Nokia akıllı cep yarışını neden kaybetti?

Yıllar önce cep piyasasının tartışmasız 1 numarası olan Nokia, nasıl bugünlere geldi?

Nokia nerede hata yaptı?

Araştırmalara büyük önem veren Nokia, 1990'larda dokunmatik cihazlarını ortaya çıkararak aslında geleceği tahmin etmişti. Peki Nokia, bugün neden Android ve iPhone'un gerisinde kaldı?

Wall Street Journal, Apple'ın iPhone'u tanıtmasından 7 sene önce Nokia takımının renkli bir dokunmatik ekranı gösterdiğini söylüyor. Cihaz, bir restoranı bulmanızı sağlıyor, bir yarış oyunu oynamanıza da izin veriyordu. Nokia, 1990'larda ise bugünkü tablet PC'lerin özelliklerine sahip bir tablet geliştirmişti. Ancak bu prototipleri hazır hale getirerek tüketicilere satmak farklı bir işti. Wall Street Journal'a göre bu iş, yönetimin ileri görüşlü olmasını gerektiriyordu ve bu, Nokia'da yoktu. WSJ, Nokia'nın bir zamanlar bugün tüketicilerin peşinden koştuğu türden cihazları geliştirmişti, ancak bunları piyasaya sürmedi. iPhone'un piyasayı fethetmesinin ardından Nokia, odağını yine temel telefonlara kaydırmıştı.

Sonuç olarak Nokia iki mobil işletim sistemini ve çok sayıda patenti ortada bıraktı. Bunların yaklaşık 6 milyar dolar ettiği söyleniyor ve Nokia şimdi tekrar akıllı cep yarışında yer edinmeye çalışıyor. Seneler önceki hatalar bu denli büyük zararlara yol açsa da, Nokia'nın Windows Phone ile çok geç kalmamış olmasını umuyoruz.

Okuyucu Yorumları