NASA'dan Elon Musk açıklaması: "Uyuşturucu kullandığına dair bir kanıt yok"

SpaceX CEO'sunun devlet kurumlarıyla yaptığı sözleşmeleri tehlikeye atabilecek düzeyde yasadışı uyuşturucu kullanmakla suçlanması üzerine NASA, önemli bir açıklama yaptı. NASA'nın açıklamasına göre Elon Musk'ın uyuşturucu kullandığına dair hiçbir kanıt yok.

NASA'dan Elon Musk açıklaması: "Uyuşturucu kullandığına dair bir kanıt yok"

Milyon dolarlık sözleşmeleri tehlikeye atabilecek uyuşturucu kullanımı iddiaları karşısında NASA, Elon Musk'ın yanında yer aldı. Uzay ajansı, Musk'ın uyuşturucu kullanımının SpaceX yöneticileri için endişe ve kaygı verici olduğunu ifade eden Wall Street Journal'ın haberine cevap verdi.

NASA, yaptığı açıklamada, "Ajans, SpaceX'in uyuşturucu ve alkolden arındırılmış işgücü düzenlemelerine uymadığına dair bir kanıt bulamamıştır. Ticari ortaklarımızdan bu görevlerin yerine getirilmesinde ve Amerikan halkına sundukları hizmetlerde tüm işyeri güvenliği gerekliliklerini yerine getirmelerini bekliyoruz." dedi.

Wall Street Journal'ın haberinde, Musk'ın partilerde kokain, LSD ve saykodelik mantar kullandığını ve devam eden uyuşturucu kullanımının dengesiz davranışlarını tetiklediğini söyleyen birden fazla kaynakla yaptığı görüşmeler ayrıntılı olarak anlatılıyor. Buna karşılık Musk iddiaları reddediyor ve NASA'nın talebi üzerine üç yıl boyunca rastgele uyuşturucu testine tabi tutulduğunu söylüyor. SpaceX CEO'su X'te yaptığı paylaşımda "Eser miktarda bile uyuşturucu ya da alkol bulunmadı" yazdı.

2018 yılında NASA, Musk'ın podcast sunucusu Joe Rogan ile kamera önünde yaptığı bir röportaj sırasında ot içerken görülmesinin ardından SpaceX'te bir güvenlik incelemesi başlatmıştı. NASA o dönemde yaptığı açıklamada "Ticari ortaklarımızın görevlerimizi yerine getirirken ve Amerikan halkına sundukları hizmetlerde tüm işyeri güvenlik gereksinimlerini karşılamalarını bekliyoruz" demişti.

NASA, şu an astronotlarını Dragon mürettebat kapsülüyle Uluslararası Uzay İstasyonu'na fırlatmak için SpaceX'e güveniyor. SpaceX aynı zamanda NASA'nın Ay'a insan gönderme arayışında da önemli bir rol oynuyor; şirket, uzay ajansının Artemis 3 görevinin bir parçası olarak 2025'in sonlarına kadar Ay'a insan indirilmesinde şirketin megaroketini kullanmak için 2,89 milyar dolarlık bir sözleşme imzaladı ve ardından 1,15 milyar dolarlık ayrı bir sözleşme daha yapıldı. Ayrıca Pentagon da SpaceX ile geçen yıl Starlink uydularının askeri bir versiyonu olacak Starshield için bir sözleşme imzaladı. Bu sözleşme ise 70 milyon dolar değerinde.