Birkaç gün önce, IDC'nin son verileri, dünya akıllı telefon marketinde büyük bir değişiklik olmadığını söylüyordu. Android, liderliğini marketin yüzde 84.7'sini elinde tutarak büyütürken, Apple onu uzaklardan takip ederek yüzde 11.7 pay ile ikinci ve Microsoft yüzde 2.5 ile daha da gerilerde üçüncüydü.
Bu arada, BlackBerry'nin marketteki konumu ise gerilemeye devam ediyordu. Geçtiğimiz çeyrekte sadece 1.5 milyon ürün satan BlackBerry, marketteki payının yüzde 0.5'e düştüğü gerçeği ile karşılaşmıştı ancak marketteki dördüncülük konumu değişmemişti. Geri kalan, küçük veya kıyıda kalmış ve az sayıda satan ürünlerde kullanılan işletim sistemlerinin tamamı ise "Diğerleri" adlı bir kategoride toplanmaktaydı.
Bir grup eski Nokia çalışanı tarafından kurulan Finli firma Jolla da bu kategorinin içerisinde yer almakta. Firmanın Jolla Phone adlı ürünü, kendi Sailfish işletim sistemini çalıştırmakla beraber, o kadar az sayıda satılmakta ki, yanında BlackBerry bile popüler gözüküyor. Ancak, Forbes'in söylediğine göre, firmanın başkanı Antti Saarnio, firmanın gözükenden çok daha iyi bir konumda olduğuna inanıyor.
Saarnio, yakın zamanda Jolla Phone'un Hong Kong'taki Three ağı üzerindeki satışının açılışına katılmıştı. Saarnio bu açılışta "Bilge bir adam, dokuz ay önce, üçüncü mobil işletim sisteminin her an ortaya çıkabileceğini söylemişti. O adam Asyanın en zengin insanı Li Ka-shing idi. Jolla'nın, Hutchison Telecommunications ile beraber Jolla akıllı telefonu piyasaya sürmesi ile, bugünü o gün ilan ediyorum." sözlerini sarf etti.
Eğer yazıda bir yanlış var gibi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Saarnio ciddi bir şekilde Jolla'nın dünyadaki üçüncü mobil ekosistem olduğunu iddia etti. Windows Phone değil, BlackBerry değil, Jolla...
Yakın bir zamana kadar Jolla'nın sahip olduğu uluslararası anlaşmalar Finlandiya, Estonya ve Kazakistan'ı içeriyorlardı. Bu marketlerin de pek dünyayı belirleyici marketler olduğu söylenemez. Ancak açıkça görüldüğü üzere, firmanın oldukça büyük hedefleri bulunuyor ve Hong Kong'taki Three ile yaptığı anlaşma bu yüzden oldukça önemli bir yere sahip. Hong Kong, Three'nin ana marketi olma özelliğini taşıyor ama Three, daha pek çok farklı markette de kendini göstermekte. Bu yüzden de Three ile yapılan bu anlaşma, Jolla için bir basamak gibi görünebilir. Eğer iki firma arasında büyük bir anlaşmazlık olmaz ise, Jolla, Three aracılığı ile uluslararası market payını çok daha fazla büyütebilir.
Ancak farkında olmak lazım ki, büyük hedefler ile gerçekler birbirlerinden oldukça farklı şeyler ve eğer önümüzdeki gerçeğe bakacak olursak, Jolla için hedefi olan Windows Phone'un üçüncülük koltuğu uzak bir galakside yer alıyor demek daha doğru olur. Öyle ki, Jolla henüz BlackBerry'yi bile yakalamaktan oldukça uzak gözüküyor.
Tabii ki Jolla'nın büyük planları olduğunu ve Hong Kong anlaşmasının bu planların sadece ilk adımı olduğunu da belirtmek lazım. Bu yılın sonunda daha pek çok farklı markete adım atacak olan Jolla, belki de hedef potansiyelini yakalamaktan bizim düşündüğümüz kadar uzak değildir...