Minecraft Legends İnceleme: Tüm Minecraft dünyası düşmanlara karşı birleşiyor

Fenomen blok dünyasının yönünü tamamen değiştirerek gerçek zamanlı stratejiye odaklanmasını sağlayan yeni oyunda domuzlara karşı tüm eski düşmanlar bir araya geliyor.

Minecraft 2009 yılında oyun severlerin beğenisine sunulduğunda, ilk bakışta grafikleri göz önüne alındığında böyle bir fenomen haline geleceğini, tüm sınırları aşacağını ve hatta yeni bir alt tür olan açık dünya yaratacağını kim bilebilirdi ki? Öyle bir başarı yakaladı ki, gözü Minecraft'ın üzerinde olan Microsoft 2014 yılında geliştirici Mojang Studio'yu satın aldı. Ancak bu, oyunun diğer platformlarda pazarlanmaya devam etmesini engellemedi. Daha sonrasında Mojang'ın yarattığı oyuncaklardan, mısır gevreklerine ve hatta Jason Momoa'nın başrol oynayacağı söylenen yeni bir filme kadar popüler kültürün en büyük franchise'larından biri haline geldi.

Yıllar içinde serinin birkaç yan ürününü de oynama şansı bulduk. Bunlardan Minecraft: Dungeons gibi bazıları ana konseptin oldukça dışındaydı. Bu yılın Ocak ayında ise inşa temellerini korurken yine oyun mekaniklerini değiştiren ve çevrimiçi çok oyunculu bir mod da ekleyen bir başka oyun olan Minecraft Legends duyuruldu. Oyunun hayranları çıktığı ilk gün Xbox Game Pass’e eklenen bu oyunu zaten ne olursa olun deneyeceklerdir. Peki ana Minecraft oyununun gerçekten hayranı olmayanlar ve bu dünyayı merak edenler için iyi bir alternatif olabilecek mi, gelin ona da birlikte bakalım.

Piglin istilası
Minecraft Legends, bildiğimiz tüm varlıkların barış içinde ve kavga etmeden birlikte yaşadıkları alternatif bir Minecraft evreninde geçiyor. Ancak Piglinler olarak bilinen bir ordu, önlerine çıkan her şeyi istila etmek için yeraltı dünyasında silahlanıyor ve portallar aracılığıyla bu dünyayı işgal etmek için yeryüzüne geliyorlar. Bu durum, ev sahipleri adı verilen üç tanrının başlarının belaya girmesine neden oluyor çünkü bu dünyaya fiziksel olarak yardım edemiyorlar. Yapabilecekleri tek bir şey var ve o da dışarıdan birinden yardım istemektir. İşte biz de kahraman olarak tam da bu noktada devreye giriyoruz. Öngörü, Eylem ve Bilgi adlı üç ilahi varlık, dünyayı bu durumdan kurtarmak için kendi halinde Minecraft dünyasının derinliklerinde takılan bizi bir kahraman olarak seçiyor ve hikayeye dâhil oluyoruz. Kesinlikle, doğrudan bir animasyon dizisinden çıkmış gibi görünen bu hikâyede kahramanımız konuşmasa da, sesleri olan diğer ikincil karakterler bu dünyayla olan etkileşimlerimizi canlandırıyor. Ayrıca hikâye, serinin tipik mizah unsurlarından çoğuna da sahip.

Golemlere liderlik etmek
Minecraft Legends ile ana oyun arasında görünen ilk fark, birinci şahıs görünümünden üçüncü şahıs görünümüne geçiş. Her oyunda harita, kaynaklar ve üsler prosedürel olarak, yani rastgele oluşturuluyor. Ana odak noktası, Piglinlerle başa çıkmak için kaynak toplamak, yönetmek, moblara liderlik etmek ve köyler için savunma inşa etmek.

Piglinler harita genelinde yerleşim yerleri oluşturmuş durumdalar ve bu yapıların ortasındaki portalları ortadan kaldırarak onları engellemek de bizim ana görevimiz. Bunu yapmak için, hem yapılar hem de savaşta bize yardımcı olacak mobları oluşturmak için kaynak toplamamız gerekiyor. Piglinler her gün, kurtarılmış köylerimizden birine saldırarak kendi köyleri haline getirmeye çalıştıkları için biz de ya bizzat müdahale ederek ya da otomatik savunmalar oluşturarak bu köyleri savunmamız gerekiyor.

Haritada, oyunun ana köyü olarak hizmet veren Kader Kuyusu adlı merkezi bir alana sahibiz. Harita, farklı türde kaynaklar ve canlılar bulacağımız bölgelere veya biyomlara bölünmüş. Bu, hem bulacağımız kaynak miktarını hem de çevresel tuzakları etkiliyor. Ayrıca çevrede zaman zaman sandıklar, yeni yapılar ve moblar şeklinde sırlar da buluyoruz. Toplayabileceğimiz farklı türde malzemelerden yapılmış ve farklı özelliklere sahip özel varlıklar olan golemler bizim yanımızda savaşıyor. Jeneratörler yardımı ile oluşturduğumuz bu golemler başlangıçta oldukça sınırlı ve sadece yakın dövüş ve menzilli saldırı yeteneklerine sahipler.

