Elon Musk, şimdi de Twitter üzerinden kendisiyle tartışan çalışanını kovdu

Elon Musk, Twitter üzerinde yaptığı açıklamaların yanlış olduğunu söyleyerek kendisi ile tartışan çalışanını işten çıkarttı.

Elon Musk, Twitter üzerinden kendisiyle tartışan çalışanını kovdu

Elon Musk tarafından satın alınmasından bu yana Twitter’da binlerce işten çıkarma, ayrılma ve istifa yaşandı. Ancak en son personel değişikliklerinden biri, biraz kişisel gibi görünüyor. Şirketin yeni CEO'su Musk, platformda kendisiyle açıkça tartışan bir çalışan olan Eric Frohnhoefer'ın kovulduğunu tweet'ledi.

Olay, Pazar günü Musk'ın Twitter'ın "birçok ülkede" yavaş olması nedeniyle bir özür tweet'i atmasıyla başladı ve düşük performansın, uygulamanın ana zaman çizelgesini yüklemek için 1.000'den fazla "kötü gruplanmış" uzaktan prosedür çağrısı yapmasından kaynaklandığını (temel olarak uygulamanın diğer sunuculara birkaç kez ulaşması ve her istek için bir yanıt beklemesi gerekmesi) ima etti.

Altı yılını Android için Twitter'da çalışarak geçirdiğini tweet'leyen Frohnhoefer ise, Musk'ın açıklamasının doğru olmadığını tweet'ledi. Musk, şirketleriyle ilgili haberlere yanıt olarak birkaç kez benzer açıklamalar yapmıştı, ancak bu örneklerin aksine Frohnhoefer, patronunun tweet'inin neden yanlış olduğunu düşündüğüne dair bir açıklama sağlamaya devam etti.

Frohnhoefer'a göre, Twitter aslında sıfır uzaktan prosedür çağrısı veya RPC yapıyor. Bunun yerine, uygulama başladığında yaklaşık 20 arka plan isteği yaptığını söylüyor. Görünüşe göre orijinal tweet'ini netleştirmek için Musk, "Birisi Twitter uygulamasını kullandığında çağrılan 1200'e kadar 'mikro hizmet' olduğunun farkında olmamanız gerçeği harika değil" dedi. Frohnhoefer, "ana sayfa zaman çizelgesini oluşturmak için gereken sayının 1200'den 200'e yakın olduğunu" tweet'leyerek yine aynı fikirde olmadığını belirtti.

Musk ve Frohnhoefer arasındaki konuşma dağınık, birçok başlığa ve saate yayılıyor. Bir noktada Musk, Frohnhoefer'a Twitter'ın Android'de yavaş olmasını düzeltmek için kişisel olarak ne yaptığını sordu, tabii ki bu noktada konuşmanın, Musk'ın Twitter'ın Android'de değil "birçok ülkede" yavaş olduğu için özür dilemesiyle başladığını hatırlatmakta fayda olabilir. Ancak Musk'ın bu konudaki son sözü, Frohnhoefer'ın orijinal tweet hakkındaki endişelerini Musk'a alenen seslenmek yerine Slack'te özel olarak gündeme getirip getirmemesi gerektiği konusundaki tartışmaya yanıt olarak geldi. Konudaki bir yorumcu, geliştiricinin Musk'ın yavaşlık sorunları hakkında özel olarak sorular sorması gerektiğini tweet atmasının ardından Musk'ın Frohnhoefer'ı ekibinde muhtemelen istemediğini söyledi ve Musk buna "Kovuldu" yanıtını verdi.

Musk, diğer Twitter çalışanları da dahil olmak üzere, tweet'iyle ilgili başkalarından da tepki aldı. Kendisini bir Twitter teknoloji lideri olarak tanımlayan Sasha Solomon, alıntıyı retweet'ledi ve "Neredeyse tüm altyapı çalışanlarını işten çıkardıktan sonra toplu işlemeyi nasıl yaptığımıza dair şımarık açıklamalar yapmadınız" ünlemiyle yanıt verdi. Ayrıca Musk'ı GraphQL'in nasıl çalıştığını öğrenmemekle ve Twitter'ın altyapısının nasıl çalıştığını bilmemekle suçladı.

Pazartesi akşamı Solomon gönderdiği tweet’te "(gülme efekti) az önce saçmalık sebebiyle kovuldum" dedi. Ancak bu tweet’inde doğrudan Musk tarafından kovulup kovulmadığına değinmiyordu ve Frohnhoefer'a yaptığı gibi onu eleştiren tweet'lerine yanıt vermiş görünmüyor.

Şirket dışındaki yorumcular da tweet'i sorguladı. Musk, birkaç Twitter mühendisinden RPC'ler hakkında bilgi aldığını ve "eski çalışanın yanlış olduğunu" söyledi.

Ancak eğer Musk Twitter'ın nasıl çalıştığı konusunda gerçekten yanılıyorsa, bunun bir ilk olacağını söyleyemeyiz. Pazar günü, sitenin "İnternetteki açık ara en büyük tıklama sürücüsü" olduğunu tweet'ledi, bu açıklama bir web sitesi sahibi olan ve Google ile Facebook'un ne kadar güçlü olduğunu bilen hemen herkes tarafından hızla düzeltildi. Twitter kullanıcıları, Musk'ı düzeltmek için sitedeki yanlış bilgilere dikkat çekmenizi sağlayan bir özellik olan Birdwatch'ı da kullandı. Daha sonra tweet'i sildi.

Tartışmanın sonuçlarına gelince, Musk en az bir özelliğin, bir tweet'in hangi cihazdan veya uygulamadan gönderildiğini belirten etiketlerin performans adına kesileceğini duyurdu. Musk şimdiye kadar, Frohnhoefer'ın, uygulamayı engelleyen gereksiz özelliklerin azaltılması ve sistemlerin yeniden çalışılması dahil olmak üzere, performansın iyileştirilmesine yönelik yaptığı diğer önerilere yanıt vermedi.

Frohnhoefer'ın kendisine gelince, Musk'la bu şekilde yüzleşmenin "kesinlikle aptalca" olduğunu tweet'ledi, ancak "patron" tarafından kovuldu denmesine rağmen kovulmaktan pek endişeli görünmüyor. Ayrıca şimdiden diğer şirketlerdeki işlere başvurması için teşvik ediliyor.