MS'in patent açıklamasına Linux'tan cevap

Microsoft'un açık kaynak ve patent açıklamasına Linux cephesinden cevap var. Bu bir savaş ilanı mı?

MS savaş istemiyorsa...

Microsoft'un çiçeği burnunda patronu Steve Ballmer'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı "Linux sağlayıcıları 200'den fazla Microsoft patentini ihlal ediyor" açıklaması, söylentileri de beraberinde getirdi. Her ne kadar ortada elle tutulur bir kanıt ya da sert bir açıklama olmasa da, Microsoft'un açık kaynak geliştiricilerine patent ihlali davası açabileceği bile konuşulur oldu.

Canonical'ın kurucusu Mark Shuttleworth ise, bu iddialara temkinli yaklaşan isimlerden biri. Ona göre Microsoft'un Linux geliştiricilerini dava etmesi hiç de beklenen bir durum değil ve yazılım devi büyük bir savaş istemiyorsa böyle bir hamleye asla kalkışmaz. Shuttleworth, Microsoft'un savaş istemediğinden emin olduğunu da sözlerine ekledi.

Ubuntu distribütörlüğünü yapan Canonical'ın kurucusu Mark Shuttleworth'e göre eğer Microsoft bir savaş istemiyorsa açık kaynak geliştiricilerini dava etmeye kalkışmayacak.

24 Temmuz'daki O'Reilly Açık Kaynak Toplantısı'nda konuşan Shuttleworth, Microsoft'un açık kaynak yazılımcıları patent konusunda dava etmeyeceğini düşündüğünü belirtti. Shuttleworth'e göre böyle bir durumda ortalık çok karışabilir.

Canonical'ın yazılımcılarla telif hakkı anlaşmaları olduğunu belirten Shuttleworth, GPL3'ün yasal iddialar konusunda koruma sağlayacağını söyledi.

Diğer tepkiler...

Diğer tepkiler...

Aynı gün konuşan Open Invention Network'un yöneticisi Keith Bergelt de patentlerin tehlikelerinden bahsetti. Patent yasalarının açık kaynak ve Linux yazılımcılarına karşı kullanılabileceğini belirten Bergelt, amaçlarının patentlerin yazılım dünyasındaki etkilerini azaltmak olduğunu söyledi. Open Invention Network patent satın alıp bu patentlerin lisansını açık kaynak yazılımcılara veriyor.

Patentlerin etkilerini azaltma konusunda çalışan tek kurum OIN değil. Linux Foundation ve Software Freedom Law Center da bu konuda çalışmalarına devam ediyor.

Okuyucu Yorumları