Nokia 7500 Prism'i test ettik

CHIP Online Nokia'nın yeni gözdesi 7500 Prism modelini ayrıntılı olarak test etti. Almaya değer mi?

Nokia 7500 Prism

Nokia yeni Prism koleksiyonunda geometrik desenli bir kasa kullanıyor. Fakat içerik olarak 7500 testimizde pek yeni bir şey sunamadı.

Karo deseni ve üç köşeli tuşlar – Nokia'nın deneysel telefon kasası pek de şaşırtmıyor. Peki, 7500 Prism dizaynı, cep telefonu estetiğine uyuyor mu? Sadece yeni bir paketleme ile iyi bir cep telefonu ortaya çıkar mı? 2 Mega piksel kamera ve müzik çalar gibi özellikler sunuyor - ama devrimsel yenilikler değil.

7500'ın hoşumuza giden yönlerini ve testimizde bizi hayal kırıklığına uğratan yanlarını ilerleyen sayfalarda söyleyeceğiz.

Donanım: Şık bir oynatıcı

Donanım: Şık bir oynatıcı

7500'da iyi bir orta sınıf bir cep telefonundan bekleyeceğiniz fonksiyonlar mevcut. Müzik oynatıcı cidden çok eğlenceli. Cep telefonu şebekesi üzerinden hızlı indirmeler yapabilmek için gerekli UMTS her nedense dizayn-kabının içine dahil edilememiş.

Telefon fonksiyonları
7500'daki birçok telefon özelliğini sağlayan, Nokia'nın Series 40 kullanıcı arayüzü. Gelen aramalar MP3'lerle, kişisel zil sesleriyle veya fotoğraflarla kendini belli ediyor. Telefon numaraları ve fonksiyonlar direk başlangıç ekranından veya ses tanıma özelliği ile çağırılabiliyor. Buna ek olarak Prism ahizesiz konuşma, değiştirilebilir profiller sunuyor, üç bant desteği var ve ABD cep telefonu şebekelerinde de çalışabiliyor. Kalın adres defteri, birçok telefon numarasını, E-Mail adresini, ev adresini ve notları saklayabiliyor (1000 kişiye kadar). Arkadaşlar, aile ve iş ortaklarıyla ilgili girişler gruplar halinde sıralanabiliyor.

Veri özellikleri
Randevularınızı ve adres defterinizi Outlook ile eşitlemek isterseniz, Nokia'nın web sitesinden gerekli yazılımı indirmelisiniz. Bu durum telefonu PC modemi olarak kullanmak için gerekli sürücüler için de geçerli. Bir yazılım CD'si veya USB veri kablosuz kutu içeriğine dâhil edilmemiş.

Veri ve müzik alışverişi cihazın bünyesindeki Bluetooth 2.0 üzerinden gerçekleştirilebiliyor - ama yavaş. XP yüklü bilgisayarımızdan 3 MB boyutundaki bir MP3 dosyasını 7500'a aktarmak 53 saniyemizi aldı. Daha uzun bekleme sürelerine şebeke üzerinden internete girmek için de katlandık: Cep telefonu, GPRS/EDGE üzerinden Xonio.com sitesini ancak beş dakikada tam anlamıyla açabildi. Çok daha hızlı olan UMTS alternatifini cihaz desteklemiyor.

Multimedya özellikleri
7500 Prism, çok şık bir MP3 çalar sunuyor. İsim ve ID3-Tag bilgilerini, hatta albüm kapaklarını gösteriyor, arka planda farklı uygulamalar çalıştırabiliyor, filtre özellikleri sunuyor ve beş ön ayarlı ve manüel ayarlanabilir ekolayzıra sahip bir ses ayarlayıcısı var. İsteyen oynatıcı arayüzünü "Bubble steel" veya "Brown golden" (yukarıdaki resim) stilinde görüntüleyebilir. Beş farklı tema seçime sunulmuş.

Kutu içeriğine dâhil olan 512 MB hafıza kartında sekiz saatlik MP3 kalitesinde şarkı için rahatlıkla yer bulabilirsiniz. 2,5 mm stereo kulaklık seti ile sesler son derece yüksek ve güçlü geliyor. Uygun Bluetooth kulaklığıyla müziğinizi kablosuz olarak da dinleyebilirsiniz. Müzik çaları kullanmak istemeyenlerse radyo fonksiyonlarından yararlanabilir.

Bizi pek de etkilemeyi başaramayan özellik ise 2 MP kamera oldu. 1600 x 1200 piksel büyüklüğündeki fotoğraflar pek de iç açıcı gözükmüyor (resim galerimize bakın). Renk doygunluğu da bizi ikna edemedi ve LED ışığı da karanlığa pek bir aydınlık getiremedi.

