Nokia E71: A'dan Z'ye inceledik...

ÖZEL İNCELEME: Nokia E71, tüm artıları ve eksileriyle mercek altında...

A'dan Z'ye Nokia E71

iPhone katili olmaya çalışan telefonları görmeye alıştığımız şu günlerde afili bir katil de BlackBerry için tutuldu. Mobil telefonda kalite, işlev, tasarım denince ilk akla gelen ve dünyadaki pazar payı liderliğini elinde bulunduran NOKIA, iş dünyasının sempatisini toplayan E61'i hem tasarım hem de içerik olarak geliştirerek E71'i Türkiye'de de piyasaya sürdü. Uygun fiyatıyla BlackBerry satışlarını etkileyeceğini düşündüğümüz Symbian'lı yeni katil, bir hayli başarılı olacağa benziyor.

E61'in savruk, dağınık ve geniş tasarım ve kasa yapısı E71'de gerçek anlamda bir evrim geçirmiş. Tuşları ve ekranı küçülen cihazın kasa yapısı kullanıcıya güven verecek ve kendini özel hissettirecek şekilde tasarlanmış.

Kutudan çıkanlar ve genel özellikler

Kutudan çıkanlar ve genel özellikler
İş canavarı Nokia E71, zengin aksesuarlarıyla birlikte geliyor.

Kutu içeriği
- NOKIA E71 mobil telefon
- NOKIA E71 mobil telefon şarj aleti
- Nokia Batarya (BP-4L)
- USB Veri kablosu
- 2 GB MicroSD kart
- Mikrofonlu kulaktık seti
- Askı aparatı
- Deri koruma kılıfı
- Yazılım, eşleştirme CD'si ve kullanım kılavuzu

Genel Özellikler
- 114 x 57 x 10 mm ebatlarında, 127 gr ağırlık
- Dört bant şebeke destekli (850/900/1800/1900 MHz GSM/GPRS/EDGE/3N şebekeleri)
- 320 x 240 piksel yüksek çözünürlüklü, 16 milyon renk destekli ekran
- Görüntülü konuşma yapmayı sağlayan VGA ön kamera
- E-posta (push-mail teknolojisi)
- Bluetooth, USB kablo desteği ile eşleşme
- Tümleşik 3,2 Megapiksel otomatik odaklamalı flaşlı kamera
- WLAN IEEE 802.11b/g, Bluetooth, Kızılötesi, USB bağlantı noktaları
- Nokia PC İnternet Erişimi (veri modemi olarak çalışma işlevi), HSDPA sınıf 6, maksimum hız 3,6 Mb/s/384 kb/s (DL/UL)
- Nokia Maps uygulaması destekli bütünleşik A-GPS
- 110 MB dâhili dinamik hafıza + 8GB'a kadar MicroSD hafıza kartı desteği
- QWERTY Klavye

İlk bakışta E71

İlk bakışta E71

NOKIA'nın bu yeni akıllısı hem tasarımı hem de ince ve karizmatik görünümü ile rakiplerinin ve özellikle BlackBerry'nin tahtını bayağı sarsacağa benziyor. E61'in tasarım ve işlevsellik yönünden oldukça gelişmiş bir sürümü olan E71, oldukça düzenli, ancak daha küçük düğmelerden oluşan bir tuş takımı, yüksek çözünürlüklü ekranı, yoğun iş temposuna dayanabilecek nitelikte çelik kasası ince ve oturaklı yapısı ile mükemmele yakın bir tasarım ile birlikte geliyor.

Telefonun MicroSD kart yuvası kasanın sol tarafında bulunuyor. Kulaklık girişi, ses komut ve ayar düğmeleri ise sağ yan tarafta bulunurken, şarj aleti girişi alt tarafta yer alıyor. Telefonun inceliğinin korunması nedeniyle kulaklık girişi 2,5 mm olarak seçildiğini düşünüyoruz. Sevdiğiniz kulaklığı kullanmak için bir dönüştürücü edinmeniz gerekecek, zaten kaliteli ses alabilmek istiyorsanız bu da gerekli.

