Nero ücretsiz alternatiflerine karşı...

Nero geniş bir yazılım paketi; ama ücretsiz rakipleri de oldukça dişli. İşte dişe diş kapışmalar...

Nero diğerlerine karşı...

Nero işlevleri ve kapsamı ile alanında bu kadar işi tek başına yapabilen neredeyse rakipsiz lider. Ama ücretsiz yazılımları kullanarak tasarruf edebilirsiniz. İşte size birbirinden yetenekli Nero alternatifleri.

Nero: CD yazmaktan film izlemeye, kapak oluşturmaktan DVD kopyalamaya birçok işlevi içinde barındıran bir programlar grubu. Sınıfının lideri Nero'nun multimedya ve disk yazdırma konusunda hiçbir eksiği yok.

Ama çoğumuzun bu kadar geniş bir yazılım paketine ihtiyacı yok. Bu yüzden bu kadar para harcamak yerine sadece istediğiniz ücretsiz yazılımları kullanarak tasarruf edebilirsiniz. İşte karşınızda Nero'ya rakip ücretsiz yazılımlar!

Nero CDBurnerXP'ye karşı

Nero CDBurnerXP'ye karşı
CDBurnerXP kullanıcılar arasında oldukça tutulan bir yazılım

Nero'nun her türlü diski yazabildiğini hepimiz biliyoruz. Hatta ne yaptığını biraz bilenlere Nero birçok uzman ayarı da sunuyor.

Disk yazdırma konusunda kullanıcıların en beğendiği ücretsiz yazılımlardan biri CDBurnerXP. Yazılım Video DVD'lerden Blu-ray'lere birçok diski yazabiliyor ve ayrıca açılış diski veya çoklu oturum gibi seçenekler de sunuyor. İstendiğinde otomatik hız belirleme seçeneğini kaldırarak istediğiniz hızlarda yazılmasını sağlayabiliyorsunuz. Ama bu durumda yazıcınızın firmware yazılımının söylediği, hızlara inanmak zorundasınız. Benzer şekilde yerleştirdiğiniz boş disklerin boyutunu da kendiniz belirleyebiliyorsunuz.

Nero ise konu disk yazdırmak olunca kullanıcıya oldukça fazla seçenek sunuyor. Örneğin aşırı yazdırmayı CDBurnerXP de destekliyor, ama kullanıcı burada deneme-yanılma ile doğru boyutu bulmak zorunda kalıyor. Nero ise gelişmiş seçeneklerde kullanıcıyı kullanması olası boyutlar hakkında yönlendiriyor ve disk analizi sayesinde neredeyse sonucu KB'a kadar doğru bilebiliyor. Nero kullanıcılarına ufak bir ipucu: Kısa kapanış metni (lead-out) ile CD'lerinize 10-15 MB'a kadar daha fazla veri sığdırabilirsiniz.

CDBurnerXP kullanıcılar arasında oldukça tutulan bir yazılım
Kazanan: Nero

Normal kullanıcılar için CDBurnerXP yeterli. Ama gelişmiş kullanıcılar için Nero ileri düzey seçenekleri ile vazgeçilmez.

Download: CDBurnerXP

Nero Windows CD yazıcısına karşı

Nero Windows CD yazıcısına karşı
Windows CD yazdırma sihirbazı

Microsoft Windows XP'den beri müzik ve veri CD/DVD'leri oluşturabildiğiniz kendi yazdırma aracını kullanıcılara sunuyor. Hatta Vista video DVD'ler bile oluşturabiliyor.

Veri diskleri
Windows'ta yazdırmak istediğiniz dosyaları CD/DVD yazıcınıza sürükleyip boş diskinizi yerleştirerek sürücü bağlam menüsünden (sağ tık menüsü) yazdırma seçeneğini işaretlemeniz yeterli.

Müzik diskleri
Windows Media Player 11'in kullanışlı yazdırma işlevi müzik CD'leri yaratmanızda en büyük dostunuz. Bunun için üst taraftaki "Yaz" seçeneğine tıklamanız ve sağda açılan listeye istediğiniz şarkıları sürüklemelisiniz.

Video DVD'leri
Vista'ya özel bir yazılım olan Windows DVD Maker ile isterseniz filmlerinizden ve fotoğraflarınızdan kendi DVD video disklerinizi oluşturabilirsiniz.

