dedi.

Peki tüm bunlar Surface Pro 10 ve iş için Surface Laptop 6 için ne anlama geliyor? Microsoft, yeni Intel Core Ultra çiplerle birlikte hayranlarına bazı önemli yükseltmeler sunsa da eskisine nazaran satın alınması biraz daha zor olacak. Ortalama bir tüketici, özellikle eski Surface bilgisayarları hala Best Buy ve diğer perakendecilerde satıldığından, muhtemelen yeni modellerin çıktığını bile fark etmeyebilir.

Surface Pro 10 özellikleri

Teknik özelliklere bakarsak, Surface Pro 10, Core Ultra 5 135U ve Ultra 7 165U CPU seçenekleriyle geliyor. 64GB'a kadar LPDDR5x RAM ve 1TB SSD depolama alanı ile özelleştirilebiliyor. Kasası, öncekiyle aynı kalsa da Microsoft, cihaza 114 derecelik geniş görüş alanına sahip yeni bir 1.440p web kamerası eklemiş durumda. Microsoft, bu kamerayı yapay zeka ile güçlendirilmiş bir kamera olarak adlandırıyor. Sebebi ise yapay zeka iş yükleri için Core Ultra'nın NPU'sunu kullanarak Windows Studio efektlerinden yararlanabilmesi.

Surface Laptop 6 özellikleri

Surface Laptop 6 ise yeniden 13,5 inç ve 15 inç modelleriyle geliyor, Intel Core Ultra 5 135H ve Ultra 7 165H CPU'larla özelleştirilebiliyor. Bu çipler Surface Pro 6'daki U-varyant seçeneklerinden çok daha güçlü, bu nedenle daha zorlu görevler için daha iyi seçenekler olarak karşımıza çıkıyor. Laptop 6 ayrıca, 64GB'a kadar RAM ve 1TB SSD ile yapılandırılabiliyor. Grafik tarafında Surca Pro 10'a göre daha güçlü; 8GB RAM modeli düz Intel dahili grafik birimine sahipken, belleğin artırılması durumunda Intel'in daha güçlü Arc grafik birimi kullanılabiliyor.

Garip bir şekilde Surface Laptop 6, Pro 10'un yeni kamerasına sahip değil. Bunun yerine 1.080p çözünürlüğünde bir kamera tercih edilmiş. Ayrıca hem Surface Pro 10 hem de Laptop 6, Dell'in yeni XPS dizüstü bilgisayarlarında ve diğer birkaç AI PC'de de gördüğümüz yeni bir Copilot tuşuyla birlikte geliyor.

Microsoft, Surface Pro 10'un 3DMark TimeSpy kıyaslamasında Pro 9'dan yüzde 53 daha hızlı olduğunu, Surface Laptop 6'nın ise önceki modelden iki kat daha hızlı olduğunu iddia ediyor. Eğer elinizde Pro 9 veya Laptop 5 modellerinden biri varsa satın almak çok da mantıklı görünmüyor, ancak yapay zeka destekli Intel CPU ve geliştirilmiş web kamerası sayesinde Surface Pro 10, eski bir Surface tabletiniz varsa mantıklı bir güncelleme olabilir.