Test: Can sıkıcı joystick, kötü batarya

Test: Can sıkıcı joystick, kötü batarya

Karo desen ve değişebilir renkli kenarlıklar, siyah renkli 7500 Prism modelini optik olarak tamamlıyor. Fakat ilerleyen test aşamalarımızda dizayn seçimi bizi yine de ikna edemedi.

Kullanım/Tutulabilirlik
7500 Prism'in ince kasası elde çok iyi duruyor. Sade hissi veriyor ama özel dizayn cep telefonları arasına da giremiyor. Bunun için Nokia yüksek değerli bir materyal kullanmalıydı ve alışılması gereken üçgen tuşları kasaya daha sağlam yerleştirmeliydi. Test cihazımıza bir şeyler yazabilmek için bayağı bir uğraştık.

En çok sinir bozan öğe ise plastik joystick: çok uzun ve ağır hareket ediyor, keskin değil. Menüler arasında dolaşırken sıkça yanlış klasörlere girip yanlış seçenekleri onayladık. İstediğiniz fonksiyonlara direk olarak ulaşabilmek için özel tuşlar atayabilirsiniz, bunları bir favori listesine ekleyebilir ve bir kısmını sesiniz ile çağırabilirsiniz.

Batarya/Akustik
Prism test kategorilerimizde de uygulama zayıflıkları gösteriyor. 7500'ların bataryası en iyi sinyal kalitesinde 2 saat 20 dakikadan sonra pes ediyordu. Test telefonumuzda konuştuğumuz kişilerin sesi bol hışırtılı, bazen çok sesli ve kontrol dışı çıkıyordu. Ahizesiz konuşma modunda da bu konuda bir değişme olmadı.

Ürünün teknik özellikleri

Ürünün teknik özellikleri

Nokia 7500 Prism Teknik Özellikleri

BANT
2G Bant GSM 900 / 1800 / 1900
GÖVDE
Boyutlar (Y x G x D) 109 x 44 x 14 mm, 70 cc
Ağırlık 83 gr
Renk Seçenekleri Siyah
EKRAN
Teknoloji TFT
Genişlik 240 x 320 piksel, 2.0 inç
Renk sayısı 16 Milyon renk
SES
Titreşim Var
Zil sesleri Polifonik, MP3
Ahizesiz görüşme Var
HAFIZA
Dahili hafıza 30 MB
Harici hafıza Maksimum 8GB
Hafıza kartı desteği microSD (TransFlash)
KAMERA
Arka kamera 2 MP
Maksimum çözünürlük 1600x1200 piksel
Video Var, QCIF
Ön kamera Yok
VERİ
Bluetooth Var, v2.0 - A2DP
USB Var, v2.0
GPRS Sınıf 10 (4+1/3+2 yuva), 32 - 48 kbps
3G Yok
EDGE Sınıf 10, 236.8 kbps
WLAN Yok
Kızılötesi Yok
HSCSD Var
ÖZELLİKLER
Tarayıcı WAP 2.0/xHTML
GPS Yok
Radyo FM Radyo; Görsel radyo
Java Var, MIDP 2.0
- Ajanda
- Sesli notlar
- T9
GÜÇ
Pil tipi Standart pil, Li-Ion 700 mAh (BL-4B)
Konuşma süresi Maksimum 2 saat 50 dakika
Bekleme süresi Maksimum 240 saat

Sonuç: Bariz bir şekilde "orta düzey"

Sonuç: Bariz bir şekilde "orta düzey"

Nokia'nın multimedya dizaynlı cep telefonu 7500 kesinlikle göze çarpıyor. Yeni seçilmiş karo deseni ve düğmeler güzel, fakat donanımda hala boşluklar var.

Sayısız telefon özellikleri etkiliyor. Zengin bir dizayna sahip müzik-çalar son derece hoş. 2 MP fotoğraflar ise keskinlikten uzak. Donanım olarak her bir şeyden bazen az bazen çok sunuyor 7500 Prism. Ayrıca temiz ve efektif bir kullanıcı yönlendirmesi mevcut.

Üçgen tuşlar ve plastik joystick bizi çıldırma raddesine getirdi. Yazı girişi için gerekli keskinliği ve konforu 7500 Prism sağlayamıyor. Üstüne üstlük bataryası da zayıf. Bu konuda çok daha hoş detaylar beklemiştik. Tüm bunlar dizayn-modeli olan 7500'ı üst sıralara koymamızı engelliyor ve orta-sınıf bir cep telefonuna yakışmıyor.

Alternatifler
Aynı fiyat aralığında (yaklaşık 320 $) inceliğiyle göze çarpan kardeş model Nokia 6300 var. Belki müsriflik konusunda daha geride ama daha asil duruyor ve daha uzun bir kullanım süresi sunuyor. UMTS tekniğini güzel bir paket içerisinde isteyenler ise daha ucuz olan Sony Ericsson K610i'ye yönelmeli.

Okuyucu Yorumları