SpaceX, Blue Origin ve Virgin Galactic'in roketleri hakkında korkutan araştırma

Elon Musk'ın SpaceX'i, Jeff Bezos'un Blue Origin'i ve Richard Branson'ın Virgin Galactic'i hakkında yapılan bir araştırma, korkutan sonuçları ortaya koydu.

Milyarderlerin roketleri hakkında korkutan araştırma

Yeni bir çalışma, SpaceX, Blue Origin ve Virgin Galactic tarafından geliştirilen ve tekrar kullanılabilen roketlerinden kaynaklanan kirliliğin insan sağlığına ve Dünya'nın iklimine zarar verebileceğini gösteriyor.

Physics of Fluids dergisinde yayınlanan "Roketlerden kaynaklanan atmosferik kirlilik" makalesinde yazanlara göre, SpaceX'in yeniden kullanılabilir Falcon 9'larından birine benzer standart bir roketten gelen egzoz gazlarını dijital olarak modelledi. Çalışma, Elon Musk'ın SpaceX'i, Jeff Bezos'un Blue Origin'i ve Richard Branson'ın Virgin Galactic'i gibi ticari uzay şirketlerinin roket fırlatmalarındaki artışın "iklim üzerinde önemli bir kümülatif etkiye sahip olabileceğini" belirtiyor. Çalışma, her fırlatmada üretilen karbon gazları ve nitrojen oksit miktarının bu etkiye sebep olabileceğini söylüyor.

Çalışma, yükselen bir roketin iki kilometreküp atmosferik havaya saldığı nitrojen oksit konsantrasyonunun, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) standartlarına göre insan sağlığına zararlı olarak kabul edildiğinin altını çiziyor.

Çalışmanın yazarları Ioannis Kokkinakis ve Dimitris Drikakis, "Atmosfer üzerindeki etki, gelecekteki roket fırlatmalarının tasarımında dikkatli bir şekilde değerlendirilmeyi gerektiren çok önemli bir faktör olacak" diyor. Yazarlar, ticari roket yolculuklarının sayısı arttıkça atmosferdeki kirliliğin araştırılması gerektiğini de vurguluyor.

Bir Blue Origin sözcüsü Insider'a New Shepard roketinin yüksek verimli ve temiz sıvı oksijen ve hidrojenle yakıt aldığını ve tek yan ürünün karbon emisyonu olmayan su buharı olduğunu açıklayarak araştırmaya karşı çıktı. Blue Origin, yeniden kullanılabilir New Shepard roketini Mart ayında fırlatmasının ardından, Mayıs ayında uzayın sınırına beşinci insan uçuşunu planlıyor. Bezos ve erkek kardeşinin de yolcu olarak katıldığı, uzaya fırlatılan insanlı ilk görev geçtiğimiz yıl ayında gerçekleştirilmişti.

Yeniden kullanılabilir roketler üreten SpaceX, 2021 yılında 31 uçuş gerçekleştirerek şirket için büyük bir rekora imza attı. CEO Elon Musk, Mart ayında gönderdiği bir tweet'te, 2022'de 60 roket fırlatmayı hedeflediklerini söylemişti.

Virgin Galactic ise gelecek yıl turistik uzay uçuşlarını artırmayı planladığını ve yeniden kullanılabilir roketiyle müşterileri ayda üç kez uzaya göndermeyi hedeflediğini söylemişti.