Pratik kullanım özellikleri

Pratik kullanım özellikleri

E61'de 2,8 inç olan ekran büyüklüğü, E71'de 2,4 inç boyutlarına çekilmiş, ancak ekrandaki renk kalitesinin bir hayli arttırıldığını belirtelim. Ekranın altında yer alan kısayol tuşlarıyla menü seçimleri yapabilir, çağrılarını kontrol edebilirsiniz. Tam orta kısımda bulunan yönleme tuşu en aktif şekilde kullanacağız düğme konumunda. Tek dokunuşlu 4 adet tuştan 3'ünü yeniden programlayabilme ve her birine iki adet görev atayabilme olanağına sahipsiniz. Bu görevleri Ayarlar menüsünden uzun ve kısa basma seçimlerini inceleyerek düzenleyebilirsiniz.

Klavyenin ve harflerin boyutlarının normalden küçük bir hale getirilmesine rağmen kullanım bakımından sıkıntı yaşatmıyor. Oldukça düzgün ve klasik yapıdaki QWERTY klavyeyi kullanırken ve Türkçe karakter yazarken fazla zorlanmayacaksınız.

Çoklu ortam ve kablosuz bağlantı canavarı

Çoklu ortam ve kablosuz bağlantı canavarı

Nokia E71, Series60 3.Sürüm arayüzü ile birlikte geliyor. Arayüzü ve kullanımı aslında herhangi bir N serisi ya da E serisi telefondan farksız olan cihaz 369 MHz işlemci ve 128 MB RAM kullanıyor. E71 Symbian işletim sistemi kullanan kardeşlerinden hızlı çalışıyor ve menüler arasında gezinirken canınızı fazla sıkmıyor.

Multimedya telefonlarının mimarı olan NOKIA, iş telefonu serisi olarak nitelenen E serisi cihazlarında da çoğul ortam özelliklerinden ödün vermemeye çalışıyor. NOKIA E71, 3,2 Megapiksellik otomatik odaklamalı flaşlı kamerası ile birlikte geliyor. Yalnız kullanan kamera ortalama seviyede görüntü yakalayabiliyor, yani çok iyi sonuçlar beklememek gerekiyor.

Ürünle birlikte gelen 2,5 mm giriş uyumlu kulaklıkta müzik veya tümleşik RDS destekli FM Radyo'yu dinlemek az gürültülü ortamda dahi sıkıntı yaratıyor. Ancak sesli görüşmedeki ses kalitesi oldukça iyi. Eğer E71'iniz ile film izlemeyi ve müzik dinlemeyi düşünüyorsanız 3,5 mm kulaklık dönüştürücü ve kişisel setiniz ile başarılı sonuçlar almanız mümkün.

NOKIA E71 gerçek anlamda bir bağlantı canavarı. Üzerinde WLAN IEEE 802.11b/g, Bluetooth, Kızılötesi gibi kablosuz erişim noktalarını barındıran telefon 3.Nesil, EDGE ve GPRS gibi tüm geleneksel operatör servislerini destekliyor. Doğru operatör ve kablosuz bağlantı seçenekleri ayarları girilerek telefonunuzla İnternet ve ağ paylaşımı olan VoIP ile her yerden iletişim kurabiliyorsunuz.

Nokia PC İnternet Erişimi sayesinde telefonunuzla veri modemi olarak çalışma işlevi gerçekleştirebiliyor ve bu sayede harici bir USB aygıtına ihtiyaç duymadan telefonunuzu bağladığınız bilgisayara mobil geniş bandı taşıyabiliyorsunuz. Nokia Intellisync Kablosuz E-posta desteği ile posta kutunuzda en küçük bir ayrıntıyı atlamanız söz konusu olmayacaktır.

Süper Navigasyon

Süper Navigasyon

Symbian ve Nokia Maps'in mükemmel uyumu A-GPS ile birleşince ortaya tek kelimeyle kusursuz bir mobil navigasyon cihazı ortaya çıkmış.

Menüden GPS seçeneğini tıklayarak girebileceğiniz yönleme özellikleri; Haritalar, GPS Verisi ve Yer İşaretleri olarak üç başlıkta toplanmış. GPS Verisi başlığına girerek GPS uydusuna bağlanmanız sadece birkaç saniyenizi alıyor. Uyduya bağlandıktan sonra Haritalar seçeneğini kullanarak bulunduğunuz caddeyi, sokağı hatta apartman numarasına kadar enlem ve boylam derecelerini ekranınızda görebiliyor, hareket halindeyseniz hareket hızınızı km cinsinden inceleyebiliyorsunuz.