Program Windows Movie Maker'dan DVD oluşturma seçeneğine veya Windows fotoğraf galerilerinden DVD'ye yazdırma seçeneğine tıkladığınızda otomatik olarak açılıyor. İsterseniz kendiniz "Başlat" menüsünden de yazılıma ulaşabiliyorsunuz.

Yazılımı kullanmak oldukça kolay. Videolarınızı kolayca düzenleyebiliyor, fotoğraflarınızı oldukça profesyonel geçişlerle ve efektlerle süsleyebiliyorsunuz. Ayrıca arka plan müziklerini ayarlamak ve menüleri hazırlamak da çok kolay.

CD-RW diskleri silmek
Windows yazdırma aracı tekrar yazılabilir disklerinizi silerken de yardımcı oluyor. Bunun için tek yapmanız gereken ise diskinizi yerleştirip "Bilgisayarım"dan sürücüyü açarak soldaki görevlerden ilgili seçeneğe tıklamak. Açılan sihirbaz size silme işleminizde yol gösterecektir.

Windows CD yazdırma sihirbazı
Kazanan: Windows yazdırma aracı
Veri diski yazımında Nero'nun eksiği yok. Ama Windows'un yazdırma aracı çok daha kolay ve hızlı.

Nero IsoBuster'a karşı

Nero IsoBuster'a karşı
Ücretsiz CD kurtarıcınız

Nero RescueAgent eklentisi ile zarar görmüş disklerinizden veri kurtarabiliyor veya yanlışlıkla sildiğiniz dosyaları bulabiliyor. Ama bu özellikler IsoBuster'da çoktan beridir zaten var.

Veri kurtarımı
Nero'nun kurtarma yazılımı RescueAgent kullanıcıya birçok seçenek sunuyor. Ayrıca kullanım alanı sadece CD ve DVD'lerle sınırlı değil. İsterseniz USB belleklerinizdeki, bellek kartlarınızdaki ya da sabit disklerinizdeki verileri de bu sayede kurtarabilirsiniz.

IsoBuster'ın Pro sürümü bir shareware. Ama önemli kurtarma işlevleri ücretsiz sürümünde de var. Nero gibi birçok özellik sunan IsoBuster'ın artıları da var. Örneğin yeni biçimlendirdiğiniz bir DVD-RW diskte dosya sistemi belirlenemezse Nero RescueAgent size yardımcı olamıyor. Ama IsoBuster'ın kurtarma sihirbazı bu durumda sizi sektör taramasına yönlendiriyor. Ama bunun dışında RescueAgent'in IsoBuster'dan geri kalır yanı yok.

Ücretsiz CD kurtarıcınız
Kazanan: IsoBuster
Nero RescueAgent birçok disk biçimini destekliyor. Ama IsoBuster en uç durumlarda bile verileri kurtarabiliyor.

Download: IsoBuster

Nero Nero DiscSpeed'e karşı

Nero Nero DiscSpeed'e karşı
Nero CD-DVD Speed oldukça ayrıntılı sonuçlar veriyor.

Nero Nero'ya nasıl karşı olabilir ki diye düşünebilirsiniz. Ama Nero'nun içinde olan DiscSpeed ayrıca dağıtılabilen ücretsiz bir yazılım ve yazdırma hatalarını tarayan, kaliteyi ölçen ve bütün sürücülerle çalışan başka bir yazılım ne yazık ki yok.

Yazdırma hataları
Ücretsiz Nero DiscSpeed yazılımı birçok okuma ve yazma testleri yapabiliyor. Bu sayede sürücünüzün müzik CD'lerini ne kadar kaliteli sabit diskinize kayıt edebildiğini, hangi CD markası ile uyumlu olduğunu ve yazdırdığınız CD'lerin ne kadar dayanıklı olduğunu ölçebiliyorsunuz.

Nero'nun ücretli yazılım paketi ise bunun yanında sürücünüzün okuma ve yazma hızlarını, desteklediği modları ve biçimleri ayrıntılı bir şekilde gösteren InfoTool'u da kullanıcılara sunuyor. Örneğin buradan sürücünüzün firmware sürümünü kontrol ederek yeni sürümleri sürücünüzün sitesinden takip edebilirsiniz. Bu sayede tanınmayan boş disk problemlerinden kurtulabilir, yavaş yazdırma sorunlarınızı çözebilirsiniz. Ayrıca bu araç sayesinde boş disklerinizin üretici kodundan kaliteli olup olmadıklarını da görebilirsiniz.

