MIT'den Beyin Okuyan Cihaz!

Bilgisayarları ve telefonları beynimizle kontrol edeceğimiz bir gelecek, sandığımızdan da yakın olabilir! İşte ispatı...

"Akıl okuyan" cihaz!

Elektronik cihazları ellerimizi hiç kullanmadan, sanal bile olsa hiçbir düğmeye basmadan kontrol edebileceğimiz bir geleceğe yakınız. Araştırmacılar, "içinizden konuştuğunuzda" çıkan sinyalleri okuyan bir cihaz geliştirdi.

Geliştirilen cihaz, konuşmayı düşündüğünüzde beyninizden ağzınıza giden, ancak ağzınızdan ses olarak çıkmayan sinyalleri okuyarak çalışıyor. Okuduğunuz şeyleri kafanızda okuyorsanız veya beyninizin içinde "sesli" konuşmalar yapıyorsanız, bu tür bir içten konuşmaya yabancı değilsiniz demektir. Subvocalizing diye bilinen bu konuşma türünde ilginç olan, beynin sinyalleri ağzınıza göndermesi ancak sinyallerin konuşmanızı sağlayacak yoğunlukta olmaması.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nün geliştirdiği AlterEgo adlı başlık, bu sinyalleri algılıyor ve toplanan sinyalleri bir sinir ağı yoluyla işleyerek sözcüklere dönüştürüyor. Bu sözcükler, size kemik iletimli ses yoluyla ulaştırılıyor.

Testler sırasında bir Roku arayüzünde dolaşılabilirken saat okunabildi ve satrançta hile yapılabildi. Teknolojinin potansiyeli ise geniş ve heyecan verici görünüyor. AlterEgo'nun nasıl çalıştığını aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz.

Şimdilik sadece MIT'den çıkan bir kağıt halinde olan AlterEgo'nun ne zaman ticari hale geleceği, hatta gerçeğe dönüşüp dönüşmeyeceği, belli değil. Yine de bilgisayar-beyin arayüzünün şekillendiğini görmek heyecan verici.

Okuyucu Yorumları