Yolculuk Mesafesi başlığından bulunduğunuz yer ile gidilecek noktayı girerek mesafeyi ve gidilebilecek en mantıklı yolu görebiliyorsunuz, tabi alternatif yollarla birlikte. Haritalar başlığı altından da servis sağlayıcınızın size belirttiği kaynaklara bağlanıp, güncel bilgiler edinmeniz mümkün kılınıyor.

Ofisiniz cepte

Ofisiniz cepte

Ana menüden Ofis başlığı altında Ajanda, Arama, Hesaplama, QuickOffice, Dosya Yöneticisi, Saat, Dönüştür, Notlar, Sözlük, İntranet, Zip, Yazıcılar ve Adobe PDF gibi birçok seçeneğe ulaşabiliyorsunuz. Bir iş telefonu olarak sürekli kullanacağınızı tahmin ettiğim QuickOffice yazılımı çok işinize yarayacak.

E71'le birlikte elen bu yazılım paketi sayesinde bilgisayarınızdaki ofis yazılımını telefonunuzda bulabileceksiniz. Yazılım telefonunuza kayıtlı ofis dokümanlarını açmakla kalmıyor, onları yeniden düzenlemenize de imkân veriyor.

Yükleme başlığı altında telefonunuzda kurulmuş ya da kapalı paketler halinde bulunan uygulamaları göreceksiniz. Bu uygulamalardan biri olan Multiscanner ile telefonunuzu bir kartvizit okuyucu ve metin tarayıcı olarak kullanabiliyorsunuz. Türkçe desteği olmayan programı çalıştırdığınızda kamera devreye giriyor ve istediğiniz metin sayfasına odaklanarak, kâğıtta bulunan bilgiyi sayısal ortama taşıyabiliyorsunuz. Özellikle kartvizit okumaları sırasında isim, bilgilerin adres, görev olarak bölünmesi işinizi bir hayli kolaylaştıracak cinsten.

Sürekli sunum yapma durumda olan iş adamlarının imdadına ise WiPresenter adlı Psiloc firmasının kablosuz sunum aracı yetişiyor. Yazılımı kullanarak telefonunuzu bir uzaktan kumanda gibi kullanıp, kablosuz bağlantı destekli herhangi bir ortamdan sunumunuza ulaşabiliyorsunuz.

Başarılı pil ömrü

Başarılı pil ömrü

NOKIA'nın 1500mAh'lik bataryasını kullanan E71 batarya konusunda da keyifli bir kullanım sunuyor.

Tam 11 saate kadar GSM görüşme olanağı sağlayan cihaz, 17 güne kadar bekleme süresine sahip. Telefon kablosuz ağlara 166 saat boyunca bağlı kalabiliyor ve aralıksız 18 saat müzik çalabiliyor. İş hayatında yoğun olarak kullanılan e-posta, sesli mesaj, kablosuz bağlantı, GPS gibi tüm özellikleri kullanarak telefonunuzu 3 gün boyunca hayatta tutabiliyorsunuz. Tabi bunun için batarya performansınızı maksimuma çıkarmanız gerekecek.

NOKIA'ya kocaman bir aferin

NOKIA'ya kocaman bir aferin

Bataryası dışında tamamen Finlandiya'da üretilen NOKIA E71, her türlü bağlantı desteği, kolay kullanımlı klavyesi, bol uygulama destekli Symbian işletim sistemi, muhteşem GPS araçları, başarılı pil ömrü, yeterli çoğul ortam özellikleri, mükemmel çağrı özellikleri sınıfının en iyilerinden ve iş telefonlarının efsanesi olmaya aday bir cihaz.

BlackBerry'nin en zorlu rakibi olarak görülen NOKIA E71, fiyatıyla da korkunç bir avantaja sahip. Hepsiburada.com'da şu sıralar 935 YTL gibi fiyatla satılan ürünün rakip olduğu BalckBerry BOLD'un fiyatı 1.500 YTL civarında.

Okuyucu Yorumları