Minecraft’ta farklı bir tad farklı bir doku
Mekanikler, oyuncular için daha erişilebilir hale getirmek için basitleştirilmiş. Kontroller ise ana oyuna göre biraz farklı olsa da bir kez kavradığınızda, oyunun çok sezgisel olduğunu hemen fark edeceksiniz. Piglinlerin her biri farklı türde birimlere sahip üç tür ordusu var: Hunt sürüsü, Bastion sürüsü ve Spore sürüsü. Örneğin, Av sürüsü şok horde birimleri yaratmada uzmanlaşırken, Spore sürüsü yıkıcı birimler yaratmada uzmanlaşmış durumda. Bastion sürüsü ise savunma birimleri oluşturuyor. Buna ek olarak, Piglinler daha fazla birim, saldırı kuleleri ve yayıcı kuleler oluşturmak gibi çeşitli yapılar da oluşturuyorlar.

Kontroller açısından, oyunun PC düşünülerek yaratıldığı açık, ancak ben Xbox Series S ile oynarken hiçbir zorluk çekmedim. Tetikler ve düğmelerin kombinasyonu ile yaratma moduna ve komut moduna girebiliyoruz. Ped ile yapılar, hasat, yükseltmeler ve golem jeneratörü gibi farklı inşa modlarına erişim imkanı sunuluyor. Yepyeni bir kontrol şeması olduğu için elbette ilk başta alışmak biraz zaman alıyor, ancak öğreticiyi oynarsanız sorun olmayacaktır.

İlerledikçe, daha fazla birim taşıyabilmek, daha fazla kaynak toplayabilmek, yeni malzemelere erişebilmek gibi yeteneklerimizi de geliştirebiliyoruz. Oyun, daha iyi araçlara sahip olmak için sürekli sizi keşfe teşvik ediyor. Ayrıca, başlangıçta size verilen atınızı değiştirebilir ve daha hızlı koşma, kayma ve tırmanma gibi farklı yeteneklere erişebilirsiniz.

En zevklisi arkadaşlarla oynamak
Oyun, hikâyeyi tek başınıza veya diğer oyuncularla birlikte oynayabileceğiniz Sefer Modu gibi farklı modlara sahip. Ayrıca, her oyunun PvP: 2v2, 3v3 ve 4v4 olarak oynanabildiği Karşılaşma modunda çevrimiçi oyunlarda diğer oyunculara karşı ya da işbirliği içinde savaşmak için Showdown Modu da mevcut. Herkese açık bir maça katılabilir veya bir oda oluşturabiliriz. Oynamanın en iyi yollarından biri de bu. Çünkü daha fazla arkadaşa sahip olarak, düşman ordularıyla yüzleşirken daha verimli olmak için görevleri bölebilmek mümkün oluyor. Bir diğer mod ise, bize yeni kahraman görünümleri şeklinde ilginç ödüller getirecek farklı aylık zorluklara sahip olacağımız Kayıp Efsaneler ve Mitler Modu. Ayrıca Minecoin'lerle yeni görünümler ve dokular satın alabileceğimiz bir pazar yerimiz de var.

Görmek ve duymak için güzel bir dünya
Minecraft Legends'ın grafiksel yönüne geçecek olursak, yıldız ve yardımcı karakterlerin tasarımından izlemesi her zaman bir zevk olan Cel Shading dokunuşlarına kadar her şeyin güzel olduğunu söylemeliyim. Aynı şey renkleri, kompozisyonları ve hatta dokularıyla öne çıkan oyunun farklı bölgeleri için de geçerli. Karakterimizden, moblar, köylüler ve Piglinleri içeren basit NPC'ler oldukça hoş görünüyorlar ve inşa edildikleri sadelik, onları kısa sürede daha da kötüye giden gerçekçi bir tona sahip diğer çalışmalardan ayırıyor.

Sinematiklere gelince, Piglinlerin birbirleriyle tartıştıklarını ve şeytani planlarını uyguladıklarını gördüğümüz bazı çok komik animasyonlar olduğu için CGI kullanımının çok sevilerek yapıldığını görebilirsiniz. Minecraft Legends, çok farklı bir sanat stiline sahip çok renkli bir oyun. Performans açısından 60 fps'de çalışıyor ve herhangi bir yavaşlama veya doku çökmesi yok. Bununla birlikte, zaman zaman çizim mesafesi biraz kısa kalabiliyor ve sis efekti fark edilebiliyor, ancak macerayı engelleyen hiçbir şey yok. Müzikler konusunda ise özellikle piyanonun kullanıldığı birçok enstrümantal tema dikkat çekiyor. Burada müzik önemli çünkü bir şeyler inşa etmek için udumuza melodiler bulmamız gerekiyor. Oyunda Türkçe arabirim ve altyazılar mevcut ancak yine maalesef dublaj yok.

Sonuç
Minecraft Legends, bazı detayları dışarıda bırakmış olsa da, popüler inşa serisinin oynanışına ilginç bir dokunuş getirmiş. Üçüncü şahsa geçiş, yapıları toplamak, yönetmek ve inşa etmek için yeni mekanikler ile çevrimiçi arkadaşlarımızla birlikte yerleşim yerlerimizi savunurken saatlerin nasıl geçtiğinin farkına varamayacağınıza emin olabilirsiniz. Ancak, özellikle uzun zamandır Minecraft oynayanların oyunu nasıl oynayacağını öğrenmek ve adapte olmak için biraz zaman harcamaları gerekebilir. Neyse ki oyun, farklı oyun modlarıyla oyuncunun ilgisini ayakta tutmayı başarıyor. Bir Microsoft oyunu olarak Xbox Game Pass üzerinden ücretsiz oynayabileceğinizi de söylememize sanırım gerek yok.

80

Yayıncı Xbox Game Studios
Geliştirici Mojang Studios/Blackbird Interactive
Platform Xbox Series S/X, Xbox One, PC, PS5, PS4, Switch
Tür Gerçek zamanlı strateji, macera
Web www.minecraft.net/tr-tr/about-legends