Nero'nun gizli kalmış özellikleri

CHIP Online Nero'yu daha etkin kullanabilmeniz için programın gizli kalmış sırlarını açıklıyor!

Nero'nun sırları!

Cd ve DVD yakma söz konusu olduğunda Nero kuşkusuz kendi sınıfı içindeki en iyi programdır. Geçen yıllarlara beraber Nero, içerdiği geniş yelpazeli uygulamalar ve özellikler ile sadece CD yazan bir programdan çok daha öte bir hale geldi.

Artık Blu-ray ve HD-DVD standartlarını destekleyen, ses ve görüntü dosyalarını işleyebilen, hatta ev veya işyerinizde tüm çoklu ortam dosyalarınızı yönetebileceğiniz bir program haline gelen Nero'ya, belki de sadece bir DVD yazıcı demenin sonu geldi.

Bununla beraber pek çok sebepten ötürü yakma işlemi doğru olarak sonuçlanmayabilir ve CD veya DVD okunmaz hale gelebilir. Bu durum markalı iyi bir medya kullandığınızda dahi gerçekleşebilir. Program kurulumundan sonra yapılacak bazı
ayarlar ile Nero pek çok problemden arındırılabilir.

CHIP Online Nero'dan tam verim alabilmeniz için birkaç küçük ama önemli ipucunu biraraya getirdi...

Ultra DMA modunu etkinleştirin

Ultra DMA modunu etkinleştirin

Eğer Ultra DMA modu etkinleştirilmemiş ise sisteminiz çok daha yavaş olan PIO modunu kullanacaktır. Bu mod yeni nesil DVD-yazıcıların hızını destekleyemeyecek kadar yavaştır. Bu da yakma işleminde sıklıkla problemlere, yakma işleminin yarım kalmasına sebep olur.

Aygıt Yöneticisini açın, IDE ATA/ATAPI denetleyiciler sekmesini açın. Birincil IDE Kanalı'na çift tıklayın. Gelişmiş ayarlar bölümüne geçin ve hem Aygıt 0 hemde Aygıt 1 için Geçerli Aktarım Modu'nu DMA Kullanabiliyorsa olarak seçin ve TAMAM tuşuna tıklayın. Aynı işlemi İkincil IDE Kanalı içinde tekrarlayın.

Kullandığınız boş medyayı tanımlayın

Kullandığınız boş medyayı tanımlayın

Sıklıkla satın aldığınız ürünün kutusunda yazılı olan hızı ile gerçek hızı farklıdır. Nero ile boş CD veya DVD lerinizin karakteristik özelliklerini öğrenebilirsiniz. Boş bir DVD yi sürücüye yerleştirin ve 'Tools | Nero CD/DVD Speed' penceresini açın ve Boş DVD'nin takılı olduğu sürücüyü seçin. Disk Info bölümünde MID olarak adlandırılmış bir kayıt bulacaksınız. Bu üreticiye ait bir tanımlama numarasıdır. Eğer bu değer sıfırlardan oluşuyor ise bu üretim hatasına işaret eder ve Nero takılan medyayı tanımlayamadığı için hızı tespit edemez ve yakma işlemini düşük hızda gerçekleştirir. Bu yöntemle, aldığınız medyaları kontrol ederek sorunlu olanlardan artık uzak durun.

Ses CD'lerinden kusursuz kopya

Ses CD'lerinden kusursuz kopya

Nero CD/DVD Speed ile Nero'nun Ses CD'lerinizi sabit diske hata olmadan ne derecede etkin bir şekilde kopyalayabileceğini de öğrenebilirsiniz. Bir Ses CD'sini sürücüye taktıktan sonra 'Run Test' e gidin ve 'DAE Quality' i seçin. Bu değer Test sonrasında 0 ile 10 arasında bir puan alacaktır. 10 en iyi anlamına gelmektedir. Eğer Test sonucu yüksek bir rakam çıkarsa Nero'yu ses CD'lerinizi sabit diskinize kopyalarken gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

Yüksek görüntü kalitesi için gizli kalmış ayarlar

Yüksek görüntü kalitesi için gizli kalmış ayarlar

Video kalitesi derecesini belirlemek için Registry'de gizli bazı ayarlar bulunmaktadır.

'Run | regedit' ile Registry editörünü çalıştırın. 'HKEY_CURRENT_USER | Software | Ahead | RecodePreferences' klasörünü seçin. Burada 'CompressMode' kayıdına '0' ile '3' arasında değer girilebilmektedir. Bu değeri 'Maximum sharpness' için 0, 'Maximum smoothness' için 3 yapın. Eğer elinizde eski filmler varsa bu değeri 3 yapın.

Ekstra Kapasite

Ekstra Kapasite

CD/DVD üreticileri boş medyaların sonunda mutlaka fazladan bir alan bırakırlar. Bu alanın büyüklüğü üreticiye göre değişmekle birlikte çoğunluk zaman bu kapasiteyi de kullanmak mümkündür. Bu alanı da kullanmaya "overburn" adı verilir. Ancak bu şekilde kullanımın bazı riskleri de mevcuttur. En kötü ihtimal CD/DVD yazıcınızın zarar görmesi ve kullanılamaz hale gelmesidir. Bu yüzden "Cd-DVD Speed" ile güvenli bir overburn değeri saptayabilirsiniz.

Sürücüye boş bir medya yerleştirin ve "Tools" altındaki "Overburning Test" komutunu çalıştırın. Test sonucunda "overburn" değeri olarak kullanabileceğiniz zaman bilgisi saat ve dakika cinsinden saptanır. "File | Options" altında "Expert Futures" satırına tıklayın 'Activate Disk-at-once CD overburning' seçeneğini seçili hale getirin, 'Relative maximum overburning size' üstüne tıklayın ve test sonucunda bulduğunuz değeri buraya giriniz. 'Enable generation of short lead-out' seçeneğini seçili hale getirin. Bu değerin test ettiğiniz marka ve model için geçerli olduğunu unutmayın. Sürekli aynı marka ve modeli kullanın eğer farklı bir medyaya geçecek olursanız testi tekrarlayıp yeni değeri kullanın.

Okuyucu Yorumları