Nero CD-DVD Speed oldukça ayrıntılı sonuçlar veriyor.
Kazanan: Nero
DiscSpeed yazdırma analizleri için bir standart – Nero'da bunu ek araçlarla mükemmel hale getiriyor.

Download: Nero CD-DVD Speed

Nero MediaCoder'a karşı

Nero MediaCoder'a karşı
MediaCoder'ın farklı cihazlar için birçok profili var.

İster müzik olsun ister video, Nero bütün dönüştürme ve oynatma işlerinizi yapabiliyor. Ama ücretsiz yazılımlar da aradaki farkı oldukça kapatmış durumda.

Dönüştürme
Dönüştürmede en önemli nokta kodekler. Artık MPEG2 ve MP3 dünde kaldı. Bugünün kodekleri ise görüntü için H.264 ve ses için AAC.

Nero'nun dönüştürücüsü (encoder) ticari rakiplerine karşı başarılı. Ama açık kaynak kodlu ücretsiz dönüştürücülerden fazlası yok. FFmpeg projesinde toplanan kodekler ve komut satırı dönüştürücüleri oldukça başarılı. Nero'daki H.264'e karşılık gelen X264 aynı görüntü kalitesini ücretsiz sunuyor.

Profesyonel ayarlara sahip meGUI gibi ücretsiz yazılımlar Nero'yu gölgede bırakacak kadar yetenekli, ama kullanımları acemiler için oldukça zor. Ama önceden hazırlanmış iPod, Nintendo DS ve Playstation profillere sahip MediaCoder oldukça tutuluyor. Geniş seçenekleri ile yüksek kaliteli görüntüler oluşturan MediaCoder ayrıca çok çekirdekli işlemcileri desteklemesi sayesinde gerçekten çok hızlı.

MediaCoder'ın farklı cihazlar için birçok profili var.
Kazanan: MediaCoder
Dönüştürme profilleri ve hem acemilere ham de uzmanlara hitap etmesi ile kazanan MediaCoder.


Download: MediaCoder

Nero Media Player Classic'e karşı

Nero Media Player Classic'e karşı
Media Player'ın bu klasik görünümünün altında harika bir oynatıcı var.

Nero oynatıcısı ShowTime artık eskisi gibi bir kaynak canavarı değil. Çok çekirdekli işlemci desteği sayesinde artık HD filmleri bir sorunsuz oynatabiliyor. Ama hâlâ Media Player Classic'in iki katı bellek harcıyor.

Oynatma
Media Player Classic ffdshow kodek paketi ile tartışılmaz lider. "External filters" üzerinden ayarlanabilen ffdshow sayesinde MPC akla gelebilecek bütün video ve ses türlerini oynatabiliyor. Bunun dışında görüntü kalitesi de filtreler sayesinde geliştirilebiliyor. Örneğin bulanık bir filmi keskinleştirebiliyor veya görüntü bozukluklarını yok edebiliyorsunuz.

Bunun dışında sisteminizde aynı video için iki farklı kodek varsa oluşabilecek oynatma sorunları da MPC'nin "External filters" ayarları sayesinde engellenebiliyor. Showtime'ın güçlü olduğu tek nokta ise "interlaced" TV görüntüleri. Her karede görüntünün tümü yerine yarısının gösterilmesine dayalı interlaced görüntülerini düzenleyen ShowTime videonun bilgisayar ekranında düzgün ve akıcı gösterilmesini sağlıyor.

Media Player'ın bu klasik görünümünün altında harika bir oynatıcı var.
Kazanan: Media Player Classic
"Media Player Classic – Home Cinema" kullanıcıya sorunsuz bir kullanım ve optimum bir görüntü kalitesi sunuyor.

Download: Media Player Classic - Home Cinema

Nero VideoSpin'e karşı

Nero VideoSpin'e karşı
Ücretsiz video düzenleme

Nero'nun video düzenleme yazılımı Nero Vision'un rakibi VideoSpin aslında ünlü Pinnacle Studio 11'in teknolojisini taşıyor. Ama MPEG2 gibi lisans gerektiren kodekler sadece 15 gün kullanılabiliyor.

Video düzenleme
VideoSpin zaman çubuğu, profesyonel efektleri ve kolay kullanımıyla Nero Vision'dan geri kalır bir yanı yok. DV-AVI videolarla uğraşan amatör yönetmenler için daha fazlasına zaten ihtiyaç yok.

