Monitör kalibrasyonu nedir, nasıl yapılır?

Monitörlerde kalibrasyon nedir, bu işlemi yapmanıza gerek var mı? Açıkladık...

Kalibrasyon nedir; gerekli mi

Monitörünüzdeki görüntüler, basılmış fotoğraflardan daha soluk veya daha renkli görünüyorsa bu durum, monitörünüzün kalibrasyonunundaki bir sorunun göstergesi olabilir.

Peki monitör kalibrasyonu yapmak, tam olarak ne işe yarar ve nasıl yapılır?

Kalibrasyona neden ihtiyaç var?

Mointörlerde pikseller, RGB (kırmızı, yeşil ve mavi) renk aralığını kullanırlar. Kalibrasyonu düzgün biçimde yapılmış ekranlarda resimler, kağıda basılı olanlarla aynı görünecektir. Ancak örneğin kırmızı değeri çok açıksa, resimler daha sıcak, mavi değeri çok yüksekse daha soğuk görüntüler ortaya çıkar.

Renk ayarlarının dışında çoğu monitör, daha canlı görünmesi için yüksek parlaklık ayarlarıyla geliyor. Ancak yüksek parlaklık, fotoğrafların gerçektekinden parlak görünmesine neden olabilir. Daha gerçekçi bir görüntü için parlaklık seviyesini düşürebilirsiniz.

Monitörünüz kalibrasyonsuz mu geliyor?

Monitörler, fabrikadan kalibrasyonlu olarak çıkabilir de, çıkmayabilir de. Ancak gerekli ayarlamalar yapılmış olsa bile bu, kalibrasyonun isabetli olacağını doğrulamıyor. Doğru kalibrasyon, ortamdaki aydınlatmaya göre değişeceğinden kalibrasyon işlemini monitörü kullanacağınız konumda yapmalı, yer değiştirdiğinizde işlemi tekrarlamalısınız.

Bunun yanında monitörlerin görüntü renkleri, zaman içinde değişebiliyor. Bu yüzden monitörünüzün kalibrasyonunu birkaç ayda bir tazelemenizde fayda var.

Kalibrasyon nasıl yapılır?

Kalibrasyon nasıl yapılır?

Kalibrasyon nasıl yapılır?

Bu iş için iki ana yoldan birini tercih etmeniz gerekiyor: Kalibrasyonu gözle yapmak veya özel donanımlardan faydalanmak.

TFT Central web sitesi, birçok monitör için kalibrasyon ayarları sunuyor. Sunulan ayarlar arasında RGB, kontrast ve parlaklık ayarları var. Bu ayarları kendiniz, elle yapabiliyor veya bir profil dosyası indirerek otomatik olarak yükleyebiliyorsunuz.

Yazılımsal kalibrasyon: Monitörünüzü gözünüzle kalibre etmenin iki yolu var. İlki, Lagom LCD Monitor Test Pages gibi kalibrasyon grafiklerini kullanmak. Bu durumda monitörünüzü gösterilen grafiklerdeki ayrıntıyı fark edecek biçimde ayarlamanız gerekiyor.

Diğer yöntem ise işletim sisteminizle birlikte gelen kalibrasyon yazılımını kullanmak. Windows'ta Denetim Masası'ndan ulaşabileceğiniz kalibrasyon ayarları, renk dengesini işletim sistemi seviyesinde düzenlemenize izin veriyor.

Her iki yöntemde de teknik bilgiye ihtiyacınız yok, ekrandaki talimatları izlemeniz yeterli. Değişiklikleri yaptıktan sonra geri dönmek isterseniz, sihirbaza istediğiniz zaman baştan başlayabilirsiniz.

Donanımsal kalibrasyon: Daha isabetli bir renk ayarı için, özel ürünlerden faydalanmanız gerekecektir. DataColor'un Spyder serisindeki ürünleri, fotoğraflarını ve videolarını paylaşanlara özel kalibrasyon cihazları sunuyor. Firmanın ortam ışığını ölçerek baskı ve sunumlar için doğru aydınlatma seviyesini belirleyen ürünleri de var.

Monitör kalibrasyonu nedir, nasıl yapılır?

Kalibrasyon cihazları, PC'nize USB üzerinden bağlanır ve monitörünüzün üst tarafından ekranın üzerine sarkıtılır. Bu sırada cihazın sensörleri, monitörün çıktısını algılar. Yaklaşık 5 dakika süren işlem sırasında kullanıcının herhangi bir müdahalede bulunmasına gerek olmaz. Cihaz, sisteminiz için doğru renk ve kontrast değerlerini bularak, otomatik olarak ayarlayacaktır.

Okuyucu Yorumları