Muppet Show'un ünlü kurbağası Kermit'in 270 milyon yıllık fosili keşfedildi

270 milyon yıl öncesine ait olan sıra dışı bir fosil, Muppet Show'un ünlü kurbağası Kermit'e olan benzerliği sayesinde aldığı ilginç ismiyle dikkat çekiyor.

Muppet Show'un ünlü kurbağası Kermit'in 270 milyon yıllık fosili keşfedildi

Eski bir amfibi türü, insanlığın bildiği en ünlü kurbağa Kermit onuruna adlandırıldı. Bilimsel olarak Kermitops gratus adı verilen tür, tabii ki ünlü kurbağadan çok daha önce yaşıyordu ve bilim insanları tarafından bu hayvan takımının gelişiminde önemli bir proto-amfibi olarak tanımlandı.

K. gratus, 1984’ten beri Smithsonian Ulusal Doğa Tarihi Müzesi’nde tutulan bir fosil kafatasından tanımlandı; Teksas’ın kuzeyindeki 270 milyon yıllık kayalarda bulundu. George Washington Üniversitesi Doktora Öğrencisi Calvin So, tanımlamanın yazımına öncülük etti ve bunun daha önce bilinmeyen bir tür olduğunu doğruladıktan sonra türün adına karar verdi. Yeni keşiflerde bulunan birçok kişi yeni türlere bilimsel danışmanların isimlerini veya fosilin bulunduğu yerle ilgili isimlerini vermeyi seçerken, So ve ortak yazarlar daha geniş bir grubun ilgisini çeken bir isim seçtiler.

So, yaptığı açıklamada, “Kermit adını kullanmanın, müzelerde paleontologlar tarafından yapılan bilimi genel halkla nasıl buluşturabileceğimiz konusunda önemli sonuçları var” dedi ve devam etti: “Çünkü bu hayvan günümüz amfibilerinin uzak bir akrabası ve Kermit de günümüzün amfibi simgesi. Bu onun için mükemmel bir isimdi.”

Cinsin adındaki “ops” eki, Yunancada yüz anlamına gelen kelimeden geliyor ve So, bu cinsin kafatasının alışılmadık şekilde geniş gözlü olmasının ona Kermit’i anımsattığını söylüyor.

K. gratus'un kafatası yalnızca 3 santimetre uzunluğunda ve 2 santimetre genişliğindeydi ancak vücudunun geri kalanının boyutları bilinmiyor. Günümüzde olduğu gibi o zamanlar da bu büyüklükteki bir canlı için hayat muhtemelen oldukça tehlikeliydi. Smithsonian küratörü Nicholas Hotton’un fosili bulduğu Red Beds, aynı zamanda, daha büyük sürüngenleri ve memelilerin ataları olan ve çoğu kurbağaları da yiyen sinapsidlere de ev sahipliği yapıyordu.

K. gratus, çoğu özelliği açısından aynı dönemde yaşayan diğer amfibi formlarıyla benzer gözüküyor, ancak özellikle de üst çenedeki belirgin fontanella olmak üzere bazı benzersiz özelliklere de sahip. Yazarlar, bu kurbağanın kurbağadan ziyade modern semendere daha çok benzediğinden şüpheleniyor ancak her ikisinin de atası olabilir.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, amfibiler daha sağlam kemiklere sahip türler kadar fosilleşmiyor ve bu yüzden ataları hakkında çok az şey biliniyor. Kermitops’un önemli bir örnek olmasının ana sebeplerinden biri de bu.

Mann’ın söylediği üzere, “Paleontoloji her zaman dinozorlardan daha fazlasıdır ve hala cevaplanmayı bekleyen pek çok harika evrimsel hikaye ve gizem vardır. Sadece aramaya devam etmemiz gerekiyor.”

Bilimsel makale Zoological Journal of the Linnean Society üzerinde yayınlandı.