Ama hazırladığınız DVD'leri yazdırmak için VideoSpin'den daha fazlasına ihtiyacınız var. İlk önce hazırladığınız videonuzu MediaCoder ile dönüştürmeli, sonra DVDStyler gibi DVD düzenleme yazılımı ile DVD haline getirmelisiniz. Nero Vision'un DVD taslaklarıyla karşılaştırıladığında DVDStyler'da çok gelişmiş değil, ama kolay ve hızlı bir DVD hazırlamanızı sağlamaya yetiyor. Ama DVDStyler profesyoneller için daha fazla ayrıntılı seçenek sunuyor.

Ücretsiz video düzenleme
Kazanan: Nero
Video düzenleme ve DVD hazırlama ücretsiz yazılımların çok başarılı olduğu bir konu değil. Nero bu işi tek başına hallederken birkaç ücretsiz yazılım kullanmak zorundasınız.


Download: VideoSpin DVDStyler

Nero Exact Audio Copy'ye karşı

Nero Exact Audio Copy'ye karşı
Müzik CD'lerinizi sabit diskinize kopyalamanın en güzel yolu

Nero da dâhil birçok audio CD kopyalama yazılımı okuma tekniklerine pek önem vermiyor. Ama Exact Audio Copy bunun tam tersini düşünüyor.

Müzik kopyalama
Exact Audio Copy (EAC) güvenli kopyalama modunda sesi bozabilecek her okuma hatasını ince ince eliyor. Bu sayede daha temiz bir ses ortaya çıkıyor. Bunun dezavantajı ise daha uzun süren kopyalama işlemi. Ayrıca CD sürücüsünün analizi ve harici dönüştürücünün ayarlanması da Nero'dan daha meşakkatli.

Kopyalanan müziklerin düzenlenmesi için ise açık kaynak kodlu Audacity güzel bir yazılım. Ama bu oldukça yetenekli yazılım bazen acemi kullanıcılar için biraz fazla karmaşık olabiliyor. Bu yüzden günlük kullanım için bizim önerimiz WavePad. Her iki yazılım da benzer ve eşit sayıda filtre mevcut. Ayrıca ikisi de eklentiler ile geliştirilebiliyor.

Nero ise ücretsiz yazılımdalardan daha fazla konfor sunuyor. Örneğin gürültü analizi ilk önce ses örneğini inceliyor ve daha sonra tek bir düğme ile gerekli düzenlemeyi yapabiliyor. Ücretsiz yazılımlarda ise daha geniş bir ses bilgisi gerekiyor.

Müzik CD'lerinizi sabit diskinize kopyalamanın en güzel yolu
Kazanan: Nero
Ücretsiz yazılımlar benzer işlevlere sahip olsalar da kullanıcı konforu sadece Nero'da var.

Download: Audacity Audacity WavePad

Nero'nun eksikleri

Nero'nun eksikleri

Nero ne kadar geniş bir yazılım paketi olsa da eksikleri var. Ama önereceğimiz yazılımlarla Nero'nun bu eksiklerini kapatabilirsiniz.

Easy Burning
Nero hızlı CD veya DVD yazdırmak için biraz hantal. Önerimiz ise "Easy Burning". Bu yazılımda tek yapmanız gereken yazdırmak istediğiniz dosyaları seçip bağlam menüsünden (sağ tık menüsü) "Gönder" altındaki "Easy Burning" seçeneğini işaretlemek.

Download: Easy Burning

Nero'nun eksikleriVideo Inspector
Video dosyalarını inceleyen ve ayrıntıları ile size sunan harika bir yazılım. Oynatma ve kalite sorunlarını görmek için birebir. Dosya boyutu, video süresi, kullanılan kodek, çözünürlük, saniyede geçen kare sayısı ve bit hızı bunlardan sadece birkaçı.

Download: Video Inspector

Nero'nun eksiklerifoobar2000
Müzik oynatıcı foobar2000 eklentileri sayesinde rakiplerinin bir adım önünde: MP3 etiketlerinin toplu düzenlenmesi, ses normalizasyonu veya Dolby Headphone.

Oynatma, düzenleme, organize etme ve yazdırma gibi özellikler ise zaten yazılımın kendisinde var. Ayrıca yazılım güncel bütün ses dosyalarını da sorunsuz oynatabiliyor.

Download: foobar2000

Okuyucu Yorumları