"Nazi Altını" haritası yayınlandı, bütün Hollanda Nazi altınını bulmak için küçücük bir köye akın etti

1945 yılından kalma olduğu söylenen "Nazi Altını" haritası halka açık olarak yayınlanınca, tüm ülke Nazi altınını bulabilmek için küçücük bir köye akın etti.

"Nazi Altını" haritası yayınlandı, herkez Nazi altınının peşine düştü

Yeni yayınlanan bir haritanın, Nazi askerlerinin potansiyel olarak milyonlarca dolar değerinde altın ve mücevher hazinesi sakladığı yeri işaret ettiğine inanılıyor. 2. Dünya Savaşı dönemine ait belge, geçtiğimiz günlerde Hollanda'daki Ulusal Arşivler tarafından yıllık Açık Erişim Günlerinin bir parçası olarak halka açıldı.

Harita, hazinenin küçük bir Hollanda köyü olan Ommeren yakınlarındaki bir yerde toprağa gömülü olduğunu gösteriyor. Ganimetin, Ağustos 1944'te Arnhem kentindeki bir bankada meydana gelen patlamada Nazi askerleri tarafından çalınan elmas, yakut, altın, gümüş ve mücevherlerle dolu dört büyük kutudan oluştuğu düşünülüyor.

Nisan 1945'te, Müttefik kuvvetler Arnhem'i Alman işgalinden kurtarmaya çok yaklaşmıştı ve anlatılanlara göre, bu yüzden Alman askerler ganimetlerini hızlı bir şekilde Ommeren yakınlarına gömdüler. Hollanda devleti, çalınan nesneleri ortaya çıkarmak için savaştan sonra eski bir Nazi askerini bile Hollanda'ya geri getirdi, ancak bu hazineler asla bulunamadı.

Ulusal Arşivlerden Annet Waalkens, Omroep Gelderland'a bu hazinenin “birkaç milyon değerinde” olduğunu söyledi. Tarihçi Joost Rosendaal ise, “elbette hayal gücünü harekete geçiriyor” dedi ve ekledi: “Pek olası değil. Bu kadar spesifik bir haritanın olması özel bir şey.

Köyü hazine avcıları bastı

Değerli eşyaların hala orada olduğuna dair çok az ihtimal bulunsa da, bildirilenlere göre amatör hazine avcıları bölgeye akın ederek ganimeti bulmak için hiç vakit kaybetmedi. Durum köy için o kadar bunaltıcı hale geldi ki, Buren Belediyesi, insanların özel izin almadan metal dedektörleri kullanarak hazine aramasına izin verilmediğini açıklayan bir bildiri yayınladı. Ayrıca, tüm arkeolojik keşiflerin beyan edilmesi gerekiyor ve bulanların bu hazineyi almasına izin verilmeyecek.

Hollanda, İkinci Dünya Savaşı sırasında Avrupa'da Alman işgali altına giren birçok ülkeden biriydi. Bu topraklarda uygulanan davranışların bir parçası olarak Naziler, savaş çabalarını finanse etmeye yardımcı olmak için kurbanlarının varlıklarını yağmalama politikası izlediler. Altın, gümüş ve para sık sık yağmalandı, ancak aynı zamanda sanat eserleri, seramikler, kitaplar ve dini hazineler gibi kültürel öneme sahip nesneleri çaldıkları da biliniyordu.

Çalınan nesnelerin bazıları hala bulunamamış olduğu için, “Nazi altını” olarak tanımlanan bu hazineler, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana büyük ilgi gördü. En gizemli hikayelerden biri, Polonya'da bir yerdeki bir tünelin içine gizlenmiş bir Nazi altın treninden veya Wałbrzych altın treninden bahsediyor. Bu silahlı tren vagonunun altın ve diğer değerli emanetlerle dolu olduğu söyleniyor.

Son yıllarda, yer altı radarı Polonya'nın güneybatısındaki Walbrzych yakınlarında ümit verici bir keşif ortaya çıkardığında, Nazi altın trenine olan ilgi yeniden alevlendi. Kazılar yapılmasına rağmen hiçbir şey bulunamadı. Birçoğu hala tren vagonunun bir gün ortaya çıkacağını umuyor, ancak diğerleri hikayenin savaş zamanı söylentisi ve şehir efsanesinden başka bir şey olmadığına inanıyor.