NASA’nın iki uydusunu uzaya taşımayı hedefleyen fırlatma hüsranla sonuçlandı

Astra isimli özel uzay şirketi tarafından iki NASA uydusunu uzaya taşımak için planlanan fırlatmada işler iyi gitmedi; NASA iki uydusunu birden kaybetti...

Fırlatma başarısız oldu, NASA iki uydusunu birden kaybetti

Kaliforniya merkezli özel uzay uçuşu şirketi Astra, dün Florida'dan bir roket fırlatma girişiminde bulundu ve bir kez daha yükünü teslim edemedi. Roketin üst kademe motorunun erken kapandığı ve NASA’ya ait iki hava durumu uydusunun düşük Dünya yörüngesine ulaşamadığı bildiriliyor.

Astra, durumu bir tweet aracılığıyla duyurdu. Tweet’te “Nominal bir birinci aşama uçuşumuz vardı. Üst aşama erken kapandı ve yükleri yörüngeye teslim etmedik. Üzüntümüzü NASA ile paylaştık. Tam bir veri incelemesini tamamladıktan sonra daha fazla bilgi sağlanacaktır” deniyor.

Fırlatma, şirketin 10 Şubat'ta Florida'daki bir önceki fırlatmasını takip ediyordu. Rocket 3.3'ün ikinci aşamasının kontrolden çıkması sonrasında, bu fırlatmada da uydular düşük Dünya yörüngesine teslim edilemez hale gelmişti.

Son başarısız fırlatma girişimi, tropikal siklonlar için düşük maliyetli yörünge izleme araçlarının etkinliğini neredeyse küresel ölçekte göstermeye hizmet edecek, NASA'nın TROPICS projesine iki CubeSat yerleştirmeyi amaçlıyordu. Pazar günkü fırlatma, toplam altı uydunun yerleştririlmesi hedefinin ilk kısmıydı. Bu fırlatmayı, iki fırlatmanın daha takip etmesi planlanıyordu.

Astra, yörüngesel fırlatma sistemlerini, gazyağı yakıt kullanan motorlar ve küçük bir tasarım gibi maliyet düşürücü önlemlerle birlikte "uzaya erişim maliyetini önemli ölçüde düşürmek" için inşa edilmiş roketleri kullanmayı amaçlıyor. Astra’nın roketi, SpaceX'in Falcon 9 roketlerinden 5 kat daha kısa.